9 tips til SEO-tekster, der giver dig top-placeringer og mere salg


Når jeg siger SEO-tekster, hvad tænker du så?

Ligegyldige hjemmesidetekster, som ikke indeholder værdi for læseren?

Overoptimerede tekster med gentagelser af ord, som kun er skrevet til søgemaskiner? 

SEO tekster

Eller tænker du ligesom mig:

En fantastisk mulighed for at tiltrække folk med udfordringer og problemer. Folk, som har et erkendt (måske akut) behov for hjælp eller brug for netop det, du tilbyder, hvad enten det er produkter eller serviceydelser.

For dét er i virkeligheden, hvad en god SEO-tekst er.

Jeg vil vise dig 9 simple tricks til at lave markant bedre SEO-tekster, der både kan give topplaceringer, samtidig med de kan genere salg, henvendelser eller signups på dit nyhedsbrev.

Lad os kaste os ud i det.

1. Optimer din sidetitel og din meta-beskrivelse

Det aller første dine besøgende ser, er det lille uddrag, der vises i Google, når du bliver fundet:

SERP snippet af SEO tekst i titel og meta-beskrivelse

Uddraget består af sidens sidetitel og meta-beskrivelse, og det, der står her, er afgørende for, om du bliver fundet, og om du bliver klikket på.

En god tommelfingerregel er at få dit primære søgeord ind i både sidetitel og meta-beskrivelse. Men mindst lige så vigtigt er det, at du adskiller dig fra dine konkurrenter og giver søgeren et incitament til at klikke på netop dit resultat.

For at opfylde det skal du prøve at tænke på, hvad brugerens incitament kan være for at søge præcis det her søgeord. Og det skal du så prøve at imødekomme.

Lad mig forklare:

I eksemplet herover er det primære søgeord “Søgemaskineoptimering”. Det skriver jeg i starten af sidetitlen. Så giver jeg et incitament ved at fortælle, at der er 3 tips, som den besøgende kan komme igang med nu.

I meta-beskrivelsen stiller jeg et spørgsmål, som, jeg tror, 90% af dem, som søger efter søgemaskineoptimering, vil svare ja til. Det giver en følelse af, at brugeren har ramt rigtigt. Og så afslutter jeg med en Call-To-Action: Kom inden for og få de 3 tips.

2. Skab en “You had me at Hello”-effekt

Du kender garanteret scenen:

I filmen Jerry Maguire bryder Tom Cruise ind i kvindegruppen og forsøger i alles påhør – i flere minutter – at overtale Renée Zellweger til at tage ham tilbage, hvor hun til sidst siger: “You had me at Hello”.

Det er præcis dén effekt, overskriften i din SEO-tekst skal have. Overskriften afgører nemlig, om folk læser videre i din tekst på hjemmesiden – eller smækker med døren.

Vi har haft Jens Jakob Andersen som gæsteblogger, og i overskriften på hans indlæg har vi indlagt fire psykologiske triggere, som gør folk nysgerrige.

Se her:

Overskrift lover noget

De fire psykologiske triggere er:

  1. Værdi: Du kan øge trafikken.
  2. Frygt: Du kan også tabe trafikken.
  3. Tal: 34%.
  4. Tidsperspektiv: 5 minutter.

Selvom Jens Jakobs artikel kun er på 508 ord, så bliver folk alligevel hængende i 4 minutter og 45 sekunder i gennemsnit:

Gennemsnitstid analytics

Folk læser altså artiklen til ende, og det har (til dato) indbragt 18 kommentarer – hvilket er konkrete mål og konverteringer på vores blog. Men det hele starter ved overskriften.

Skal du have mere inspiration til din overskrift, så tjek disse 52 gratis headline hacks fra Jon Morrow.

I øvrigt:

Det er en god idé, hvis der er et match mellem din sidetitel og din overskrift. Men overskriften behøver altså ikke være en fuldstændig kopi af din sidetitel.

3. Sug dine besøgende ind med en killer-indledning

Nu får du en simpel model til at skrive en indledning, som vil suge dine besøgende ind i din hjemmesidetekst.

Du skal bruge en model, som hedder PPL: Det står for: Problem, Påstand, Løsning.

Lad mig vise dig, hvordan jeg har brugt den her:

Her er en indledning på en SEO tekst

Jeg starter med at italesætte brugerens problem ved at stille nogle få spørgsmål, som hurtigt kan besvares med ja eller nej, men som gør ondt: Der mangler henvendelser og salg.

Herefter kommer påstanden: Den besøgende mangler gode placeringer.

Og til slut løsningen: Bedre placeringer.

På ganske få linjer er den besøgende blevet draget ind og er klar til at høre mere om løsningen.

Her er et andet eksempel:

SEO tekst indledning med målgruppe

Igen starter jeg med at italesætte brugerens problem, men bemærk at jeg også italesætter målgruppen: Virksomhedsejeren, som ikke aner sine levende råd.

Så kommer påstanden: Det tager tid.

Og til slut løsningen.

Når først du har arbejdet med PPL modellen nogle gange, vil du opleve, hvor nemt det er altid at skrive en god indledning på din SEO-tekst.

4. Drop myten om udgående links

Der er (utroligt nok) SEO-folk, der mener, at du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis du linker til andre websites. Det er klart, at på salgssider er det knap så smart i for hold til konverteringen at lave et link ud lige under din call-to-action.

Men på sider, artikler og blogpost, hvor du trækker folk ind i toppen af din salgstragt, kan du sagtens linke ud til eksterne referencer. Og der er også flere tests, der viser, at det kan give bedre placeringer, hvis man linker ud.

For eksempel oplevede Sidekick, at de fik bedre placeringer, når de linkede til eksterne sider med relateret indhold. Og Moz har i deres Search Engine Ranking Factors rapport for 2015 ligeledes fundet en corelation mellem eksterne links og placeringer i visse brancher.

Så link gerne til relevante kilder, som bakker din viden op.

Du kan evt. sætte Google Analytics event-tracking på de eksterne links, så du kan se i Analytics, hvor mange der klikker på dem.

5. Gør SEO-teksten nem for den offensive læser

Da jeg spillede fodbold som ung knejt, irriterede jeg mig over, når nogle “snød” i træningsøvelserne. Jeg mindes, at det var ofte var angriberne, der snød. Ikke alle. Men nogle af dem. Omvendt knoklede forsvar- og midtbanespillerne stort set altid.

Senere har jeg fundet ud af, at de angribere, som snød, bare fokuserede på det, som var vigtigt for dem (og for holdet): At være klar til at score mål og være der, når chancen bød sig.

Den type har du også på din hjemmeside. Det er de offensive læsere, som har fokus på at komme hurtigt i mål. Lægger du forhindringer ud, går du mod deres instinkt. Og så smutter de.

Derfor skal du sørge for, at din tekst er let at læse. Fremhæv vigtige ting (gerne dine søgeord) i teksten med fed eller kursiv, så teksten er nem at skimme. Brug hellere end gerne bulletpoints og mellemoverskrifter.

Du kan med fordel lave dine sætninger korte. Og hav ikke for mange linjer i samme afsnit.

En god metode til at sikre, at din tekst er overskuelig, er at åbne siden på din mobiltelefon. Her bliver det nemlig helt tydeligt, om du har lavet en wall-of-tekst, eller om du har brudt teksten på en overskuelig måde.

6. Fasthold folk ved at holde dem nysgerrige

Det værste, der kan ske, når folk lander på din side, er, at de klikker på tilbageknappen. Det kalder man for short click eller pogo sticking.

Et short click er et klokkeklart signal til Google om, at den side, de lander på, ikke er relevant. Og er der nok besøgende, der klikker tilbage, giver det ikke mening for Google at placere dig i toppen. Husk, at Google gerne vil give de bedste resultater til deres brugere.

Tilbage i 2012 testede Frank Hellerup Madsen dette kritiske bounce til at ligge på 1 minut og 40 sekunder.

Om det er den tid, Google kigger på i 2021 og fremad, kan jeg ikke sige. Men det er i hvert fald sikkert, at du skal kunne fastholde brugerne på din hjemmeside, hvis du vil have topplaceringer i Google.

Lad mig fortælle dig om teknikken, som copywriting-guruen Joe Sugarman kalder Seeds of Curiosity. Eller på dansk: Nysgerrigheds frø.

Fuldstændig som når din ynglings TV serie slutter på et højdepunkt, der gør, at du er nødt til at se med i næste uge – på samme måde virker Sugarmans Seeds of Curiosity. Det handler om at indlægge små cliffhangers i din tekst.

Jeg har allerede brugt nogen i den her tekst.

Lad mig give dig nogle eksempler:

  • Prøv at se her.
  • Lad mig forklare.
  • Men der er mere end det.
  • Min pointe er…
  • Forestil dig, hvad det betyder for dig?
  • Kan du se, hvad jeg mener?
  • Tænk over det et øjeblik.
  • Men husk på….

Du kan finde mange flere eksempler på ‘frø’ i Joe Sugarmans bog The Adweek Copywriting Handbook.

7. Glem alt om keyword density i SEO-tekster

I gamle dage – da SEO var mere wild west end Butch Cassidy and the Sundance Kid – handlede det om at gentage ens søgeord mange gange i ens tekst.

Man gik op i keyword density – altså hvor ofte et søgeord blev brugt i ens tekst i forhold til andre ord. Nogle anbefalinger lød på over 5% gentagelse – andre meget højere.

Er du klar over, hvor meget 5% er i en tekst? Det svarer stort set til, at du gentager søgeordet i hver eneste sætning, du skriver.

Den slags er umuligt at læse. Og det sælger ikke. 

Heldigvis er Google blevet meget klogere, så keyword density er ikke noget, du skal gå op i længere. I stedet skal du gå op i Latent Semantic Indexing (LSI). Og nej, det er ikke navnet på en sygdom. Hold fast et øjeblik. Så skal jeg forklare:

LSI handler om synonymer og relaterede ord. Google kigger på helheden af din SEO-tekst, og ser hvilke ord du ellers har brugt. Det giver Google en langt bedre forståelse for, hvad din side handler om, end når du gentager dit søgeord (for) mange gange.

Lad mig vise dig et eksempel:

Latent Semantic Indexing

Ovenfor har jeg søgt på “redken hårskum”. Læg mærke til, at Google både markerer “skum” og “hårskum” med fed.  Prøv så at se næste søgning, hvor jeg søger på “skum”:

Skum LSI

Det er noget helt andet “skum”, Google finder.

Når du skriver din SEO-tekst, kan du hjælpe Google med at forstå, hvad det er for noget “skum”, du sælger, ved at bruge LSI søgeord og synonymer rundt omkring i din tekst.

De søgeord kan du blandt andet finde i bunden af søgeresultatet under relaterede søgninger. Her har jeg søgt efter “stressbehandling”:

Stressbehandling relaterede søgninger

Læg mærke til, at der både kommer kombinationer med “stressbehandling” frem, men også søgeord som “stress symptomer” og “stress test” frem. Brug evt. også et værktøj som Keywordtool.io til at finde flere kombinationer.

8. Vis, hvad andre siger om dit produkt

Der findes masser af studier, som viser, at folk vil gøre de ting, som de kan se, at andre gør.

Det kaldes for social proff.

Én form for social proff er testimontials og anbefalinger. Og dem SKAL du vise i din SEO-tekst, hvis du vil have den til at sælge.

Når du bruger testimonials, er det vigtigt, at de også stammer fra folk i din primære målgruppe.

Med det mener jeg:

Hvis dine kunder er små og mellemstore virksomheder, er det ikke nødvendigvis et specielt godt match at vise logoer fra Microsoft og IBM. Og omvendt. Hvis du vil have store virksomheder, så skal de kunne identificere sig med de testimonials, du har.

Brug meget gerne profilbillede af den person, som udtaler sig. Det gør dine testimonials meget mere personlige. Du kan også gøre dem stærkere ved at vise fem stjerner.

Sådan ser en af de testimonials ud, som jeg har på SEO-mentor forløbet:

En god SEO tekst har altid en testimonial

Og husk:

Spørg om lov, før du bruger en testimonial offentligt. Får du en uopfordret, så kontakt vedkommende hurtigt, sig tak og spørg, om ikke du må bruge den.

Hvis du gerne vil lære, hvordan du selv kan få nogle stærke testimonials, skal du læse “6 Questions to Ask for Powerful Testimonials” fra Copyblogger.

9. Afslut altid din SEO-tekst med en Call-To-Action

Du har fået besøgende ind på din side. Du har forført dem og præsenteret din løsning. Du har næsten fået dem ført helt ned igennem salgstragten.

Men hvad så nu?

Det lyder måske som et banalt spørgsmål. Men virkeligheden er, at det ikke altid er helt tydeligt.

Det  er sindsygt vigtigt, at du tydeligt fortæller eller viser, hvad det er for en handling, brugeren skal gøre nu. Og dét er din call-to-action.

Selve elementet kan være:

  • En kontaktformular
  • En læg-i-kurv knap
  • Et link til din kontaktside
  • Dit telefonnummer
  • Nyhedsbrevstilmelding.

Uanset hvad elementet er, skal det være stort og tydeligt, så den besøgende ikke kan tage fejl af, hvilken handling der skal foretages.

I knappen eller linket, som aktiverer handlingen, skal du sørge for at lægge action ord ind, og du kan med (stor) fordel fortælle værdi ved handlingen. F.eks.

  • Få den gratis video i din indbakke nu
  • Start i dag
  • Få adgang nu
  • Modtag e-bogen
  • Bliv ringet op inden for 24 timer
  • Ja tak. Jeg vil gerne have flere besøgende.

Eller lad dig inspirere af min afslutning på denne artikel:

SEO-tekster skal hjælpe og skabe værdi for brugeren. De skal differentiere sig fra konkurrenterne og samtidig være i jeres tone-of-voice. Det kan du umuligt få for 30-40 øre per ord. Så vær kritisk, når du køber SEO-tekster ind. De har en lang levetid og ofte en høj livstidsværdi, så se dem som en investering, hvis du outsourcer denne opgave. 

Vi leverer SEO-tekster som en del af den komplette SEO-leverance.  Se mere her om, hvordan vi leverer SEO til vores kunder >

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

SEO

SEO trends 2022

Hvad skal vores SEO-fokus være i 2022? Det har vi hos Skjoldby & Co forsøgt at forudsige, og det vil vi gerne dele med dig her. Vi kommer lidt ind på, hvad der skete i 2021 - og hvordan disse... Bliv mere inspireret

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke