Hvad er en landingsside og hvad skal jeg med den?

Det er ikke helt lige gyldigt hvor kunden lander henne. Sørg for din landingsside matcher kundens forventning eller forespørgsel fra den forrige side.

Det er ikke helt ligegyldigt hvor kunden lander. Tænk et skridt tilbage og sørg for din landingsside matcher kundens forventning eller forespørgsel fra den forgående side.

Sætningen ”Du er nødt til at have en landingsside, hvis du vil sælge det her produkt eller findes på den her søgning” kommer ofte ud af min mund, når jeg rådgiver mine kunder om online markedsføring. Landingssiden er nemlig altafgørende for om den besøgende forbliver en gæst eller ender som kunde.

Den side den besøgende lander på, fra at være gået fra A til B, er en landingssiden. Landingssiden (B) tager altså i mod den besøgende fra trafikkilden (A), og har til formål at få ham eller hende til at gøre det som var din hensigt (konverteringen).

Så inden jeg beskriver hvad en landingsside er, skal du være helt med på hvad jeg mener med trafikkilder og konvertering.

 

De forskellige trafikkilder

Trafikkilden – altså der hvor den besøgende kommer fra, kan bl.a. være fra

 • dit nyhedsbrev
 • et organisk søgeresultat fra Google
 • en Adwords annonce fra Googles søgeresultat
 • en Adwords annonce fra Googles displaynetværk
 • et tweet eller anden deling på sociale medier

Trafikkilden kan faktisk også være en side på din egen hjemmeside.  Har du f.eks. en teaser på din forside som brugerne kan klikke på, så er linkets destination altså landingssiden, og her vil du gerne have dem til at gøre noget mere konkret.

Det er altså et væld af forskellige steder som dine besøgende kan komme fra. Det er vigtigt at vide fordi dem der kommer fra dit nyhedsbrev er nogle end dem som kommer fra en Adwords kampagne, måske ser din hjemmeside for første gang.

Det skal du huske, når du skal udformer din landingsside.

 

Konverteringer findes i både micro og makro

Vi skal også lige have styr på hvad konverteringen er. En konvertering behøver som sådan ikke at være en besøgende der bliver til en kunde. En konvertering betyder blot at den besøgende udfører det du gerne vil have ham eller hende til at gøre.

Du kan dele dem op i hårde konverteringer (makrokonverteringer) og bløde konverteringer (microkonverteringer).

Eksempler på hårde makrokonvertering kan være:

 • Udfylder en kontaktformular
 • Kunden ringer dig op
 • Køber et produkter
 • Tilmeldinger sig nyhedsbrevet

De blødere konverteringer (microkonverteringer) handler typisk om dine brugeres engagement på din hjemmeside. Det kan f.eks. være:

 • Kommenterer på et blogindlæg
 • Er på hjemmesiden i mere end 2 minutter
 • Ser mere end 3 sider på besøget
 • Tweeter, Liker og +1’er af dine sider
 • Like af fansider på sociale medier
 • Ser en bestemt side, f.eks. jobopslaget
 • Downloader en Word-fil, Excel ark eller PDF
 • Starter en video
 • Ser en video til ende
 • Og meget meget andet

Det er dig selv der definerer hvor vigtig en given konvertering er, og dermed om den er micro eller makro. En tommelfingerregel jeg bruger er, at jo højere min kunde er i salgstragten, des mere er det en microkonverterting.

Jeg har dog nogle undtagelser. F.eks. er en tilmelding til mit nyhedsbrev umiddelbart højt oppe i salgstragten. Men fordi nyhedsbrevet er en af mine vigtigste redskaber til at sælge f.eks. kurser om søgemaskineoptimering, er en nyhedsbrevstilmelding for mig en makrokonvertering. Så sørg for at vurdere hvert mål individuelt, og sæt dem op i Google Analytics så du kan se hvor konverteringerne sker og lige så vigtigt hvad de kommer af.

 

Landingssider der konverterer trafikken

Lad mig begynde med et eksempel på en typisk landingsside som yderst sjældent konverterer:

Den besøgende søger på dit produkt på Google, ser din Adwords annonce, klikker og lander på forsiden af din hjemmeside.

Dette scenarie ser jeg desværre gang på gang, når jeg gennemgår nye kunders Adwords konti.  I langt de fleste tilfælde er forsiden slet ikke skabt til at konvertere. Forsiden er skabt til at byde folk velkommen.

Og jo, der er selvfølgelig undtagelser. Det er f.eks. sider som Twitter og Dropbox, hvis forsider er optimeret til at få dig til at oprette dig som bruger. Men på din hjemmeside, hvor du sælger produkter eller ydelser, skal du altså have brugeren hen på en landingsside som klart og tydeligt fortæller dem om produktet eller ydelsen.

Har du en webshop vil det ofte give god mening at bruge de enkelte produkter som landingssider. Men du kan også oprette deciderede kampagnesider hvor det giver mening.

Er du konsulent eller arbejder inden for liberale erhverv, vil det ofte give mening at have en lidt længere landingsside hvor du kan skabe tillid, forklare om udbytter og komme indsigelser i forkøbet på én gang.

Uanset hvad, skal din landingsside altså fremme den besøgendes lyst til at købe af dig. Ikke at forveksles med manipulation og bondefangeri.

Husk nu at de informationer brugeren har behov for, kan være vidt forskellige, afhængigt af trafikkilden og hvad det er du vil sælge. Jo større risiko (eller omkostning) der er ved at købe dit produkt des mere skal der til.

Bearbejd brugernes indvendinger

Undersøg hvilke indvendinger brugerene har, for at udføre de handlinger du ønsker de skal gøre, og kom så med et modargument. Har brugeren f.eks. en indvending mod din pris, så fortæl lige under prisen, hvilken værdi dit produkt eller din ydelse skaber. Sæt evt prisen i perspektiv. Eksempel:

Prisen er 300 kroner. Det svarer til en god søndags brunch sammen med din veninde.

En indvending kan også være frygten for forpligtelse. Kunne det tænkes at brugeren er bange for at udfylde din kontaktformular, fordi han tror det forpligter? Måske tror han at du starter taxameteret i det øjeblik hans mail dumper ind i din indbakke. Angrib det og vend indvendingen til en fordel.

Husk nu en call-to-action

Endelig skal der være en tydelig call-to-action. En call-to-action fortæller hvad du gerne vil have den besøgende til. F.eks. knapper som siger Læg i kurv, Køb nu, Bestil her, Få tilbud, Gå til kassen.

 

Inspriation til konverteringsoptimering

Hvordan du ellers bygger en landingsside der konverterer, vil jeg ikke komme mere ind på. Det et der i forvejen skrevet masser af bøger og blogindlæg om som jeg passende kan bruge som afslutning:

 

Opsummering

Når du designer din landingsside skal du være opmærksom på at de forskellige trafikkilder sjældent kender dig lige godt. Brug den viden i din kommunikation på landingssiden og før besøgende derhen hvor han eller hun forventer at lande.

Hvis du vil hjælpe mig med at opnå en af mine microkonverteringer, så vil jeg sætte pris på enten din kommentar, et like, et +1 eller hvis du deler denne artikel med dit netværk.

7 kommentarer til “Hvad er en landingsside og hvad skal jeg med den?”

 1. Malene Hansen

  Hej Lars,

  Tak for dine (altid) super gode tips.

  Har aldrig tænkt over at “Konverteringer findes i både micro og makro”. Men det du skriver gør det klart for mig at jeg kan blive endnu skarpere på, hvad det er jeg vil have kunden til på de forskellige platforme.

  Og så blev jeg da lige mindet om, at jeg skal huske at bearbejde brugernes indvendinger – hørt det så tit aldrig fået det gjort tsk tsk….. (der er sgi´ så meget man skal/kan kaste sig over i det her SEO :-))

  Svar
  • Lars Skjoldby

   1000 tak og velbekomme 🙂

   Hvis du gerne vil arbejde mere med indvendinger, så prøv at sige “Hvorfor?” eller “Hvad betyder det for mig?” hver eneste gang du ser et af dine egne salgsargumenter. Vær så børnefornærmet og kritisk du overhovedet kan over for din landingsside og dit produkt. Det var et trick jeg lærte på kurset Sælg pladser.

   Svar
 2. Carsten Hornsleth

  Hej Lars
  Har netop læst dit indlæg og det har givet mig den sidste forståelse for hvad hele ideen med en landingsside er. 1000 Tak. Den største øjenåbner for mig, var informationen om, at når en kunde lander på en landingsside, så er det måske det første besøg på siden overhovedet. Så skal der rettes tekster til 😉

  Svar
 3. Mikael Bang

  Hej Lars

  Er der særlige krav til informationsarkitekturen i forhold til landingssider, set i forhold til seo-værdien. Jeg tænker på om brugerne bør kunne tilgå en landingsside via hovedmenuen, eller om det er ok at de bare ligger i roden, uden et link fra hovedmenuen. Det er primært tænkt i forhold til webshops, hvor hovedmenuen jo oftest bare er varegrupper.
  Super blog du har!

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Der er ikke et facit ifht. SEO. Det er en iterativ proces af tests og evalueringer. Men hvis søgemaskinerne skal finde siden, så er det vigtigt at der linkes til den. Jo mere der linkes til den internt des vigtigere opfattes siden. Er siden i menuen, må siden også være vigtig. Det er de tanker du skal gøre dig. Og så skal du selvfølgelig løbende teste, om du kan gøre mere. Dvs. hvis ikke et link i en tekst er tilstrækkelig, så kan det godt være du skal lave nogle flere interne links til den, eller indsætte siden i menuen.

   I nogle tilfælde ønsker du ikke dine landingssider indekseret. Det kan være særlige landingssider til f.eks. Facebook eller AdWords kampanger. Her skal du så sætte robots noindex på siden.

   Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *