Google-plus1

Googles +1 knap fjernet fra søgeresultaterne

For lidt over et år side lancerede Google deres første element i deres forsøg på at blive et socialt medie. Nemlig +1 knappen. Var man logget ind i Google kunne man plusse helt ude i søgeresultatet.

Jeg har tidligere skrevet om Googles +1 knap og hvor jeg viste eksempler på hvordan man kunne se +1 knap i søgeresultatet. Ca. et halvt år senere ændrede Google visningen af søgningerne, således knappen kun var synlig hvis man førte musen hen over søgeresultatet.

Men ved udgangen af juli 2012 har Google helt fjernet deres +1 knap fra søgeresultaterne. Så hvis du jagter +1’er, skal du altså have knappen installeret på din hjemmeside.

 

+1 knap blev til Del

I stedet for +1 knappen har Google nu lavet et Del link:

Google har fjernet +1 knap i SERP til fordel for dele link

Google har fjernet +1 knap i SERP til fordel for dele link

Ved at klikke på Del-linket får du mulighed for at dele hjemmesiden med dine Google+ cirkler. Men er der overhovedet nogen forskel?

Inden det spørgsmål kan besvares, skal vi lige kigge på formålet. Google har stadig til formål at levere resultater til gode hjemmesider. Hvis du +1’er eller deler et link til dit netværk, vil Google opfatte det som en anbefaling. Og hvis Google vise dit netværk hvad du anbefaler, så kan Google levere gode resultater til dit netværk. Derfor bliver +1 og delinger på Google+ hamrende vigtige for Google kan opfylde deres formål.

Og de er allerede i gang. Som du kan se på billedet af ovenfor, står der lige under beskrivelsen, hvem der har givet mit indlæg +1 og dermed anbefalinger.

Men de er faktisk endnu længere end det. For i januar lancerede Google lanceret det der kaldes Search Plus Your World, eller SPYW – i første omgang kun i Google.com. Men SPYW vil garanteret også blive implementeret i Google.dk (snart), og så vil søgeresultaterne blive endnu mere personligt præget.

 

+1 er skulderklap, deling er anbefaling

Jeg tror helt klart der er en stor forskel på henholdsvis et +1 og det at dele et link. +1 opfattes mere uforpligtende end en deling, som en form for skulderklap til den som har lavet et godt indlæg. Deler du i stedet linket sætter du mere af dit renommé på spil, for så går det hen og bliver en anbefaling til dit netværk.

Og det tror jeg har været incitamentet for denne ændring. For hvis Google skal have noget ud af de anbefalinger som du giver online, så skal de være sikre på at du mener det og kan stå inde for det.

 

Fremtiden for +1 knappen

Man kunne så fristes til at tro at +1 knappen helt udgår. Det tror jeg nu ikke. Plus +1 knappen er en hurtig måde at tilkendegive en side eller en artikel, lige som man kan med en Facebook like knap. Derudover er +1 et vigtigt element i Google+, som man netop kan give til andres statusbeskeder, billeder eller delte links.

Personligt ærgre jeg mig over knappen er væk fra søgeresultaterne. For det var en rigtig god mulighed for at give anbefalinger (nu skulderklap) til sider jeg allerede kendte, uden jeg behøvede at besøge dem. Jeg havde også mulighed for at give dem et +1 selvom de ikke havde en +1 knap installeret på hjemmesiden.

9 kommentarer til “Googles +1 knap fjernet fra søgeresultaterne”

  1. Mikael Rieck

    Jeg synes egentlig at det giver rigtig god mening, at +1 knappen er væk. At der så er kommet en “Del” knap i stedet for, synes jeg ikke giver mere mening.

    At jeg ikke mener at det giver mening er, at man ikke har set indholdet når man finder resultatet i søgeresultaterne.

    Man kan argumentere for, at folk læser indholdet, klikker “back” og så trykker “del”, men den tror jeg simpelthen ikke på.

    At man kan dele og plusse inde på et indlæg giver god mening, men direkte i søgeresultaterne synes jeg det virker helt forkert.

    Men måske er det mig der ikke forstår ideen..?

    Svar
    • Lars Bachmann

      Hej Mikael

      Jeg har egentlig ikke tænkt den tanke, men jeg synes faktisk dit argument giver meget god mening. Hvorfor dele eller plusse noget man ikke har set/læst.

      Som du selv siger, så er det nok de færreste der trykker tilbage i browseren for at trykke “del”.

      Man kunne forestille sig at Google har valgt den strategi for at “markedsføre” mulighederne for at dele og plusse, da de jo satser 100% på Google+

      Svar
      • Mikael Rieck

        Det er meget muligt at det er begrundelsen. Hvis det er derfor, så kan vi vel gætte på, at det helt forsvinder på et tidspunkt når de har brugere nok.

        @Skjoldby – Kunne vi ikke få en “abonner på nye kommentarer” plugin på din side 🙂

        Svar
      • Lars Skjoldby

        @Bachmann: Selvfølgelig ligger der også noget markedsføring i det, men kun over for eksisterende Google+ brugere.

        For så vidt jeg kan se kommer Del knappen kun frem hvis du er logget ind og har en Google+ profil. Er du ikke logget ind, eller har du kun en Google konto til f.eks. Analytics vises den ikke. Sådan var det også med +1 knappen.

        @Mikael: Tak for headsup. Der er nu installeret subscribe to comments.

        Svar
    • Lars Skjoldby

      Jeg kan sagtens følge dine argumenter.

      Klikker man back er det i langt de fleste tilfælde fordi resultatet ikke var det man søgte, og så giver det ingen mening hverken at plusse eller dele.

      Men det hænder jo at man støder på et resultat som man kender i forvejen. Her syntes jeg +1 knappen var genial, for ville man plusse, kunne man gøre det uden at forlade søgeresultatet.
      Med Del knappen fjerner Google fokus for det man egentlig er i gang med. Man skal nu skrive en kommentar til sin deling og dermed får man fornemmelsen af at man forlader søgeresultatet. Derudover, har det i hvert fald for mit eget vedkommende været sådan at jeg primært deler noget som er nyt.

      Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov

      Jeg synes, lige som Mikael, heller ikke at det giver mening med hverken +1 eller Del, første gang man besøger et søgeresultat. Hvordan skal man give feedback på noget man endnu ikke har besøgt?

      Til gengæld vil det give god mening ved efterfølgende søgning på samme søgeterm. Jeg søger ofte på det samme flere gange, og jeg finder ofte de samme resultater via forskellige søgninger. Det kunne derfor give mening hvis Google loggede hvilke resultater man allerede havde set, og så kun gav mulighed for feedback ved resultater man havde set flere gange.

      Svar
      • Lars Skjoldby

        Hej Erik.
        Tro mig. Google logger alt hvad du søger og klikker på 🙂
        Og de viser også resultater som kun er designet til dig og hvad du tidligere har klikket på. Nogle gange står der også under resultatet noget ala: “Du har tidligere besøgt denne side den …”.

        Svar
  2. Martin Hjort

    Ha, virkelig god pointe Mikael, det giver jo slet ingen praktisk mening. Sjovt man ikke har tænkt tanken, og som du siger, hvem dælen klikker på et søgeresultat, synes det er en skide god side de kommer ind på og tænker “Hey, det skal deles, og var det ikke en dele-knap jeg så da jeg søgte? Jo det var det da, så jeg klikker lige “Tilbage” rigtig mange gange for sitet jeg kom ind på var så godt, at jeg har besøgt ti undersider, eller også foretager jeg samme søgning igen for lige at kunne dele den”… 🙂

    Det kan næsten kun være en slags fremvisning som Lars skriver der kan være motivet, for det er svært at forestille sig et hold som Googles være så naive…

    Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *