Linkbuilding – Hvad er det, og hvilke metoder kan du bruge?


I denne artikel fortæller jeg dig alt, hvad du skal vide om linkbuilding; uanset om du selv vil gå i gang med linkbuilding, eller om du vil købe dig til det.

For at du kan træffe de helt rigtige valg, hvis du vil købe linkbuilding, giver jeg dig også en liste med forskellige metoder, du kan bruge. Jeg fortæller både om black hat metoder, som jeg ikke vil anbefale dig, men jeg fortæller selvfølgelig også om white hat metoder, som jeg godt kan anbefale. 

Hvad er linkbuilding

Indholdsfortegnelse

Hvad er linkbuilding?

Linkbuilding er en SEO-taktik, som handler om at få eksterne links til at pege på dit website.

Begrebet linkbuilding har med tiden fået et blakket ry, fordi mange forbinder det med lyssky teknikker. Men som du også kan læse i denne artikel, er der også mange ordentlige metoder til linkbuilding, som bygger på kreativitet og dygtighed.

Hvorfor er linkbuilding vigtigt?

Søgemaskinerne bruger de links, som peger ind mod dit website – først til at finde dit indhold og dernæst til at vurdere kvaliteten af indholdet og dermed din autoritet.

Du kan sammenligne et link med en anbefaling:

Nogen anbefalinger kan veje tungt, hvis den, som anbefaler, selv har høj autoritet og ekspertise inden for det, der anbefales. Andre anbefalinger kan være mere neutrale, fordi de ikke har autoritet eller ekspertise inden for området. Og så er der de anbefalinger, som kan være decideret negative, hvis der ikke er tillid til den, der giver anbefalingen. 

Det fungerer på samme måde med links. Du skal derfor sørge for at få links fra sider, som enten har høj autoritet, høj ekspertise eller begge dele.

Er linkbuilding tilladt ifølge Google, og er det lovligt?

Der er metoder, som både er i overensstemmelse med Googles retningslinjer og den danske lovgivning. Men der findes også metoder, som ikke overholder Googles retningslinjer, og som kan være en overtrædelse af markedsføringsloven.

Markedsføringsloven siger f.eks., at det skal være tydeligt for enhver, hvis der er tale om annoncering. Og der er nogle former for linkbuilding, som kan sidestilles med annoncering, selvom annonceringen ikke er synliggjort.

Virker lyssky linkmetoder stadig?

Google skriver, at det kun er naturlige links, som hjælper med din rangering af dit website. Det er desværre ikke sandt. De lyssky metoder virker stadig, så om du vil bruge dem handler egentlig mest om egen moral og etik.

Hvis du vil gøre noget for at stoppe lyssky metoder, kan du overveje at anmelde de virksomheder, som bruger dem. Jo mere data, Google har om de lyssky metoder, jo nemmere er det for Google at sætte en stopper for dem.

Hvor mange links skal jeg have?

Hvor mange links, du skal have, afhænger af konkurrencen inden for de søgeord, du vil findes på. Derudover skal du i høj grad tænke kvalitet frem for kvantitet. Får du links af højere kvalitet end dine konkurrenter, behøver du færre end dem.

Hvis du vil undersøge, hvor mange links dine konkurrenter har, og hvor de får dem fra, kan du bruge værktøjer som Ahrefs, SEMRush, Majestic eller Moz.

Når du analyserer dine konkurrenter på dine vigtigste søgeord, vil du sikkert se, at det ikke kun er antallet af links eller domæneautoriteten, der bestemmer rækkefølgen på placeringerne. Husk, at Google kigger på hundredvis af forskellige faktorer, og links er blot én af dem.

Kan jeg blive straffet af søgemaskinerne for at lave links?

Ja. Hvis du overtræder søgemaskinernes retningslinjer, kan du blive straffet og i værste fald ryge helt ud af indekset. Vær meget opmærksom på det, når du køber links og SEO.

I de fleste tilfælde vil Google dog “nøjes” med at devaluere de links, som overtræder deres retningslinjer, så du “kun” taber dine penge for de links, du har købt. 

Hvad betyder rel=nofollow, rel=sponsored og rel=ugc?

Da søgemaskinerne, med Google i spidsen, i 2005 erkendte, at PageRank blev manipuleret gennem spamlinks fra blandt andet blogkommentarer, udviklede de attributten rel=nofollow.

I et link ser den således ud:

<a href="https://www.google.com/" rel="nofollow">Google.com</a>

Simpelt fortalt betyder rel=nofollow, at man ikke står inde for linket og at der ikke skal overføres PageRank. Rent teknisk følger Google dog stadig linket, og finder også nye URLs med rel=nofollow attribut, men de har ingen SEO-mæssig værdi. 

Siden er der kommet to øvrige attributter til, som kan bruges til at præcisere de links, du ikke står inde for:

  • rel=sponsored som i ordets forstand betyder at linket er betalt. Det skal for eksempel benyttes ved annoncering, betalte links, advertorials og anmeldelser af sponsorede produkter. 
  • rel=ugc som står for User Generated Content. Denne attribut kan webmasterne fx. bruge på blogkommentarer, i forums og andre steder, hvor brugere selv kan indsende indhold med links i. 

Læs Googles dokumentation om nofollow, sponsored og ugc.

Hvad er PageRank og benyttes det stadig?

PageRank er navnet på den linkautoritetsalgoritme som de to Google-stiftere Larry Page og Sergej Brin udviklede da de studerede på Stanford, og sideløbende gjorde til grundstenen i Googles søgemaskine.

Kort fortalt udnytter PageRank den naturlige linkstruktur, der er på nettet til at skabe en global “vigtighedsrangering” af hver eneste offentlig tilgængelige side på nettet. Forsimplet fortolker Google et link fra side A til side C som en anbefaling. Linker side A også til side D, skal side C og side D deles om denne anbefaling.

Samtidig ser PageRank-algoritmen også på den som anbefaler. Opfattes side A for eksempel som vigtigere end side B, vejer links fra side A tungere end links fra side B.

Se eksemplet herunder: 

Hvordan virker PageRank ifht. linkbuilding

Det formodes – gennem de patenter som Google efterfølgende har søgt og opnået – at PageRank-algoritmen har udviklet sig til at være langt mere avanceret.  

Den originale akademiske artikel om PageRank finder du her: The PageRank Citation Ranking: Bringing order to the web.

Hvordan finder jeg linkmuligheder?

Vi har lavet en liste med 16 metoder og muligheder herunder. Den mest simple metode at starte med er at søge efter dit firmanavn på nettet. Herefter kan du undersøge, om der er mulighed for at få et link de steder, hvor du er nævnt.

Tag kontakt til de steder, hvor et link til dit website er relevant.

Husk, at en benævnelse af din virksomhed er ikke ensbetydende med, at det også er relevant at linke til dig. Så vær selvkritisk og hav respekt for dem, du kontakter.

Nedenfor er listen med metoder. Det er langt fra alle, jeg selv anbefaler eller arbejder med, men jeg lister dem som sagt, så du kan træffe de rigtige valg.

#1: PBNs, Splogs og skyggeblogs

PBN er en forkortelse for Private Blog Network, og Splog er en sammentrækning af Spam Blog. Og andre igen kalder dem for skyggeblogs. Et PBN website, en splog eller skyggeblog er egentlig blot en artikeldatabase, hvor typisk SEO-bureauer udgiver eller køber sig ind på for at udgive artikler, hvorfra de kan linke til deres kunder.

Artiklerne kan være kamuflerede pressemeddelelser såvel som såkaldte ”gode råd” og anbefalinger. Ofte mangler artiklerne substans – de skaber ikke reel værdi for læseren, og som virksomhed ønsker man egentlig ikke at blive associeret med sådan en tekst. 

Du vil også kunne finde PBNs og splogs, som har artikler, der kommer med direkte skadelige råd eller usande påstande.

I Danmark er PBNs, splogs og skyggeblogs nok den mest udbredte metode til linkbuilding.

Hvordan laves PBNs, Splogs og skyggeblogs?

Den mest almindelige måde at lave den slags websites på er ved at købe et udløbet domænenavne, som har en historisk linkautoritet, og herefter bygge et nyt website på domænet.

Forestil dig, at en virksomhed eller en organisation har købt et domænenavn for at køre en kampagne derfra, og denne kampagne har fået noget omtale og nogle links fra stærke sider. Når kampagnen er slut, lader virksomheden domænet udløbe, men der er stadig websites, som linker til domænet. Disse links skaber autoritet til domænet, og det kan SEO-folk bruge.

En anden metode til at skaffe et PBN-site eller en splog er ved at opkøbe tidligere affiliate websites. Disse har også noget historik, og måske har de allerede noget indhold inden for bestemte nicher, som man kan bygge videre på.

Og endelig er der også nogen, som opbygger deres egne websites helt fra bunden på friske domænenavne. Det er dog en tidskrævende proces, fordi de starter helt fra nul i autoritet.

Folkene bag PBNs og splogs skjuler ofte ejerskabet; enten bag private stråmænd eller ved at skjule registrantinformationer hos domæne-registry’en som f.eks. DK-Hostmaster.

Du vil sjældent se den rigtige afsender på websitesne. I nogle tilfælde er det opdigtede personaer, og i andre tilfælde er afsenderen bare skjult bag anonymitet.

Derudover forsøger man at skjule sig fra Google og andre crawlere ved at benytte forskellige webhosts til sit PBN- eller splog-netværk. På den måde ser det ud til, at det er forskellige og uafhængige websites.

Er PBNs, Splogs og skyggeblogs tilladt ifølge Google?

Som udgangspunkt er PBNs, splogs og skyggeblogs en overtrædelse af Google retningslinjer, medmindre linkene benytter attribution rel=nofollow eller rel=sponsored. At benytte disse attributions betyder, at websitets ejer har valgt at fortælle Google om dets forhold til det eksterne site, der linkes til, så Google ved, hvordan den skal læse og dermed indeksere sitet.

Det giver dog ikke mening, at links fra den slags websites benytter nofollow og sponsored.

Er PBNs, Splogs og skyggeblogs tilladt ifølge markedsføringsloven?

Forbrugerombudsmanden har tidligere udtalt, at hvis artiklerne på denne type websites ikke er tydeligt markeret med sponsoreret eller annonce, er artiklerne en overtrædelse af markedsføringsloven. Derudover kan der være problemer ift. at skjule, hvem afsenderen af artiklerne egentlig er.

Medier som Politiken og Zetland har også omtalt de problematiske linkbuilding metoder.

Der har dog endnu ikke været sager i retten inden for dette område. Det nærmeste vi kommer i Danmark, er de sager, der kører mod bloggere og influencere.

Forbrugerombudsmanden kom den 10. marts med disse retningslinjer for PBN links.

Og sidst men ikke mindst har metoden også været oppe og vende i Folketinget. 

Anbefaler Skjoldby & Co PBNs, Splogs og skyggeblogs?

Nej.

#2: Linkkataloger

Der findes en række forskellige typer af linkkataloger eller websites, som kan kategoriseres som linkkataloger. Nogen er en naturlig del af internettet, imens andre er lavet alene for at kunne give kunstig linkværdi til andre.

Kataloger som De Gule Sider, 118, Krak, Foursquare og Yelp er en naturlig del af internettet. De er lavet med et andet formål end at skabe links. Dem, der kun er lavet for at give kunstig linkværdi, fortjener ikke at blive nævnt her, men mon ikke du selv kan spotte dem, når du ser dem.

Slutteligt findes der også grafiske linkkataloger f.eks. kataloger over infografikker. 

Er linkkataloger tilladt ifølge Google?

Nej. Du må ikke bruge linkkataloger til at øge din autoritet og din linkværdi.

Men i de “rigtige” kataloger (i mangel af bedre ord) er det faktisk vigtigt, at du bliver nævnt, fordi det er med til at verificere, at du er en rigtig virksomhed. Derfor er det også helt fint, at du får et link herfra. 

Anbefaler Skjoldby & Co linkkataloger?

De ”rigtige” kataloger benytter sig i mange tilfælde af link-attribution rel=nofollow, som fortæller søgemaskinerne, at der ikke skal overføres PageRank (linkværdi). Derudover er disse kataloger som sagt også med til at skabe autoritet på andre måder. Derfor kan jeg godt anbefale at blive linket til i disse.

#3: Kunder

Dine kunder har måske også et website, enten en virksomhedsside eller en blog. I en offline verden vil anbefalinger fra kunder typisk veje tungt – det kan de også gøre online, og det er derfor en attraktiv linkbuilding metode.

Hvordan får du links fra kunder?

Paradoksalt nok er der to metoder i hver sin ende af skalaen, der kan få din kunde til at omtale dig:

  1. Du kan levere et fantastisk produkt eller oplevelse.
  2. Du kan levere et elendigt produkt eller oplevelse.

Begge ting kan resultere i links fra din kunde, som i princippet kan være med til at øge autoriteten af dit website.

Udover at levere det gode produkt og skabe den gode oplevelse, kan du opfordre din kunde til at skrive om sin oplevelse med dig.

Er links fra kunder tilladt ifølge Google?

Google skriver, at så længe det ikke er et krav fra din side i forbindelse med din leverance, og så længe du ikke har givet noget for, at de linker, så er links fra dine kunder helt fint.  

Anbefaler Skjoldby & Co links fra kunder?

Ja. Hvis du kan få dine kunder til at omtale og linke til dig, er det den bedste anbefaling, du kan få.

#4: Leverandører og samarbejdspartnere

Det er meget normalt, at man nævner sine kunder og samarbejdspartnere på sit website. Det er med til at skabe social proof over for nye kunder og nye samarbejdspartnere.

De steder, hvor du er kunde, eller de virksomheder, du samarbejder med, er dermed også potentielle websites at få links fra.

Hvordan får jeg links fra leverandører eller samarbejdspartnere?

Skriv til dem, hvorfor du værdsætter samarbejdet og hør, om ikke du må blive brugt som en af deres referencer. Se evt. denne uddybende artikel.

Er links fra leverandører og samarbejdspartnere tilladt ifølge Google?

Hvis der er tale om linkbytte eller et partnerskab, der alene er skabt med det formål at linke til hinanden, er det ikke tilladt ifølge Googles retningslinjer.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra leverandører og samarbejdspartnere?

Ja. Min fortolkning af denne retningslinje er, at hvis du har et oprigtigt samarbejde med en virksomhed, er det helt naturligt, at I linker til hinanden – også selvom det egentlig kan se ud som et linkbytte.

Har du selv anbefalet en anden virksomhed eller dennes produkt, er det heller ikke ualmindeligt eller unaturligt, at vedkommende linker til dit website.

#5: Medlemsskaber

Mange virksomheder eller virksomheders ansatte er medlem i brancheforeninger, netværk eller andre erhvervsrelaterede klubber. Nogle af disse foreninger, netværk og klubber har offentlige medlemslister, som også angiver medlemmernes websites.

Er links fra medlemsskaber tilladt ifølge Google?

Google nævner ikke deciderede medlemsskaber i sine retningslinjer.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra medlemslister og medlemsskaber?

Ja. At være medlem af noget er en naturlig del af det at være erhvervsdrivende, og det er med til at synliggøre, at du er en rigtig virksomhed. Derfor mener jeg, at det er helt naturligt at være listet på medlemssider, og hvis disse medlemssider giver dig mulighed for at angive din hjemmeside, bør du i min optik tilføje den.

#6: Kommentarer i forums

Før Facebook-grupperne kom til, var diverse forums et meget populært sted at stille spørgsmål og få anbefalinger. Der findes stadig nogle niche-forums på nettet i dag, som skaber værdi for medlemmerne.

I disse debattråde kan der blive linket til dit website, og det kan være et særdeles godt link, som skaber relevant trafik.

Problemet med netop denne form for links er, at de gennem årene er blevet misbrugt af linkbuildere og spammere.

Der findes værktøjer, som automatisk kan gå ind og lave debatindlæg med links i. Herefter sørger værktøjet for, at der bliver svaret på debatindlægget, så det ser ud som om, at flere har deltaget.

Derudover har flere linkbuildere og virksomhedsejere selv svaret på tråde og herigennem anbefalet deres egen virksomhed eller linket til sig selv i signaturen på forummet.

I sin tid indførte Google link attribution rel=nofollow for at hjælpe blandt andet forumejere mod den slags spam. For nylig er også rel=ugc kommet til. UGC står for User Generated Content.

SEO-værdien af den slags links er derfor minimal i dag.

Er links fra forumkommentarer tilladt ifølge Google?

Nej, det er Google helt klar omkring.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra medlemslister og medlemsskaber?

Nej. Hvis det er dine kunder, der anbefaler dig i forums, er der som udgangspunkt ikke noget skadeligt ved disse links. Tværtimod kan det være gode anbefalinger. Men lad nu være med at udgive dig for at være kunde hos dig selv.

#7: Kommentarer på blogs eller i gæstebøger

Når du har mulighed for at kommentere på en blog, skal du typisk angive dit navn og din e-mail. Derudover kan du angive dit website, og hvis du gør det, plejer dit navn herefter at blive til et link til dit website.

Gæstebøger findes der ikke mange af længere, men der er nogle, og princippet er lidt det samme som at kommentere på et blogindlæg.

Ligesom kommentarer på forums var denne type links også meget populære blandt linkbuildere og spammere for år tilbage.

Der er stadig mange, der benytter sig af denne metode til trods for, at SEO-værdien er minimal. I dag sætter de fleste blogs link attribution rel=nofollow eller rel=ugc på disse kommentarlinks.

Værre er det med gæstebøger, fordi der sjældent er udviklet på dem siden slutningen af 0’erne.

Er links fra gæstebøger og blogkommentarer tilladt ifølge Google?

Nej. Disse sidestilles med forumkommentarer.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra blogkommentarer?

Nej. Kommenter gerne på blogs, hvis du har noget værdifuldt at sige. Men husk lige, at tak for et godt indlæg ikke er værdifuldt i denne sammenhæng.

#8: Gæsteindlæg og gæsteblogging

Gæsteblogging handler om at tilbyde sig som skribent eller blogger på andres sites. Det kan være en rigtig god måde at komme ud blandt relevante målgrupper, og det kan give nogle gode links.

Vi har selv tidligere benyttet os af gæstebloggere her på bloggen, men vi valgte for få år tilbage at stoppe med at tilbyde spalteplads til andre end os selv. Der gik for meget linkbuilding i den, hvilket betød, at kvaliteten af indholdet blev for dårlig. Derudover ville vi gerne selv eje vores eget website.

Er links fra gæsteblogging tilladt ifølge Google?

Tilbage i 2014 var Google ude og sige, at gæsteblogging ikke var en god idé som linkbuilding metode. Det var dog den spammy tilgang til gæsteblogging, som Google var ude efter, og de skriver også i deres retningslinjer, at kampagner med gæsteindlæg, hvor der benyttes søgeordsoptimerede ankertekstlinks, ikke er tilladt.

Og i 2020 var John Mueller fra Google igen ude med en advarsel mod gæsteblogging efter SEMrush i en meget kort periode, tilbyd at facilitere gæsteblogging som en del af en linkbuilding-service. 

Så der er næppe tvivl, at hvis du gennem gæsteblogging forsøger at manipulere Googles søgeresultater, er det ikke tilladt. Derfor kan man sige, at det er din egen hensigt, som afgør, om Google tillader det eller ej.

Anbefaler Skjoldby & Co gæsteblogging fra kunder?

Den her synes jeg ikke er sort/hvid. Som markedsføringskanal synes jeg, at gæsteblogging kan prioriteres – særligt, hvis du kan skrive noget af lige så høj værdi, som du skriver på din egen blog.

Der er også andre offentlige udgivelsesmuligheder som for eksempel LinkedIn og Medium, hvor du kan skrive artikler og nå ud til nye målgrupper. Platforme som LinkedIn og Medium bliver også indekseret af Google, men linkene herfra har dog attribution rel=nofollow på, hvilket de ifølge Googles retningslinjer bør have.

Som linkbuilding-metode alene vil jeg ikke anbefale gæsteblogging.

Betyder det så, at jeg anbefaler dig at fjerne links, hvis du har gæsteblogget?

Nej. Selvfølgelig giver det mening, at du får linket til dig selv i en forfatterboks, eller får linket til en anden ekstern reference, som relaterer sig til dit gæsteindlæg, også selvom referencen er din egen.

Skal du bede udgiveren om at bruge attributten rel=nofollow?

Nej. Det bør være op til udgiveren selv at vurdere, om de vil stå inde for linket eller ej.

#9: Content marketing, digital PR og link bait

Nogle kalder det content marketing, andre digital PR og andre igen link bait.

Fælles for disse metoder er, at du skaber noget værdifuldt indhold, som andre har lyst til at linke til. Du gør dig med andre ord fortjent til at få links, frem for at købe dem. Det sker dog ikke helt af sig selv. Du er nødt til at lave outreach til dem, du vil have links fra, og pitche dit indhold for dem. 

Selve indholdet kan komme i mange forskellige former:

  • Infografikker
  • Badges og mærkeordninger
  • Awards
  • Simplificering af love, regler og vejledninger
  • Studier, statistikker, analyser og undersøgelser
  • Widgets
  • Tips, tricks og checklister

Er content marketing, digital PR og link bait tilladt ifølge Google?

Det afhænger faktisk af indholdet. 

Er der tale om mærkeordninger, hvor du i princippet bytter links, er de ikke tilladt, medmindre linket indeholder rel=nofollow. Det samme gælder widgets, f.eks. en statistik eller et certifikat, som linker tilbage til jer.

Hvis dit indhold bliver gengivet eller omtalt på baggrund af en redaktionel beslutning, er det præcis i tråd med Googles egen anbefaling om linkbuilding.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra link bait og digital PR?

Ja. Så længe der ikke er tale om linkbytte.

#10: Advertorials og native advertising

Mange online medier sælger spalteplads som annoncer, som også kaldes advertorials eller native advertising. Det er blevet en populær taktik til linkbuilding, fordi medierne har en høj autoritet, og links fra advertorials kan videreføre denne værdi.

Hvordan køber jeg advertorials?

Nogle medier kan du kontakte direkte og købe advertorials igennem. Andre handler kun igennem brokere. Som oftest skal du selv levere artiklen, som skal leve op til nogle redaktionelle krav. Prisen for en advertorial kan være alt fra 500 kroner og op til 25.000 kroner.

Hvis du køber advertorials, skal du sørge for at få at vide, om den på noget tidspunkt udløber eller kan udløbe. Jeg har set advertorials, som enten er tidsbegrænsede, eller også er mediet blevet lukket ned. Eksempelvis lukkede Berlingske på et tidspunkt AOK og flyttede den ind under Berlingskes hovedsite, og i den forbindelse blev alle advertorials fjernet.

Er advertorials tilladt ifølge Google?

Nej. Ikke som linkbuilding. For at overholde Googles retningslinjer bør linkene i disse advertorials have attributten rel=sponsored eller rel=nofollow. Det er dog de færreste medier, som overholder dette.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra advertorials?

Nej, ikke som linkbuilding metode. Men er mediet relevant, kan det både være god eksponering, og der kan komme relevant trafik igennem. Det skal du tage med i dine overvejelser. Vil du benytte dig af advertorials, anbefaler jeg, at du sikrer dig, at attribution rel=sponsored kommer på linksne.

#11: Broken linkbuilding

Brudte links (broken links) kan opstå på mange måder. Nogen fjerner uaktuelt indhold fra deres websites, og andre flytter indholdet til et nyt format og/eller en ny lokation.

Hvis website A linker eksternt til et stykke indhold, der ikke længere findes på website B, giver det brugerne på website A en dårlig brugeroplevelse.

Hvis du opdager det og kontakter website A for at fortælle, at de har et brudt link og eventuelt giver dem et alternativ at linke til, har du skabt værdi for website A og dets brugere.

Hvis website A vælger at benytte dit alternativ, kan du potentielt få det link, der ellers er brudt. Er der andre, der også har linket til dette stykke indhold, har du pludselig flere linkkilder på hånden.

Hvordan laves broken linkbuilding?

I værktøjet Ahrefs kan du med rapporten Backlinks -> Broken se, om der er brudte links ind til et givent website: 

Broken linkbuilding

Her kan du undersøge, om der er links og indhold i rapporten, som du kan producere eller måske allerede har produceret.

Hvis du vil se, hvordan det gamle indhold så ud, kan du bruge en tjeneste som archive.org. Du må selvfølgelig ikke kopiere det gamle indhold, men du kan lade dig inspirere og få en fornemmelse for, hvorfor nogen har linket til indholdet, og om du har en chance for selv at opnå et link.   

Når indholdet er produceret, rækker du som sagt ud til det website, som linker til det brudte link og fortæller dem, at du har et alternativ, som de kan linke til.

Er broken linkbuilding tilladt ifølge Google?

Google taler ikke specifikt om denne metode.

Anbefaler Skjoldby & Co broken linkbuilding?

Ja. Så længe du ikke kopierer andres indhold, men i stedet skaber noget nyt og unikt på dit eget website. Det skaber værdi for de websites, som før linkede med brudte links, for de brugere, som tidligere er gået forgæves og for Google, som nu har en ny kilde til det ellers nedlagte indhold.

#12: Sponsorater, bloggere og influencers

I dag udløser et sponsorat stort set altid et link. Uanset om du sponsorerer en lille, lokal forening, en professionel fodboldklub eller en blogger. Priserne for et sponsorat kan variere fra få hundrede kroner til 5-6 cifrede beløb.

Vær i øvrigt opmærksom på, at du ikke kan forvente at spise bloggere og influencers af med et af dine produkter. Den branche er blevet professionel, og langt de fleste vil også have betaling for den tid, de bruger. Det er forståeligt nok, da det er deres levevej, og de kan ikke betale husleje med dine produkter.

Er links gennem sponsorater tilladt ifølge Google?

Nej. Ikke som linkbuilding metode. Heller ikke selvom der kun er tale om naturalier og ikke et kontant sponsorat. Men du må selvfølgelig gerne sponsorere både foreninger og bloggere.

For at overholde Googles retningslinjer bør linkene have attribution rel=sponsored eller rel=nofollow. Det er dog de færreste, som overholder dette, og spørgsmålet er, om du vil bruge tid på at styre, hvordan andre linker til dig.

Hvis du benytter dig af mange sponsorater, og ingen af disse benytter rel=sponsored eller rel=nofollow, bør du overveje, om der kan være en risiko for dig i forhold til overtrædelse af Googles retningslinjer.

Anbefaler Skjoldby & Co links fra sponsorater?

Nej, ikke som linkbuilding metode. Men er sponsoratet relevant, kan det både være god eksponering, og der kan komme relevant trafik igennem. Vi sponsorerer selv flere ting, men aldrig med målet om at få links.

#13: fiverr links

På fivrr kan du købe alt for ingen penge. Også links. Jeg nævner den her, fordi jeg stadig hører om danske marketers, som fristes af disse links. De bliver solgt som stærke links fra troværdige .edu og .gov sider eller domæner med høj autoritet. 

De bliver typisk udgivet igennem automatiseret software og i mange tilfælde også uden, at de egentlige websiteejere ved det.

Så de næste to spørgsmål burde give sig selv:

Er fiverr links tilladt ifølge Google?

Nej.

Anbefaler Skjoldby & Co fiverr links?

Nej.

#14: Stipendier og legater

Denne metode handler om, at du udsteder et stipendie eller et legat til studerende mod, at de gør et eller andet, som du bestemmer. Det kan være studerende over en bred kam, studerende inden for bestemte områder, eller det kan være, du ønsker en rapport, analyse eller andet output fra de ansøgende studerende.

Linkene gennem stipendier og legater kan komme på flere måder. Enten fra deciderede legatsider eller fra de studerende selv, hvis de har hjemmesider.

Linkene kan også komme fra medier gennem omtale, hvilket gør, at denne metode kan læne sig op ad linkbait og digital PR.

Er stipendier og legat-links tilladt ifølge Google?

Google skriver ikke specifikt om denne metode, så det afhænger af din eksekvering. 

Hvis ansøgerne skal linke til dig for at kunne ansøge, vil det være en overtrædelse af retningslinjerne.

Kan du derimod skabe en god historie, fordi du gør noget godt eller filantropisk for samfundet, kan metoden godt fungere inden for retningslinjerne.

Anbefaler Skjoldby & Co links gennem stipendier og legater?

Hverken ja eller nej.

Jeg har set eksempler, hvor min etiske grænse er overskredet med mange skridt. Jeg har også set eksempler, som er eksekveret på en meget fin, etisk og fair måde.

Kort fortalt: For mig handler det om, hvordan du vil eksekvere metoden.

#15: Reverse image search

Hvis du selv laver og udgiver billeder, illustrationer eller måske infografikker på dit website, kan du prøve at lave en reverse image search på disse.

Gør det nemt via Chrome ved at højreklikke på det pågældende billede og vælg ”Søg efter billedet på Google”.

Reverse Image Search

Nu kan du se, om nogen har kopieret dit billede uden først at spørge om lov. Er det tilfældet, kan du kontakte de websites, som har kopieret billedet og bede dem (pænt selvfølgelig) om at linke til dig, hvis de fortsat vil bruge billedet.

Er links gennem reverse image search tilladt ifølge Google?

Ja og nej. Google skriver, at man ikke må kræve et link som en del af servicevilkårene, medmindre der er mulighed for at bruge rel=nofollow.

Dog skal ophavsretten selvfølgelig overholdes.

Anbefaler Skjoldby & Co links gennem reverse image search?

Ja. Jeg synes, det er en god måde at få fulgt op på krediteringer frem for at gå rettens vej, som selvfølgelig også kan være en mulighed og en måde at tjene lidt skattefri kroner på.

#16: Billeddatabaser 

Du kender måske billeddatabaser som Flickr. Her kan du oprette en profil og lægge dine bedste billeder og illustrationer op. 

På platformen kan du vælge, hvilken form for copyright og kreditering du kræver, hvis andre vil bruge dine billeder. Det kunne eksempelvis være, at du ønsker et link.

Det er selvfølgelig ikke alle, der overholder dette, så sørg løbende for at bruge reverse image search til at finde websites, der bruger dine billeder uden korrekt kreditering.

Er links gennem billeder og kreativer tilladt ifølge Google?

Ja og nej. Google skriver, at man ikke må kræve et link som en del af servicevilkårene, medmindre der er mulighed for at bruge rel=nofollow.

Anbefaler Skjoldby & Co links gennem kreativer?

Ja. Men lad det være op til dem, som bruger dine billeder, om de sætter rel=nofollow på linket.  

Mine sidste tips til køb af links

Lad mig lægge kortne på bordet: SEO-branchen kan være nøjagtig lige så lusket som brugtvognssælgere.

Når du køber links, skal du derfor være stensikker på, du ved, hvilke links du køber, om der er risici ved dem og i så fald hvilke.

Nogle SEO-bureauer skriver meget tydeligt i deres handelsbetingelser, at de ikke kan stå inde for, hvis dit website bliver straffet af som følge af de handlinger bureauet har lavet.

Et er, at en SEO-taktik ikke virker efter hensigten og ikke skaber forbedringer. Men at fralægge sig et ansvar for potentielt at påføre ens kunder straffe fra søgemaskinerne, som bureauet er fuldt ud bevidst om er i strid med søgemaskinernes retningslinjer, bør i min verden få alarmklokkerne til at ringe.

Hos os behøver vi ikke at fralægge os ansvaret. Vi arbejder med SEO efter bogen, og bruger ikke metoder, som kan skade dit website.

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

SEO

SEO trends 2022

Hvad skal vores SEO-fokus være i 2022? Det har vi hos Skjoldby & Co forsøgt at forudsige, og det vil vi gerne dele med dig her. Vi kommer lidt ind på, hvad der skete i 2021 - og hvordan disse... Bliv mere inspireret

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke