Gæsteindlæg: 9 SEO fixes til effektivt webdesign og bedre rangeringer i Google

Du har allerede fået råbt i hovedet adskillelige gange, at godt indhold er vigtigt for SEO. Lad mig dog fortælle dig én ting.. Google er ikke ligeglade med, at du har godt indhold eller gode produkter, men hvis ikke de kan måle det, så får du ikke kredit for det.

Hummingbird opdateringen er selvfølgelig et klart signal om, at søgemaskiner bliver klogere, men lad os nu ikke rive med – de baserer stadig dine rankings på gode gammeldaaavs kvantitative data.

SEO Fix

 

Du får her 9 fixes til optimeringer af webdesign (prøver at holde mig fra decideret on-page) som vil lede til bedre placeringer i Google, flere konvertinger og en generelt sundere bundlinje.

 

1. Undgå pogo sticking

Quicky: Pogo sticking er når en besøgende vælger dit resultat fra en Google søgning, men bagefter hopper tilbage og vælger et andet resultat, som i højere grad tilfredsstiller søgerens behov.

Det er ingen overraskelse, at Big G overvåger hvor mange af dem som klikker sig ind på dit site fra et søgeresultat, som næsten øjeblikkeligt klikker tilbage og vælger et nyt og mere fyldestgørende resultat.

Hvad skal du gøre?

A) Din overskrift skal tydeligt falde den besøgende i øjnene. Dertil gerne være interessant og opsigtvækkende – dog uden at love noget indlægget/artiklen ikke kan holde.

B) Overskriften skal gerne have samme budskab som din sidetitel.

C) Undgå for meget støj above the fold.

D) Hvis din artikel er lang så sørg for, at have en navigerbar indholdsfortegnelse. Husk på, at folk ikke nødvendigvis har søgt generisk, men har stillet et spørgsmål som de først finder svaret på nederst i din artikel på mange tusinde ord.

E) Et fangende produktbillede kan være sindsygt afgørende. Dertil kan mærkelige, til nærmelsesvis bizare, billeder virke godt til at vække opsigt og skabe opmærksomhed.

P.S. Du må for guds skyld ikke forvirre pogo sticking med bounce rate. Høj bounce rate i Google Analytics siger som enkeltstående parametre intet om hvorvidt den besøgende finder hvad de leder efter, men udelukkende at de ikke besøger flere sider end den ene.

Høj bouncerate og lav besøgstid fra organiske besøgende er dog samlet set en rigtig god idikator for, at du måtte have et problem med pogo sticking på den pågældende side.

 

2. Optimeret kode og bedre page speed

Når man knap kan lukke munden på Morten Vadskær omkring hastigheden på hans webshop platform Shoporama, så er det selvfølgelig fordi han har fat i den lange ende.

En ting er, at google med al sandsynlighed kigger på page speed (eller måske time to first byte) som direkte parameter. Noget helt andet er, at det påvirker de besøgendes adfærd på dit site.

Hvis du kan levere din side til den besøgende på 1 sekund i stedet for 3 sekunder, så er sandsynligheden for, at de ikke smutter tilbage til serp, forlader din side eller bliver frustreret, alt andet lige det mindre. 47% af besøgende forventer at din side bliver leveret på 2 sekunder og mange blivet utålmodige ved 3 sekunder (kilde).

Hvad skal du gøre?

Du kan hoppe ind på Pingdoom Website Speed Test og få et vandfalds-overblik over din side. På den måde kan du danne dig et overblik over hvilke filer som “stjæler” mest load tid på dit site. Er du lidt mere nørdet er mit personlige favorit tool faktisk Webpage Test – super sejt værktøj. Herunder er dog nolge gode pointer:

A) Sørg for at dit webdesign ikke er en kludret bunke kode.

B) Minimer fancy effekter og elementer som generelt sløver siden.

C) Undgå et hav af MB tunge store billeder. Enkelte billeder må maksimalt være et par hundrede kilobytes, men de fleste bør være under 100 kb. Det er en størrelse du kan gå ned til uden billedkvaliteten forringes betydeligt.

D) Brug oftest JPEG/JPG billeder frem for PNG da de typisk fylder mindre.

E) Komprimer dine billeder med et værktøj som f.eks. kraken.io.

F) Brug et CDN for mere lokal caching og hurtigere load tider.

G) Reducer mængden af requests ved at minify henholdsvis Javascript- og CSS filer.

H) Slet plugins og lignende som du ikke bruger og ryd op i dine databaser med plugin som WP Optimize.

I) Overvej at implementere CSS Sprites hvis du har mange små billeder, ikoner eller logoer som bør slåes sammen til én billedfil.

Færre og lettere requests samt mindre load størrelse vil give din besøgende en hurtigere og mere smooth oplevelse på dit site.

Pingdom Speedtest

 

Jeg følger skam mine egne råd og har selv et site som loader med blot 15 request på omkring et halvt sekund. Load speed er, hvis du spørger mig, et altafgørende parameter og en lavthængende del af søgemaskineoptimering samt en god brugeroplevelse.

 

3. Design til forskellig adfærd

Google ansat Pierre Farr forklarede helt åbent i et Google Hangout, at de kigger på forskellige personas og hvordan forskellige typer interagerer på dit site.

SEO Fix webdesign

 

Der er købere, informationssøgere osv.

Google er ret dygtige til at forstå, hvordan forskellige personaer kommer ind på din side, hvilke mikrokonverteringer de skal igennem og hvad de naturlige steps til en makrokonvertering er.

Derfor er det altså vigtigt, at du har streamlinet de actions du ønsker den besøgende skal tage hvadend det er at efterlade en relevant kommentar på dit indlæg, dele det på sociale medier, lægge en vare i kurven eller checke ud fra din shop.

Hvad skal du gøre?

A) Sørge for at have en tydelig call to action på alle sider.

B) Streamline den typiske adfærd for hver kategori af besøgende.

C) Design hjemmesiden med flere personaer i tankerne.

Du skal gøre det let for den person som søger information, at finde den nødvendige info. Det skal dog samtidig være let for køberen, at finde køb knap og navigation nok til at konvertere. Åbenlyst – jeg ved det, men mange gør det langt fra fyldestgørende.

 

4. Tænk interne links ind i designet

De fleste dygtige SEO mennesker jeg omgås, forstår udemærket den effekt god intern linkstruktur har på et sites placeringer i Google. Jeg ser dog stadig alt for mange webdesignere (og online marketers) som negligerer dette faktum.

Den lette løsning kan være brødkrummer, men det er måske ikke altid den mest æstetiske eller elegante løsning.

Hvad skal du minimum gøre?

A) Forsiden skal linke til de vigtigste kategorisider.

B) Alle kategorisider skal linke til forsiden.

C) Dine produktsider skal linke til deres kategori.

Hvad bør du mere gøre?

D) Linke imellem relevante kategorisider.

E) Linke fra et produkt til et andet når relevant. Dette kan ofte gøres ved at vise relaterede produkter, men er der ressourcer til at gøre det redaktionelt er det at foretrække.

 

5. Tænk tekst ind i designet

Nu skal du være helt ærlig..

Du har ofte skrevet mere tekst end nødvendigt fordi du prøvede at charmere Google en smule.. Det er såmænd også fornuftigt nok og skriver du samtidig relevante ting om det pågældende emne, så virker det også hammer effektivt.

SEO Fix nyt webdesign

 

Hvad skal der gøres?

A) Design kategorier med plads til en god sjat tekst. Eventuelt både over og under produkter, indlæg eller andet. Kan også gøres mere æstetisk med en læs mere knap, men træd varsomt (se mere i punkt #9).

B) Gør plads til gode beskrivelser af dine produkter. Her skal du også være forsigtig med at placere relevant tekst i “lukkede” tabs (se mere i punkt #9).

C) Forsidetekst kan også være en fornuftig idé.

D) Undgå ‘tynde’ sider eller “no index, follow” disse.

 

6. Undgå duplicate content

Det er ikke unormalt, at designere lader samme beskrivelser dukke op flere steder på nettet. Det kan da også være fordelatigt med henblik på brugere, men lad heller en unik beskrivelse fremgå hvert enkelt sted.

Programmører vil nemlig ofte lade kildekoden fetche den samme snært tekst de steder hvor en kategoribeskrivelse eller lignende går igen.

Men Google bryder sig ikke om duplicate content, så undgå følgende:

A) Undgå at hele produktbeskrivelser fremgår på kategorisider.

B) Sørg for at kategoribeskrivelser ikke vises flere steder.

C) Gå uden om alt for lange excerpts til blogindlæg for en sikkerheds skyld.

D) Udnyt kun tags og kategorier til målrettede søgeord hvis naturligt.

 

7. Undgå den åhh så frygtede panda

Den 23. februar 2011 slap Google for første gang deres zoo panda løs i søgeresultaterne. Det er et filter/opdatering som straffer tyndt indhold, dårlige brugeroplevelser, overoptimering og hidsig reklamation på din side.

Google Panda

 

Mange af de tiltag vi allerede har gennemgået vil sørge for, at du holder dig langt væk fra det kinesiske nationaldyr, men lad os få nogle andre vigtige pointer på bordet. Hvis du er ekstra læselysten kan du også læse Henrik Bondtoftes fine indlæg om samme emne lige her.

Hvad skal du gøre med dit webdesign for at undgå dyret?

A) Minimer mængden af tynde overflødige sider.

B) Undlad hidsige bannere mv. above the fold.

C) Indsæt de vigtigste kontaktinformationer, samt verificerende information, som CVR og adresse, på alle sider.

D) Tilføje udgivelsesdato (eller sidste opdateret dato) til dine indlæg.

E) Hold copyright informationer opdateret til nuværende årstal.

F) Tydelig opdeling af primær indhold og sekundært indhold. Undgå blandt andet en utydelig overgang fra indholdet til en kommerciel sidebar eller lignende scenarier.

G) Genlæs hele denne artikel og følg alle de fixes jeg nævner.

 

8. Dit site skal fungere på mobile enheder

Som jeg skriver dette indlæg, er responsivt design nærmest det nye content marketing inden for buzzwords i SEO verdenen. Google lancerede, at der d. 21 april 2015 ville blive skruet op for kravene i forhold til hjemmesider som ikke er responsive eller fungerer på mobile enheder.

Mobiloptimering gavner SEO

 

Sasa Kovacevic skrev en god optakt til d. 21 lige her, men jeg vil alligevel give dig nogle korte pointer med herfra omkring mobilt design.

A) Fjern al ikke nødvendig information på mobilversion.

B) Skaler endelig tekst og linjehøjde hvis nødvendigt.

C) Tydeliggør menu navigation med tekst + burger ikon.

D) Undgå tabeller mv. som skaber sig helt tosset på små displays.

Ovenstående har ikke nogen direkte overførbarhed til dine rankings, men de vil uden tvivl påvirke brugeroplevelsen og derigennem have en indflydelse på målbare parametre for de besøgende.

 

9. Google bot kan ikke scrolle og vil ikke hover eller åbne tabs

Vidste du godt, at Google bot ikke kan scrolle.. eller hover? Dertil vil de ikke give fuld værdi hvis du har dit indhold placeret i “lukkede” tabs – så er det kun den åbne som får fuld værdi.

Infinity scroll er blev ret stort i 2014, men det meste af en sådan uendelig side, bliver sjovt nok ikke læst af Google bot. Dertil vil alt indhold som først dukker op ved hover heller ikke blive læst.

Google bot er lettere inkompetent når det kommer til at crawle javascript, hvorfor de fleste sider som bruger infinity scroll potentielt vil opleve indekseringsproblemer.

Google siger selv: “If fancy features such as JavaScript, session IDs, Flash… keep you from seeing all of your site in a text browser, then search engine spiders may have trouble crawling your site.”.

Hvad skal du gøre ved infinity scroll?

A) Gå uden om infinity scroll med mindre du vil lægge arbejdet i, at opsætte det med en sådan struktur at Google bot kommer igennem din side (løsninger kræver muligvis sider – altså pagination).

B) Opsætte din side med Ajax Scroll. Der findes en simpel betalt løsning.

C) Følge Googles Webmasters vejledning til korrekt opsætning af paginerede sider og eventuelt søge ekstra hjælp fra dette indlæg.

Hvad skal du gøre ved tabs eller læs mere indhold?

A) Den lette løsning for alle jer der bruger WordPress er at installere pluginnet Collapse-o-matic, som umiddelbart viser åbne “læs mere indhold” og lukker det dernæst så det udelukkende er Googlebot som anser teksten for konstant synlig.

B) En anden løsning er, at lade en kodet tekst container være ganske få pixel høj (eksepelvis 75) og når man dernæst klikker “læs mere” bliver den container pludselig stor (eksempelvis 400), så al teksten er synlig. Dette plejer også at give Google en indtryk af, at al teksten er tydelig. Du kan se et eksempel på dette inde på oline.dk.

SERP

 

Hvordan ved du om Google anser din tekst for skjult? Det er ikke altid helt ligetil, men en simpel søgning kan give dig svaret. Hvis du kopierer et stykke tekst: “Her står noget tekst i en tab som ikke er åben pr. default” og dit resultat dukker op, men uden teksten er fed, så ved du nu, at Google ikke giver dig fuld værdi for den tekst.

Eksempel: Rigtig mange webshops har flere tabs til forskellige slags informationer. Bodylab har f.eks. både en tab med beskrivelse af produktet, næringsindhold og anmeldelser. Beskrivelsen er som standard den åbne, hvorfor dette indhold anses som tydeligt for brugeren og derfor får fuld værdi (er fed ved en søgning).

Bruger anmeldelser

 

Søger du derimod i Google på en af anmeldelserne. Så vil du se, at siden rigtig nok dukker op, men teksten er ikke markeret med fed. Dette er et problem for især mange webshops, men også mange med blogs hvor de har tekster med en læs mere funktion på deres kategorier mv.

Så tjek om du får fuld værdi for dit indhold og implementer en af løsningerne i tilfælde af, at du har nogle on-page webdesign problemer. Det gør oftest underværker at få fikset.

Du kom helskindet igennem

Fedt du læste med hele vejen. Du lærte forhåbentlig en ting eller to.

Samtidig har du nu en god liste af optimeringsforslag du kan sende til din næste webdesigner, programmør eller lignende – så er du sikker på, at der bliver tænkt SEO ind i dit webdesign.

Har du nogle spørgsmål? I så fald står jeg til rådighed i kommentarsporet. Derudover vil jeg hjertens gerne høre fra dig, hvis du sidder inde med andre gode webdesign tips som kan gøre en forskel for vores placeringer i søgeresultaterne.

23 kommentarer til “Gæsteindlæg: 9 SEO fixes til effektivt webdesign og bedre rangeringer i Google”

 1. Thomas Rosenstand

  Gode pointer! Jeg vil dog lige slå et slag for den med “meta titler”. Der findes et meta title tag, men det læses ikke af søgemaskiner. Det gør derimod title tag. Det er ikke ordkløveri – det er to forskellige tags, og jeg ser masse af sites, hvor meta title er arbejdet med helt forgæves.

  Altså: Det er title tag, der skal være i sammenhæng med overskriften. Ikke meta title, de slet ikke bør bruges.

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Tak Thomas for de skarpe øjne. Du har fuldstændig ret. Meta-title er desværre blevet et kaldenavn for title-tagget, selvom det teknisk set er noget andet. Jeg har tilladt mig at rette Christians indlæg så der nu står sidetitel 🙂

   Svar
  • Christian Højbo Møller

   Der er selvfølgelig bogstavelig talt en forskel imellem title tag og meta title – det har du ret i og det var selvfølgelig en fejl at jeg fik udtrykt mig omkring meta titlen på en side, da den med al sandsynligvis er hamrende irrelevant. At det ikke er ordkløveri ved jeg ikke om jeg kan give dig ret i da alle pånær dig tænkte title tag da de læste det 😉

   Svar
   • Thomas Rosenstand

    Jow – så du har godt nok talt med samtlige, der har læst det. Det er alligevel noget. Jeg kan så hviske dig i øret, at jeg for mindre end en måned siden måtte skuffe en sød pige, der er webansvarlig i et stort dansk firma med hjemmebygget CMS: Hun havde brugt omkring 10 arbejdstimer på “meta title”, fordi hun havde læst et part steder, at “meta title” er meget vigtig.

    Hun er så selvfølgelig ikke en af dem, der har læst det, du skrev, som “title tag” forstås. Hellere bruge den korrekte term end skabe større forvirring – bare mine 5 cent.

    Svar
    • Christian Højbo Møller

     Jeg er ikke uenig Thomas. Selvfølgelig skal det fremgå korrekt.

     Svar
 2. Casper

  Rigtigt godt indlæg, Christian – mange fine pointer og brugbare råd! Og spændende med løsningen til tabs. Den vil jeg dykke ned i.

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Mange tak Casper. Der er et par muligheder for at få fuld kredit for “ikke direkte synlig” tekst endnu og jeg eksperimenterer med flere metoder som eventuelt kan virke 🙂

   Svar
 3. Tim Petersson

  Spændende indlæg. Der melder sig dog et spørgsmål – Hvad er forskellen på infity scroll og Ajax infity scroll? Det er da en og samme ting? Problemstillingen kan også nemt undgås ved at have pagineringen med, som så forsvinder når brugeren scroller imod bunden.

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Hej Tim. Tak for rosen. Du er med sikkerhed en dygtigere tekniker end jeg og programmering og kode er ikke nogle af mine kernekompetencer. Jeg mener dog, at man kan opsætte Infinity Scroll med andre midler end Ajax. Dermed ikke sagt, at det er forskellige ting, blot bygget med forskellige værktøjer. Giver det mening? 🙂

   P.S. Hvis det blot er fordi jeg har udtrykt mig som om, at der skulle være en visuel eller funktionel forskel i måden de to ting fungerer på, så er det bare en kommunikationsfejl. Det er bare forskellige måder at opsætte samme ting på.

   Svar
 4. Hanne

  Tak for en fed artikel. Det giver lige ekstra blod på tanden for at arbejde sig gennem sin webshop igen.
  Det kunne være fedt at få forklaringen på, hvorfor det er vigtigt med links til forsiden og til kategorierne. Altså at være konsekvent med disse links. Jeg er dog helt med på, hvorfor man skal udøve intern link building, men hvorfor er det vigtigt at linke fra alle kategorisider mv.?
  På forhånd tak for svaret. Hilsen Hanne

  Svar
 5. Anette

  Super godt indlæg Christian 🙂

  Tænkte om du kunne svare på det med tag-arkiverne skal fjernes fra Googles indeks, da de giver tyndt indhold og duplicate content.

  Findes der et plugin til WordPress der kan hjælpe mig, så jeg ikke manuelt skal gøre noget, hver gang jeg vælger at lave et tag til et blogindlæg? Og hvad er best practice i forbindelse med det topic når vi taler SEO?

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Anette
   I langt de fleste tilfælde er det en god idé at fjerne tag-arkiverne fra Google. Der kan være nogle særlige tilfælde hvor det giver mening.
   Hvis du bruger WordPress SEO by Yoast kan du under menuen SEO > Titler & Meta > Taksonomier sætte noindex ved tag-arkiverne.

   Svar
   • Anette

    Tak for det hurtige svar 🙂
    Du skriver “i langt de fleste tilfælde” er det en god ide, men skriver lidt længere henne “der kan være særlige tilfælde” – Det forvirre mig lidt 😉
    Vil SEO-mæssigt være en god ide konsekvent at have flueben ved: Taksonomier sætte noindex ved tag-arkiverne?
    Og skulle der være nogle undtagelser, hvilke vil disse være?

    Håber det giver mening 🙂

    Svar
 6. Henrik

  Wow – sikke en fed og gennemgribende seo artikel med rigtig mange tips og links til ekstra materiale, og skal da vist lige have gennemgået mine egne sider for at tjekke, at jeg alle steder linker internt som anbefales her – har gjort det de fleste steder, men ikke så konsekvent, som det anbefales her.
  Tak for artiklen og god sommer 🙂

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Tak Kristoffer. Ja! Håber du fik implementeret det meste inden det for alvor begyndte 🙂

   Svar
 7. Karsten Thomsen

  Dette er virkelig en super god artikel. Den har fine pointer som jeg allerede er igang med at bruge på vores shop. Jeg har lige læst et ligende blogindlæg omkring Screaming Frog, som jo i bund og grund kan bruges til at se hvor man skal sætte ind på overstående punkter.
  Det kunne jeg godt savne lidt info omkring her i artiklen, da jeg skulle læse det et andet sted.

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Hej Karsten, tak for din kommentar.

   Jeg hører dig, og er faktisk ikke uenig. Man kunne sagtens have inkluderet lidt vejledning omkring, hvordan man kunne bruge Screaming Frog, Siteliner og andre tools til at tjekke specifikke elementer. Nogle gange må man nok bare sætte grænsen for hvor dybt man kan gå 🙂

   Svar
 8. Casper Nielsen

  Super god læsning! mange ting jeg slet ikke var klar over, især punkt 9 er jeg glad for at vide nu! tak for dit gode arbejde, følger dig meget! du en kæmpe hjælp

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Tak for rosen af indlægget, Casper. Det lyder dog som om meget af rosen også er rettet mod Skjoldby, hvilket naturligvis er meget fortjent! 🙂

   Svar
 9. Anton Hoelstad

  Hej Christian,

  Har først taget mig tiden til at læse dit glimrende indlæg i dag – og jeg kan godt forstå du blev nomineret til SEMaward for denne 🙂

  Rigtig mange gode råd – og thumbs up for den load-tid du har på candidlab. Under 0,5 sekunder er i den grad i orden 😉

  Svar
  • Christian Højbo Møller

   Hej Anton

   Tak champ. Vandt* SEM Award 😀

   Det går ikke lige tjept altid, tracking scripts sløver ret meget, men det kører som udgangspunkt rimelig hurtigt. Håber du har det godt.

   Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *