SEO og æøå domæner

Domæner med æøå har kun én fordel!

Indeholder dit navn eller firmanavn special tegn som æøå er det fristende at registrere navnet som det staves på dansk. Men jeg vil vove den påstand at et domæne med æøå kun har en enkelt fordel:

 

Før Skjoldby ApS havde jeg et webhosting firma i knap 13 år og jeg kan huske da DK-Hostmaster åbnede op for æøå domæner tilbage i 2004. Her snart 10 år efter virker de stadig ikke optimalt. De mange ulemper vil jeg komme ind på i denne artikel.

Først vil jeg dog lige forklare teknikken bag et æøå domæne. Er du ikke interesseret i den tekniske forklaring, så spring bare videre til næste afsnit.

 

Teknikken bag et ÆØÅ domæne

SEO og æøå domæner

ÆØÅ domæner fungerer fint visuelt, men rent teknisk har det ingen fordele – tvært i mod.

Et domæne med æøå eller andre specialtegn hedder et Internationalized Domain Name (IDN).

Navneservere – de servere der styrer hvor domænenavne peger hen, kan kun håndtere såkaldte ASCII tegn. Dvs. tegn fra a-z, tal og bindestreger. De kan altså ikke håndtere special tegn som vores danske æøå, det tyske umlaut (f.eks. ü), franske cirkumfleks (^) og aigu (f.eks. é) eller nogen af de andre internationale specialtegn.

Derfor blev der udviklet en slags fortolker kaldet Punycode, som først fjerner alle special tegn fra domænet og herefter omkoder specialtegnene til ASCII tegn (bogstaver og tal). Til slut sætter man xn-- foran det omkodet domæne så systemerne kan se der er tale om et IDN. Her er et par eksempler:

 • søgemaskine.dk oversættes til xn--sgemaskine-0cb.dk
 • århus.dk oversættes til xn--rhus-poa.dk
 • rødgrødmedfløde.dk oversættes til xn--rdgrdmedflde-vjbdg.dk

 

Ulemper ved domæne med specialtegn

Under de første år med IDN domæner var det nødvendigt at installere et specielt plug-in til browseren og e-mail programmet før de virkede.

Nu virker IDN domæner med de mest almindelige brugte browsere, men der er stadig mange problemer hvis du vil have e-mail til at fungere med IDN domæner.

 • IDN domæner virker ikke på Gmail og mange andre mail programmer. Dvs. forsøger du at sende en mail til borgmester@århus.dk får du en fejl. Du kan dog godt sende til det oversatte domæne borgmester@xn--rhus-poa.dk. Men så er det lidt svært at huske mailadressen.
 • Det kan give problemer hvis du vil tilmelde dig online services, sociale medier og debatfora, hvori din e-mail indeholder æøå. Det vil disse services ofte ikke tillade.
 • Det kan også give problemer i dit CMS.
 • SEO mæssigt kan du sagtens for æøå domæner til at ranke fint, men det kan give dig problemer i din linkbuilding.
 • Du kan opleve problemer på Google Adwords og Google Analytics.
 • Du kan få problemer når du vil linke til din hjemmeside fra f.eks. sociale medier som f.esk. Twitter og Facebook.

Hele det grundlæggende problem med æøå domæner er at de afviger fra standarden, og du kan ikke være sikker på at alle systemer er gearet til at håndtere dem med æøå.

 

Løsningen

Løsningen er ret simpelt. Registrer to domæner – et med dine special tegn og et domæne uden specialtegn. Sørg for at dit websites hoveddomæne bliver det uden special tegn, ligesom dine e-mail adresser skal være det uden special tegn.

På æøå-domænenavnet laver du en 301 redirect til hoveddomænet uden special tegn.

Nu kan du drage fordel af æøå domænet i din visuelle markedsføring, samtidig med du får optimale betingelser til din online markedsføring.

 

Hvordan skal domænet uden æøå staves?

Nu kommer du måske i tvivl om hvordan du skal stave dit domæne uden æøå. I mange tilfælde vil Google forstå ø som o og å som a. Men hvad så med ordet øst. Hvis du skriver ost – så har ordet pludselig en anden betydning. Det samme gør sig gældende med Ånd som bliver til and.

Derfor vil jeg som udgangspunkt ville jeg vælge ae for æ, oe for ø og aa for å. Det er den korrekte stavemåde som Google kender bedst til.

 

Del gerne dine erfaringer med æøå domæner i en kommentar nedenfor.

31 kommentarer til “Domæner med æøå har kun én fordel!”

 1. Jan Kaczmarek

  Fin gennemgang, Lars 🙂

  Kan du uddybe det med, at det skulle være problematisk at indeksere et æøå-domæne?

  EMD’er med æøå har i øvrigt stadig en ranking-mæssig fordel, hvis du vil ranke på et ord med æøå.

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Når jeg genlæser den bullet kan jeg godt se den er misvisende (derfor har jeg foretaget en lille rettelse).

   Lad mig slå fast at et æøå-domæne kan godt indekseres. Men fordi linkbuilding delen, som i den grad har indflydelse på placeringerne, er mere besværligt, er det efter min overbevisning også mere besværligt at opnå topplaceringer.

   Jeg har ikke selv set oplevet eller set eksempler på det skulle være en fordel at bruge æøå i med EMD’er (Exact Match Domains). Samtidig er det også svært at komme med konkrete eksempler der viser enten det ene eller andet. For dem der ranker højest kan jo bare have gjort deres SEO arbejde bedre end de andre.

   Her er dog et par eksempler på søgninger som indeholder æøå, men hvor EMD’et ligger på side 2:
   Billig bredbånd:
   http://www.google.dk/search?q=billig+bredb%C3%A5nd&pws=0&hl=da&gl=DK

   Gratis strøm:
   http://www.google.dk/search?q=gratis+str%C3%B8m&pws=0&hl=da&gl=DK

   Men du har garanteret eksempler der viser det omvendte billede, ikke? 🙂

   Svar
 2. Jan Kaczmarek

  Du skriver selv følgende: “Derfor vil jeg som udgangspunkt vælge ae for æ, oe for ø og aa for å. Det er den korrekte stavemåde som Google kender bedst til.

  Her skriver du jo også implicit – i hvert fald sådan som jeg læser det – at Google ikke altid opfatter oe som ø osv.; men Google vil altid opfatte ø som ø. Derfor er et æøå-domæne stærkere som udgangspunkt – men jf. den røde tråd i dit indlæg, så er det bestemt ikke bedre, og hvis du har et seriøst site, som skal deles på sociale medier osv., så kan du ikke klare dig med et æøå-domæne alene.

  Eksemplerne, du henviser til, kan vel ikke rigtig bruges, med mindre vi også kigger på alle de andre ranking-faktorer? 🙂

  Min kommentar henviser en smule mere til “hurtige” affiliate-sites, der kan have den der ekstra fordel 🙂

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Ja, det er min opfattelse at Google opfatter de internationale stavemåder for vores specialtegn bedre. Og ja, som jeg skrev i kommentaren kan konkrete eksempler ikke bruges til så meget, fordi website AA kan have optimeret bedre end website Å. 🙂

   Men skriveriet her, har givet mig blod på tanden til at teste det af. Jeg udtænker lige hvordan det kan gøres og så får jeg sat testen op. Resultatet bliver selvfølgelig udgivet her på bloggen. Det er selvfølgelig en test der skal kører over en længere periode. Hvis du skulle have idér til hvad der skal testes, så giv endelig lyd 🙂

   Svar
 3. Henrik Hansen

  Fin overskuelig gennemgang…

  Et andet stort problem opstår ved brug af webstatistik, som f.eks. Google Analytics, hvor man får store datafejl hvis man anvender Analytics-koden uden modificering. F.eks.

  – 100% i afvisning
  – ser kun én side
  – bruger 0 sek. i tid
  – 100% nye besøg

  Det er i hvert fald ikke menigmand-virksomhedsejer der forstår sig på det og måske heller ikke ser problemet. I praksis er statistikken ubrugelig.

  Svar
  • Lars Skjoldby

   God point Henrik.

   Som jeg skrev til Jan i november (uha tiden flyver), så ville jeg teste det lidt dybere. Det har jeg faktisk gjort, og testen har kørt siden årssiftet.

   Et af områderne jeg har testet på har netop opsætning i Google Analytics, som ikke bare virker out-of-the box.

   Jeg må til at få sat tid af til at få skrevet om testen 🙂

   Svar
 4. Elsiabeth Bechmann

  Jeg skal til at oprette en hjemmeside , hvori der naturligt ville indgå æ. Nu kan jeg se, at jeg nok skal oprette den med ae, og det er også ok, men jeg har set eksempler på sider, som kommer frem, selvom man søger med æ. Hvordan gør man det? Skal man have to domæner, hvoraf det ene henviser til det andet eller? Og kan du anbefale en god udbyder, der også har en nem hjemmeside-funktion? Den udbyder, jeg havde tænkt mig, kan åbenbart ikke rumme et æ 🙂
  vh
  Elisabeth

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Elisabeth
   Det er som sådan ikke noget problem med at få hjemmesider med æøå til at ranke godt. Det er mit indtryk at det er blevet endnu nemmere siden jeg skrev denne artikel.
   Der hvor der kan opstå problemer med æøå er hvis du vil dele din hjemmeside på sociale medier eller når du skal lægge et hjemmesidesystem ovenpå.

   Jeg bruger selv UnoEuro som webhost. Deres priser er billige, oppetider noget nær 100% og så synes jeg også de har en hurtig kompetent support.

   Svar
   • Elisabeth Bechmann

    Hej Lars
    Tak for fine svar. Jeg tror jeg vil konkludere, at jeg må oprette to domæner, da jeg også vil benytte de sociale medier. Det ene med æ, som så henviser til det andet. Så skal jeg lige finde ud af hvordan man “laver en 301 redirect til hoveddomænet uden special tegn.”. Da jeg er amatør, men selv vil lave min hjemmeside, må jeg jo finde ud af det. Du anbefaler UnoEuro, jeg skal finde ud af om de kan hoste æ, og om de har en nem hjemmesidefunktion. Jeg havde egentlig set mig varm på one.com, men de hoster ikke æøå!

    Svar
 5. Brian Reinhold Jensen

  Fin gennemgang Lars 🙂

  @Elisabeth
  Jeg er overbevist om at Unoeuro hoster domæner med æøå og det undrer mig meget hvis ikke one.com gør det – hvordan har du konstateret det?
  Jeg har ingen interesse i at promovere one.com, men jeg har svært ved at tro at der findes seriøse hostingvirksomheder i DK der ikke hoster domæner med æøå 🙂

  Held og lykke med dit projekt
  /Brian

  Svar
 6. Søren Svendsen

  Hej Brian

  Jeg har fået muligheden for at starte min egen børnetøjsbutik på nettet. Men som ovenstående er det svært. I dag er de bedste domæner taget. Hvordan anbefaler du at jeg kommer bedst mulig igang hvor jeg har en chance for en god placering når nu mine konkurenter hedder Zolando, smartkids osv?

  MVH
  Søren

  Svar
 7. Lars Skjoldby

  Hej Søren
  Tak for kommentaren. Jeg håber det er ok at jeg svarer 😉

  Ganske kort og forsimplet fortalt, så skal du finde ud af hvad DU kan gøre bedre end dine konkurrenter. Sådan er det ikke blot inden for søgemaskineoptimering og online markedsføring, men i alle aspekter i det at drive forretning. Jeg vil umiddelbart anbefale dig at du finder en niche, så det ikke bare er børnetøj (Dem findes der tusindvis af).

  Så kan jeg anbefale at du gennemgår denne guide: http://clickstarter.dk/ehandel/

  Håber du kan bruge det og held og lykke. 🙂

  De bedste hilsner
  Lars Skjoldby

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Tak for kommentaren John samt endnu en god pointe til ikke at bruge æøå i sit domæne: Man gør det svært for andre at linke til en.

   IDN algoritmen er desværre ikke så simpel at du bare kan erstatte det danske tegn med et andet. Du skal have “oversat” hele domænet til ascii. Smid domænet med æøå ind i dette værktøj: http://mct.verisign-grs.com/ – så får du oversættelsen. Læg mærke til at domænet kommer til at starte med xn--.

   Svar
 8. anja

  Hej Lars

  Hvis man så ejer begge domæner: FX sønderjylland.dk og soenderjylland.dk. Soenderjylland.dk er hovedsitet. Vil du så blot lave en redirect fra sønderjylland.dk? Hvad giver det SEO mæssigt at have det setup? Ville det give mening at have samme indhold begge steder i stedet for redirecten? Eller ville Google straffe dig for det?

  Tak for dit svar.

  Anja.

  Svar
 9. Erik Hohwü

  Hej Lars,

  Jeg ved ikke en brik om domæner.
  Måske har du svaret på det her i din tekst, men i så fald har jeg ikke fattet det, fordi jeg som sagt er en stor IT-spasser.

  Jeg er læge og har lige købt domænet:

  lægerudenbremser.dk

  Kan man løse æ-problemet ved at lade folk komme ind på domænet lægerudenbremser og så videre-dirigere folk til et domæne uden æ?

  Svar
 10. Morten

  Jeg skal nok lige have det ind med skeer 🙂

  Jeg har to domæner, ét med ø og ét uden ø. Det uden ø bliver mit hoveddomæne efter af have læst din fine artikel.

  Det domæne med ø “bor” jo så ikke på noget webhotel (Da det vel ikke giver mening at bruge/betale for plads man ikke bruger) – hvordan får jeg så sat en 309 redirect op til at pege på domænet uden ø?

  På forhånd tak!

  //M

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Det kommer an på hvilke løsninger dit webhotel tilbyder. Kontakt dem og sig hvad du ønsker. Bemærk dog, det skal være en 301 redirect.

   Svar
 11. Morten

  Altså det webhotel som hoveddomænet ligger på?

  De bruger cpanel, men eftersom ø-domænet ikke ligger knyttet til kan jeg ikke vælge det som redirect kilde – og det forvirrer mig lidt.

  //M

  Svar
 12. Hans P. Jensen

  God og informativ artikel.
  Og er kun enig i din anbefaling om at æ bør blive til ‘ae’, ø bør blive til ‘oe’ og å bør blive til ‘aa’.

  Eksempler fra virkelighedens verden viser, at det rent SEO mæssigt kun er en fordel at stave det på den måde. Sider som Absolut Træpiller (http://www.absolut-traepiller.dk/) eller Ret&Råd (https://www.ret-raad.dk/om-ret-og-raad/kontorer/aarhus-c), som har ‘æ’ eller ‘å’ i sit navn, har jo fx valgt at skrive det ‘ae’ og ‘aa’ med fin succes.

  Svar
 13. Henrik

  Hej tak for den fine artikel, har dog lidt udfordringer.
  Min hjemmeside hedder købogsalg.com og har denne “kode bag”https://www.xn--kbogsalg-54a.com/. Det hele er entlig fint sat op men når man deler en annonce på facebook, så bliver navnet med “kode linien” Hvad kan man gøre der?
  Vh
  Henrik

  Svar
 14. Lisbeth

  Hej Lars
  Jeg er kommet fuldstændig på glatis(!) ÆV! Var godt klar over problem med “æøå” på nettet. Men da jeg tester domænenavne er æøå INTET problem (vi har netop købt http://www.psykolog-nykøbing.dk) og det ser fint ud (i forhold til “gamle dage”). Ingen advarsel fra UnoEuro før køb hvilket jeg ærgrer mig over(!). MEN har nu prøvet ALLE tænkelige xn--psykolog-nykbing-0cb.dk, ø= ø ø= %C3%B8 uden held med at få lavet sitemap på (https://www.xml-sitemaps.com/). Hvad søren gør jeg?! Har ikke lyst til at ligge med 2 udgaver af hjemmeside da der OGSÅ skal laves noget mobilvenligere site. Kan jeg lave en sitemap “i hånden”. Puha hvor er jeg ærgerlig. Håber på råd… Og så må vi miste de 400,- for UnoEuro og starte forfra. Mange hilsner Lisbeth

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Lisbeth
   Ro på. Din siden kan sagtens blive fundet, selvom det er et æøå-domæne. Det er bare ikke altid helt optimalt.

   Og det må helst ikke være 400 kroner, der skiller succes fra fiasko. Og det er heller ikke, om du kan lave et XML-sitemap eller ej, der afgør det.

   Det nemmeste du kan gøre nu, er at fastholde og leve med det.

   Alternativt ville jeg fastholde det domæne, du har købt. Men købe et nyt domæne uden æøå, f.eks. psykolog-nykoebing.dk og lægge hjemmesiden her (husk at få https på dit webhotel). Og så ville jeg 301-redirecte psykolog-nykøbing.dk til psykolog-nykoebing.dk. Hvis det er helt sort, så find en freelance webudvikler på f.eks. Upwork eller Worksome, der kan gøre det for dig. Det tager nok ikke meget mere end en times tid at udføre.

   Dbh
   Lars

   Svar
 15. Lisbeth

  Tusind tak for dit svar Lars!!. Vil så på sigt få et alias 🙂 Jeg FIK dog et sitemap-tool (www.xml-sitemaps.com) til at VIRKE med: http://xn--psykolog-nykbing-wxb.dk/
  Om det så fejler “inde bag ved” med google verification, google my business og alt det er jo ikke til at sige. Jeg må prøve mig frem – Og ja det er jo ALTID nemmere at få nogen til at lave det men det lærer man jo ikke noget af. Og det er MEGA sjovt og udfordrende at lave hjemmeside! 1000 tak!! vh Lisbeth

  Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *