Efterårsstorme har ramt Google


Det er rigtig blevet efterår – også på Google. På mindre end 14 dage har Google lavet 4 relativt store algoritme ændringer der får online marketing folk til at rive sig selv i håret.

Er du ramt? Og i så fald af hvad?

Her får du et hurtigt overblik over hvilke datoer de fire opdateringer slog igennem og hvad opdateringerne går efter.

Google Panda Update #20

Den 27. september udgav Google deres Panda Update nr. 20. Google kører Panda algoritmen hen over deres indeks ca. en gang om måneden. Den første version af Panda blev udgivet tilbage i februar 2011.

Googles formål med Panda algoritmen er at fjerne hjemmesider af dårlig kvalitet og med dårligt indhold fra søgeresultaterne.

Hvad der er dårligt indhold og dårligt kvalitet, – og hvad Google vægter som dårligt, er der mange meninger om. Indholdsmæssigt er du nød til at tage udgangspunkt i at levere den gode brugeroplevelse.  Et godt sted du kan starte er at kigge i din webstatistik og lede efter de sider som har en høj afvisningsprocent og en kort besøgstid.

Du kan også bruge Google Webmaster Tools til at finde sider der har problemer med sidetitler eller metabeskrivelser.  Endelig skal du være opmærksom på problemer med duplicate content.

Thomas Rosenstand har lavet en rigtig god oversigt over hvad du skal være opmærksom på, så du undgår blive ramt af Panda.

Exact-Match Domain opdatering

Den den 28. september rullede Google en opdatering ud som skulle ramme såkaldte exact-macth domains (forkortet EMD). På dansk kan man kalde dem søgeordsdomæner. Det er et domænenavn som lyder præcist som det dine kunder vil søge efter. F.eks. billigbredbaand.dk, godehjemmesider.dk, håndholdteterminaler.dk.

Det har før i tiden været relativt nemt at ranke på søgeordsdomæner og det er et problem Google har været OBS på længe. Se f.eks. denne video fra marts 2011 fortalte Matt Cutts, chef for Googles webspam team snakker om at de vil gøre en indsats mod EMD.

I Googles officielle udmelding lagde de vægt på det var lavkvalitets sider der ville blive ramt, og siden hen skrev de også at det kun gjaldt engelske websites.

Google Penguin Update #3

Allerede en uge efter EMD opdateringen, den 5. oktober, udgav Google version 3 af deres Penguin update. Penguin er lige som Panda, en kørsel som rulles ud over indekset løbende. Første gang var i april 2012.

Formålet med Penguin er at ramme websites som har mange unaturlige links. Det gælder både links fra andre hjemmesider til din hjemmeside – såkaldte eksterne links. Men også interne links på hjemmesiden, som f.eks. når du linker fra produkt A til produkt B.

Siden tidernes morgen har links været hovedfaktoren til at komme til tops i søgemaskinerne, fordi hvert link har talt som en stemme. Men Google har indset at links har været alt for nemme at manipulere med. F.eks. kan du på websitet fiverr.com købe 8000 links for $5 (ca. 30-35 kr), hvilket siger sig selv ikke er reelle stemmer.

Først når folk linker naturligt til dig, f.eks. fordi du har en god side, et godt produkt eller en god service, er det en reel stemme på dig. Og det er det som Google vil trevle op.

Henrik Bondtofte har lavet 8 gode punkter til at undgå eller fri af Google Penguin.

Google Page Layout #2

Den 9. oktober kom så version 2 af Google Page Layout opdatering. Denne opdatering blev rullet ud første gang i januar 2012. Opdateringen kigger på sidernes indhold ”over folden”.

Folden er den linje der er i bunden af din browser. F.eks. er dette afsnit skrevet under folden – og du er nød til at scrolle læse det for at se det.

Formålet med opdateringen er at straffe sider som har mange annoncer over folden og dermed ødelægger bruger oplevelsen. Denne opdatering har kun ramt engesksproget websites men der er også risiko for den rammer danske websites på et tidspunkt.

Eksempler på sider som kunne blive ramt er BT.dk og EB.dk, for deres måder at vise annoncer er meget aggressive, og de sidste 2 års historie viser at selv stærke brands sagtens kan blive ramt af Googles opdateringer. Spørgsmålet er hvor stort effekt det har på netop disse sider, fordi mange går direkte ind på dem, altså uden om Google.

Hvordan ser du om du er ramt?

Den nemmeste måde at undersøge om du er ramt er at se på din webstatistik. Er der pludseligt et drastisk fald i de besøgende så kunne det godt tyde på at noget var galt.

Men med så mange opdateringer på så kort tid, er det nemt at blive ramt af panik og begynde at fejlsøge på noget forkert. Her er det vigtigt du slår koldt vand i blodet. Bemærk at to af ovenstående opdateringer kun har ramt engelske websites.

Her er ser du en statistik fra en side som er ramt af Google Penguin den 5. oktober.

Hvis du opdager et sådan pludseligt fald i trafikken og du ikke kan se at der er noget teknisk galt med din hjemmeside, så kan det sagtens være en Google opdatering der har ramt dig.

Identificer dagen og søg efter det på Google. I ovenstående statisk kan du se faldet først gør sig gældende fra den 6. Penguin opdateringen blev i dette tilfælde rullet ud aftenen før, så sørg for at tage højde for det i din søgning: “Google update 5. october”.

Rigtig god efteråsferie 🙂

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

SEO

SEO trends 2022

Hvad skal vores SEO-fokus være i 2022? Det har vi hos Skjoldby & Co forsøgt at forudsige, og det vil vi gerne dele med dig her. Vi kommer lidt ind på, hvad der skete i 2021 - og hvordan disse... Bliv mere inspireret

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke