Dine Google rankings falder – her er hvad du præcist gør

Hvad du ikke ved, har du ikke ondt af” lyder et gammelt ordsprog. Men begynder du at tabe placeringer på Google, uden du ved af det, kan hovedpinen blive ganske stor. Omvendt kan en nøje overvågning af søgeordsplaceringer nemt skabe unødig panik, hvis det begynder at gå i den forkerte retning.

Så her får du en tjekliste over, hvad du skal gøre, hvis du oplever, at du taber placeringer på Google. 

Forbyg med et godt data grundlag

Data er din bedste ven i situationer. Jo mere data du har indsamlet over tid, des nemmere vil det være at fejlsøge. Så hvis ikke skaden er sket endnu, så lad os få opsat et godt forebyggende datagrundlag.

Overvåg løbende dine placeringerne (på dine vigtigeste søgeord)

Et godt datagrundlag er ikke, at du af og til tjekker dine placeringer på de vigtigeste søgeord. Det kan du ikke bruge til noget, for du vil glemme detaljerne.

Et godt datagrundlag er der i mod, at du har en historik over dine placeringer. Det kan du selvfølgelig godt lave manuelt, men med mindre du nyder at spilde din tid og ikke mener din tid er noget værd, så er det meget bedre ved at automatisere overvågningen.

De nemmeste løsninger er helt klart online løsninger som TinyRocketLab, AccuRanker eller Advanced Web Ranking. Arbejder du seriøst med SEO og er organisk trafik forretningskritisk – så har du også råd til at investere i et af disse værktøjer.

Du kan også bruge programmer som RankTracker og CuteRank. Problemet med disse er bare, at de kræver noget teknisk indsigt for at få til at køre løbende og fejlrisikoen bliver pludselig større. Vi bruger selv RankTracker.

 

Opsæt dit website i Google Search Console

Fra du opsætter dit website i Google Search Console til du har noget data du kan bruge til noget, går der i hvert fald en måneds tid. Så er du ramt af et rankings drop og læser det her nu – uden at have opsat dit website, så er du rigtig skidt stillet.

Google Search Console er gratis og relativt simpelt at sætte op når du ejer dit website. Kaldes dit website med www. foran, så sørg for du både opsætter med og uden www. Og har du SSL (https) på dit website, så skal du også sørge for at opsætte https versionen i Google Search Console.

 

Sørg for daglig backup af dit website eller webshop

Ja. Backup hører med til ting du skal forberede dig med. Fald i placeringer kan skyldes tekniske problemer eller ændringer, såvel som redaktionelle problemer eller ændringer.

Har du f.eks. lavet en opdatering af dit system, og sporer du årsagen her til, så kan du rulle en tidligere backup ud, og så er problemet løst.

 

Vurder skaden sådan her

I enhver krisesituation skal du altid starte med at vurdere skaden. I denne vurdering er der nogle faldgruber du skal være opmærksom på.

Konkluder ikke på dine grafer

De fleste rank trackere kan lave nogle fine grafer over din synlighed i Google. Det gør det nemt at se, hvis der sker større udsving. Ser du et sådan udsving, så vent lige med at gå i panik og husk på det her:

Lad mig komme med et eksempel:

Du overvåger 10 søgeord. De fleste har ligget i top 30. Pludselig falder ét søgeord 30 pladser. Fordi 10% af dine søgeord (det ene søgeord) tager et drastisk fald, vil faldet i din graf se voldsom ud. I realiteten er det “kun” ét enkelt søgeord, og skaden er måske ikke så stor som grafen i første omgang gav udtryk for.

Lad mig komme med et andet eksempel:

Du overvåger 100 søgeord. Kun et fåtal af dem ligger i top 10. Langt størstedelen ligger mellem top 50 og top 100. Pludselig taber du placeringer på alle de søgeord der ligger mellem top 50 og 100. Det er selvfølgelig mange søgeord, men sandsynligheden for, at disse søgeord var trafikskabende er relativ lille.

Action: Kigger du kun på dine grafer, kan du meget nemt komme til at male fanden på væggen uden den helt store grund. Kig i stedet på de enkelte søgeord, som du har tabt placeringer på, og vurder om du havde nogle kritiske placeringer tidligere.

 

Stol ikke (altid) på din ranktracker

Jeg har lige sagt, at du skal bruge ranktrackere til at overvåge dine placeringer. Nu siger jeg gud hjælpe mig, at du ikke skal stole på det. Lad mig forklare:

Software kan nemlig fejl. Hvad enten det er en SAS applikation i skyen eller et program du har installeret på din computer, kan softwaren lave fejl i overvågningen. Og det kan sagtens være, at dit fald skyldes netop sådan en fejl.

Action: Når du ser et fald, så start med at tage nogle stikprøver af dine placeringer. Sørg for at bruge inkognito vindue (i Chrome) eller et privat vindue (Firefox) når du tjekker manuelt, så Google ikke bruger din søgehistorik, din Google profil og dine cookies.

Hvis ikke du oplever samme fald manuelt, så er det højst sandsynligt en software fejl (kontakt softwareudbyderen og send dine opdagelser, så de ved der er problemer).

Er der der i mod et fald manuelt, så skal du igang med et større analyse arbejde.

 

Tjekliste hvis du ved, du har tabt placeringer

Du har nu konkluderet, at du HAR tabt placeringer og du skal i gang med fejlsøgning.

Herunder har jeg listet de ting, som vi gennemgår i Skjoldby&Co. De er ikke listet i kronologisk rækkefølge. For med vores erfaring, ved vi hvilke scenarier, der er mest sandsynlige med et system eller en kundetype, mens det kan være nogle helt andre ting for en andet system eller anden kundetype.

Derfor kan du roligt gennemgå listen slavisk. Så kommer du godt omkring.

Google Search Console

I Google Search Console tjekker du følgende ting:

 • Google-indeks > Indekseringsstatus – er der røget sider ud af indeks?
 • Google-indeks > Blokerede ressourcer – er der sider som af en eller anden grund er blokkeret for Google?
 • Gennemsøg > Gennemgangsfejl – er der opstået fejl under Googles gennemgang? Tjek for DNS og Serverforbindelse, for sidefejl som Serverfejl, Adgang nægtet, Ikke fundet og Andet, samt for Skrivebord og Smartphone.
 • Søgetrafik > Manuelle handlinger – er du ramt af en manuel straf?
 • Sikkerhedsproblemer – er dit site blevet hacket eller på anden måde udgør en sikkerhedsrisiko for de besøgende?
 • Meddelelser – er der andre meddelelser, som indikerer at noget er galt?

Fejlsøgning i Google Search Console

Robots.txt

Gå ind på dit-domæne.dk/robotst.txt og tjek om du skulle have blokkeret for nogle sider.

Screaming Frog

Kør dit website igennem Screaming Frog og tjek disse ting:

 • Response codes – Tjek at dine sider laver korrekte 200 responscodes.
 • Directives – Brug filter funktionen til at se om du har sider der har noindex eller nofollow. Husk både at tjekke Meta Robots og X-Robots-Tag kolonnen. Tjek også om canonical peger korrekt.

Ahrefs

Kør dit website gennem Ahrefs (køb trygt en adgang til $99 / måned – du har brug for det):

 • Tjek graferne Reffering domains og Reffering pages. Er der store udsvig enten den ene eller anden vej?
 • Tjek New Backlinks. Er der kommet links fra “skumle” sider?
 • Tjek Lost Backlinks. Er der vigtige links som du har tabt?
 • Tjek Broken Backlinks. Er der links ude fra som peger ind på 404 sider?

Referring domains and pages

.htaccess fil

Tjek din .htaccess fil ikke er blevet kompromitteret (hacket) og udelukker vigtige sider.

 

Eksterne kilder

Google opdaterer og ændrer i deres algoritmer ofte, og disse ændringer kan måske være skyld i faldet. Kan du læse på en af nedenstående hjemmesider at der har været en opdatering kan du (som regel) også læse hvilken slags.

Hvis man bliver ramt, er det som oftest grundet ens indhold på sit site, eller de links man har ind til sit site – Kan du på en af de nedenstående hjemmesider f.eks. læse at der har været en “Panda” eller “Phantom” opdatering skal du kigge på dit site – tynde sider/duplicate og lign., er det derimod en “Pingvin” opdatering, skal du kigge på dine links og ankertekster.

Det er meget groft skitseret, men klarer det vigtigste; at hjælpe dig med at identificere årsagen til problemet og når du har gjort det, er det langt nemmere at komme videre. Men herfra skal der læses op på dét du er ramt af (gøres også på nedenstående sider), og ikke mindst, arbejdes.

 

Ændringshistorik

Det er de færreste, som holder en decideret log over de ændringer, de laver på deres website. Men når du står med et placeringstab, så bør du og din webudvikler lave en liste over de ting I har ændret i ugerne op til placeringstabet. Det kan være:

 • Opsætning af redirects
 • Intern linkstruktur herunder menuændringer
 • Tekstændringer
 • Ændringer i design eller HTML
 • Tilføjet søgeord i din ranktracker (kan give udsving i placeringsgrafer)

 

Jeg håber at du er blevet (lidt) klogere. Spørgsmål og/eller kommentarer er meget velkommen herunder.

8 kommentarer til “Dine Google rankings falder – her er hvad du præcist gør”

 1. Lars Mikkelsen

  Jeg har en webshop hvor der nu er lukket en del tomme kategorier. Det er nu 404 sider. Men er det noget Google kigger på når kategorien er tom ? Eller hvad skal man gøre her ?

  Samtidig har jeg en del undersider som er lukket ned fra en tidligere hjemmeside. Det var før jeg lavede en webshop. Nu er det 7 mdr. siden. Der er flere som peger på sider der ikke findes mere. Skal jeg mon gøre noget ved det ? Måske oprette re-directs ?

  Jeg har et script der virker, men kan søgemaskinerne mon godkende det ?

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Lars
   Tomme kategorier og 404 fejl er to forskellige ting. Hvis den melder 404 ved dine kategorier så fortæller du at siden ikke længere findes. I den perfekte verden vil Google acceptere dette og fjerne dem fra indekset. Vi ser bare ofte at dette ikke sker.

   Dette er kun den ene del af problemet. Langt værre er det, hvis du linker til 404 fejl. Hvis det blot er nogle få gange går det nok, men hvis du gør det meget, vil Google opfatte det som dårlig kvalitet, og så risikerer du at blive ramt af Google Panda eller andre af deres kvalitetsupdates. Så sørg for at ryd ud i 404 fejl enten ved ikke at linke til sider der ikke længere findes, eller ved at 301 redirecte dem til andre relevante sider. Du kan ikke 301 redirecte med javascript. Du kan bruge meta-refresh – dette siger Google at de opfatter som en 301 redirect, men det er dog bedst at lave en rigtig 301 redirect på serveren.

   /Lars

   Svar
 2. Kent Medom

  Vi havde et kæmpe drop på ThisSocks, som vi stadig er ved at recover fra. Fejlen ved, så vidt jeg ved, at en systemopdatering af vores webshop, ændrede måden den håndterede æ, ø og å i URL’erne. Dette gjorde at vi fik ekstremt mange 404 fejl, og som følge deraf, altså et kæmpe drop på næsten samtlige af vores største søgeord.

  Webmaster tools hjalp med at lokalisere fejlen, og efter en del URL redirects, er vi nu på vej op igen. En lille fejl, men store konsekvenser.

  Svar
 3. Nicolai Sørensen, Hazzlefree

  Hej Skjoldby,

  Super god artikel på hvordan man kan håndtere, når man oplever fald på sine Google placeringer i forbindelse med når SEO.

  Man kan ikke undgå at sider svinger lidt frem og tilbage, men du nævner en række værktøjer/fremgangsmåder som jeg støtter op om. Fortsæt det gode arbejde 🙂

  De Bedste Hilsner,
  Nicolai Sørensen, Hazzlefree A/S

  Svar
 4. Andreas Sneks

  Hej Lars!

  Ved du hvilke årsager der kan være ligge til grunde for et fald på 3 gode søgeord på side 1 til alle 3 at nu være på hhv. side 3 og 4 og har nu lagt der et par måneder? Vi har fulgt vores link strategi, og intet tyder på at der er noget galt på siden.

  Men god læsning, tak for det, så er der lidt at arbejde med 🙂

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Andreas
   Det ville være useriøst og slynge noget ud her. Der kan være mange forskellige årsager både interne og eksterne faktorer. Så det kræver noget analyse arbejde at finde frem til det.

   Dbh
   Lars

   Svar
 5. Line Olesen

  Hej Lars, tak for et godt indlæg, men jeg sidder stadig med lidt af et problem. Google er helt holdt op med at vise min side, og når jeg kører den igennem dit-domæne.dk/robotst.txt, får jeg at vide, at den ikke kan vises. I Search Console får jeg at vide, at “noindex” blev registreret i http header med #X-robots-Tag”. Jeg har ikke ændret noget eller lagt den kode ind, og nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre for at fjerne den, så Google igen viser min hjemmeside. Kan du hjælpe mig? Jeg har forsøgt at Google mig til et svar, men jeg kan ikke finde et, som er forståeligt for folk, som ikke er it-specialister. Med håb om et svar. Vh. Line

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Line
   Beklager det sene svar. X-robots-tag og http headeren opsættes på selve serveren. På en Apache webserver – som mange websites kører på – opsættes det i htacces. Vær dog OBS på, at dette er relativt teknisk. Få evt. din webudvikler til at hjælpe dig.

   /Lars

   Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *