Derfor skal du skrive gode sidetitler og meta-beskrivelser

Dine siders sidetitler og meta-beskrivelser er altafgørende for antallet af besøgende du kan trække ind fra Google og andre søgemaskiner. Derfor er det yderst vigtigt at du prioritere disse elementer på alle sider under din hjemmeside eller webshop.

Det du skriver i dine sidetitler (title-tag) er en af de tre vigtigeste onpage elementer som giver dig gode placeringer i søgemaskinerne. Meta-beskrivelsen derimod har ingen effekt på dine placeringer – dermed ikke sagt du må ignorere den. For både sidetitel og meta-beskrivelse vises i søgeresultatet og i kombination med hinanden er disse den besøgenes førsthåndsindtryk af dig og dermed altafgørende for om brugeren klikker på dig eller din konkurrent.

Lad mig forklare dig det lidt dybere.

Google vil som minimum altid vise dig en sidetitel, URL og meta-beskrivelsen eksempelvis som vist her:

Sidetitler, URL og metabeskrivelser vises i Google

Du kan selvfølgelig udbygge det med forskellige elementer som stjerner og andre rich snippets, men ovenstående er altså udgangspunktet.

Hvad der står disse steder kan du i allerhøjeste grad selv påvirke. Selve adresselinjen eller URL’en vil jeg ikke komme ind på da denne kan være begrænset af det CMS du bruger, mens sidetitlen og metabeskrivelsen skal være muligt at skrive individuelt via dit CMS.

 

Den gode sidetitel

Din sidetitel skal indeholde den individuelle sides vigtigste søgeord. Det vil altså sige, at før du begynder at skrive nye sidetitler, så skal du have kortlagt dine siders vigtigste søgeord.

Selvom du godt kan få flere sider til at ranke på samme søgeord, bør du kun målrette det enkelte søgeord til en bestemt side. Sidetitlens længde er også vigtig. Laver du den for kort, vil Google forsøge at gøre den mere fyldestgørende og laver du den for lang vil Google beskære den og det kan give nogle uheldige ordsammenfald.

Google kan kun vise en 512 pixel af din sidetitel… Lad mig forklare hvordan det skal forstås:

De måler altså bredden af din sidetitel. Det vil sige, at hvis du har mange smalle bogstaver eksempelvis i’er eller l’er så fylder det mindre, end hvis du har mange brede bogstaver som M’er og W’er. En god tommelfinger regel er at bruge ca. 58 tegn.

Hvis du vil teste de forskellige titler af inden du udgiver, så prøv Moz’ title preview tool.

Sidetitlen skal selvfølgelig være unik for hver eneste side på din hjemmeside, fordi hver eneste side på hjemmeside selvfølgelig også er unik.

Hvis du vil gøre din sidetitel lidt mere spændende kan du bruge specialtegn som disse (men gør det med måde):

→ ← 

 

Den gode meta beskrivelse

Selvom meta-beskrivelserne ikke har indflydelse på dine placeringer, skal du stadig lægge et stykke arbejde i af at få dem skrevet. Ellers snupper Google blot en tekst fra den pågældende side og det ser sjældent særlig godt ud og giver ikke nødvendigvis brugeren lyst til at klikke.

Når du skriver meta-beskrivelsen bør den også indeholde sidens vigtigste søgeord. For hvis brugeren søger på søgeordet, vil det blive fremhævet med fed skrift i meta-beskrivelsen, og dermed gøre dit resultat endnu mere relevant set med brugerens øjne.

Hvor meget af din meta-beskrivelse Google vælger at vise, kan godt variere afhængigt af hvilken enhed brugeren sidder på.

Jeg vil anbefale dig at sigte mod et sted mellem 140-160 tegn når du skriver din meta-beskrivelse. Så er du rimeligt dækket ind i forhold til samme visning på henholdsvis desktop og mobil.

Stil evt. et retorisk spørgsmål i metabeskrivelsen: “Søger du efter <indsætsøgeord>…”. Ja det gør jeg da tænker brugeren, og han vil tænke at du har svaret på din side.

Sørg for at give brugeren en grund til at klikke. Skriv værdien ved at besøge din side eller brug en decideret Call-To-Action som f.eks. “Se mere info her.”

Du har også mulighed for at lægge lidt lir ind i beskrivelserne med special tegn:

✓ ☎ ♥ ☻ ☆ → ←➤✚⚡✅  ❶❷❸❹❺❻❼❽❾❿ ➊➋➌➍➎➏➐➑➒➓ ➀➁➂➃➄➅➆➇➈➉

Men lad nu være med at overdrive: Google kan godt finde på at fjerne dem eller erstatte hele beskrivelsen med noget andet.

 

Find fejl og dubletter i Google Search Console

Google Search Console er din redning når du skal finde fejl i dine sidetitler og metabeskrivelser. Ikke fejl som i stavefejl, men eksempelvis fejl som:

 • manglende sidetitler og meta-beskrivelser
 • dupletter af sidetitler og meta-beskrivelser
 • for korte eller for lange sidetitler og meta-beskrivelser

Under Søgefunktionens udseende > HTML forbedringer, kan du finde disse fejl i sidetitler og meta-beskrivelser:

Google Webmaster Tools - sidetitler og meta-beskrivelser

Sørg nu for at få alt optimeret. Det kan godt være det er en ordentlig mundfuld og noget af et pillearbejde, men start fra en ende og sæt en time af hver dag – så skal du nok komme til bunds.

Jo bedre du gør det her, des bedre vil Google opfatte din side og des mere har de lyst til at sende besøgende til dig.

36 kommentarer til “Derfor skal du skrive gode sidetitler og meta-beskrivelser”

  • Lars Skjoldby

   Hej Carsten
   Fedt du kiggede forbi. Mht. specialtegn har Google skåret en hel del fra. Men ovenstående tegn virker faktisk stadig. Hvis du lave en site søgning på min hjemmeside, vil du se flere af dem brugt. Om de holder evigt kan jeg dog ikke love 🙂

   Svar
 1. Mads Ellegård

  God artikel Lars. Vi er selv blevet ramt af, hvor meget Google viser af sidetitlen i søgebordene. Jeg synes some regel at det er muligt at få ca. 60 tegn med, men jeg prøver også at holde det omkring 55-58 tegn, for at være på den sikre side.:)

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Tak Mads. Nogle gange oplever jeg også det kan lade sig gøre med 60 tegn, men prøv dig evt. frem med Moz’ værktøj. Har du rigtig mange sider, så kan jeg anbefale dig at bruge ScreamingFrog. Her kan du nemlig crawle hele din hjemmeside igennem og så få vist alle de sider hvis titler er længere 512 pixel.

   Svar
 2. Mads Ellegård

  Yes. Er for nylig begyndt at bruge Screaming Frog, og det er jo et genialt værktøj. Til gengæld havde jeg ikke lige set funktionen med de 512 pixels. Super godt. Så kan jeg hurtigt se, at der ikke er så meget arbejde forude som jeg troede 🙂

  Svar
 3. Maria Lantau

  Hejsa – Jeg vil høre om du har et opdateret svar på, hvor lang tid man skal forvente at google er om at opdatere de rettelser man laver på sit site mht. sidetitel og og metadiscribtion? Jeg har fået oplyst 6 uger, men der sker hele tiden nyt.
  Mvh. Maria

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Maria
   Det er meget forskelligt men 6 uger lyder umiddelbart langt tid.
   Forleden sad jeg sammen med en iværksætter og optimerede en af hendes sider. Hun er godt nok er førende inden for hendes branche, men her gik der under 24 timer fra vi opdaterede sidetitel og metabeskrivelse til det var slået igennem i Google.

   Men det ER forskelligt. Det afhænger dels af hvor vigtig Google ser din side og dels hvor dybt nede i din hjemmesides hieraki den pågældende side er (her mener jeg antal klik fra din forside).
   Mvh
   Lars

   Svar
 4. Mette

  Super tak for enkel forklaring – vil kigge mine indlæg efter .. Om jeg har gode sidetitler og metabeskrivelse .. Det med pilene forstår jeg ikke

  Svar
 5. Mette

  Så er jeg gået i gang og her ligger bestemt muligheder til forbedringer .. Har besluttet at tag en hver dag tusind tak for hjælpen

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Flemming
   1000 tak for kommentaren. Jeg har ikke lige mulighed for at lytte til hele interviewet, men hvis du fortæller hvor de snakker om titler, så vil jeg gerne lytte til det og kommentere på det.

   Bemærk dog, at hvad der bliver indekseret og hvad der er synligt, er to vidt forskellige ting. I min artikel her over snakker jeg om hvad det er synligt i søgeresultaet. Det er 512 pixel i skrivende stund (og jeg tvivler på at Rosenstand er uenig i det). Men du kan sagtens lave dine sidetitler længere. Men jeg kan ikke se hvad formålet eller fordelen skulle være ved det.

   Dbh
   Skjoldby

   Svar
   • Flemming Møller

    Alle er ret enige om at der skal være de rigtige ord i titlen og han siger at man ikke skal være bange for at skrive de ord som mener er vigtige, google korter titlen af med indexerer alle ord

    Svar
    • Lars Skjoldby

     Det er jeg helt enig i. Men forstår stadig ikke formålet med at lave længere titler end 512 pixel (ca. 58 tegn). Det burde være rigeligt til både at få dit søgeord med, samt at gøre titlen attraktiv og lækker, så den giver brugeren lyst til at klikke.

     Svar
 6. Kristina Pultz

  Hej,
  Jeg er i gang med at opdatere ALLE mine sidetitel og metatitel – pyh en omgang.
  Nå men nu kan jeg ikke huske hvad der er bedst.
  Jeg har mange af de samme varer bare i forskellige mønstre og farver. Og der skal jo helst ikke være gentagelser.
  Jeg har forskellige overskrifter derved også forskellige sidetitel for stort set hele siden. Mit spg. er så mht meta.
  Lad os sige jeg har et lilla hårbånd og lyserød hårbånd. Vil jeg så på det enkeltes produkt i min meta skrive at det er lilla hårbånd eller kan jeg bruge samme meta beskrivelse til samtlige hårbånd jeg har? Synes jeg læste det som om at det er sidetitel som google rangerer efter alligevel? Eller hvad?
  Tak for hjælpen og en god artikel.

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Der skal unikke sidetitler og unikke meta-beskrivelser på hver side. Hvis du har tusindevis af produkter, så få dit system til at lave nogle skabeloner som kan genbruges, sådan at det kun er produkter og farver der udskiftes.

   Svar
 7. David

  Hej Lars

  Total gode indlæg du har.

  Jeg sidder og arbejder med mine Meta titles/descriptions og har et spørgsmål til dig i den forbindelse.

  Bliver jeg straffet af Google hvis jeg skriver det samme i alle mine Meta Titles?

  For eksempel hvis jeg skriver: Køb tablet hos os. Fri fragt. Hurtig levering. 14 dages fortrydelsesret.

  Grunden til spørgsmålet er at jeg har det samme produkt i forskellige størrelser og med lidt forskellige design.

  Venlig hilsen
  David

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej David
   Der skal ekstrem meget til før Google pålægger én en decideret straf og det er ganske normalt at en webshop bruger den samme indholdsstruktur i sidetitler og meta-beskrivelser. F.eks. #produktnavn# #farve# #USP1# #USP2#.

   Se eksempelvis også denne artikel: https://www.skjoldby.com/seo/oeg-din-organiske-trafik

   Du bør dog kigge nærmere på de 20% mest trafikskabende sidetitler og metabeskrivelser for at se om du kan optimere CTR yderligere.

   Svar
   • David

    Tusind tak for din tilbagemelding.
    Det vil jeg så gøre.
    Jeg har ladet mig fortælle at det er en god idé at skrive Køb xxxxx hos os. Fri fragt. Hurtig levering. 14 dages fortrydelsesret når jeg skriver Meta titles. Er du enig i det og når jeg nu har mange kategorier, vil Google så opfatte det som ” kopi” når jeg skriver det på alle Meta titles for kategorierne?
    Venlig hilsen
    David

    Svar
    • Lars Skjoldby

     Det kan være en god idé, men du er nød til selv at teste det af om det virker for dig. Der er ikke noget facit på en god sidetitel og meta-beskrivelse.

     Svar
 8. Caroline

  Hej Lars.

  Tak for en god artikel. Jeg har lige læst den og alle kommentarerne under artiklen. Jeg kan se, at du allerede har svaret på det spørgsmål, jeg vil stille- men det var for to år siden og måske har du et opdateret svar 🙂 Jeg vil høre om du ved, hvor lang tid der går fra man har ændret sidetitler og metabeskrivelser til at det opdateres i Google?

  Bedste hilsner,
  Caroline

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Caroline
   Svaret er stadig det samme: Det er forskelligt.

   Hvis du gerne vil have Google forbi hurtigere, så gå ind via Google Search Console og kør en Fetch Like Googlebot. Herefter kan du genindsende siden til Googles indeks. Det plejer at slå igennem i løbet af en time.

   Dbh
   Lars

   Svar
 9. Christa Steenholdt

  Tusind tak for et godt indlæg. Altid godt med en dybdegående forklaring. Jeg har lige fået lavet nyt re-design på min website og har køre en rapport igår. Nu skal jeg igang med billede optimering, meta mm. Så tak. Mvh. Christa, Crocca Brugskunst

  Svar
 10. Ole Mortensen

  Hej Lars.
  Superspændende og relevante blogindlæg, du laver!

  Mht. sidetitler: Jeg har hørt, at sidetitlen bør afspejle sitestrukturen.

  Altså at nyheden med titlen “Ingen danske medaljer ved OL for døve”, som har url’en
  “www.cfd.dk/om-cfd/nyheder/ingen-danske-medaljer-ved-ol-for-doeve”, bør hedde noget i retning af

  “Ingen danske OL-medaljer – Nyheder – CFD” og ikke bare
  “Ingen danske OL-medaljer – CFD”.

  Hvad tænker du?

  Mange hilsner,

  Ole

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Nej, den bør afspejle indholdet på siden og så selvfølgelig være optimeret til de ord, du gerne vil findes på. Ordet nyheder gør ikke noget specielt godt ved den titel, og måden du lister ordene op på, giver ikke noget flow i titlen, når man skal læse den op. Den oprindelige (Ingen danske medaljer ved OL for døve) er klart bedst. Om den så indeholder de nødvendige søgeord, – det ved jeg ikke.

   /Lars

   Svar
 11. Jonas

  Hej Lars!

  Tak for indlægget! Jeg har prøvet at bruge nogle af special tegnene, men syntes ikke Google viser dem?
  Jeg prøvede at være lidt flabet i side titlerne med et tegn, men det kom dog ikke frem.

  Men hvad undrede mig var, at det heller ikke kom frem i min beskrivelse? Derudover så vises min forsides title som dette:
  “Sidenavn: Keyword – Relevant tekst blablabla halløj”

  Men min title er sat til: “Keyword – Relevant tekst blablabla halløj | Sidenavn”

  Hvorfor gør den det? 🙂

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Det er Googles søgemaskine, så de bestemmer 100%, hvad de vil vise. Det eneste du kan gøre, er at forsøge at lave en god titel. I forhold til at sidenavnet eller domænenavnet tilføjes, så tjek først og fremmest at html titel tagget ikke indeholder dit sidenavn. Når det er sagt så har vi også flere resultater, hvor mit navn står efter. Igen – det er Google der bestemmer her. Det kan dog i nogle tilfælde skyldes, at sidetitlen er for kort.

   /Lars

   Svar
 12. Kenny

  Hej Lars

  Rigtig glæd for din beskrivelse og har været stor hjælp til opbygningen af vores siden.

  1000 guldkorn herfra :o)

  /Kenny

  Svar
 13. Anders Dam Nielsen

  Hej Lars

  1000 tak for en forståelig, overskuelig og meget konkret SEO-beskrivelse. Beskrivelsen har i den grad hjulpet mig videre til en mere SEO-optimeret hjemmeside!

  VM-sommerhilsen
  Anders

  Svar
 14. Kasper

  Hej Lars.

  Tak for et godt indlæg.

  Kunne det være relevant at opdatere med de nyheder, der kommer? Eksempelvis en stor andel af mobilsøgninger bliver vist med billeder, video snippets, featured snippets og strukturelle forhold i form af Schemma?

  Mon ikke mange vil sætte pris på det. Som eksempel kan nævnes diverse opskriftsites, hvor kogetid fremgår af søgeresultat – det´ ret frækt.

  /Kasper
  https://webbler.dk

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Tak for de pæne ord, Kasper.

   Godt forslag. Der skal dog en anden artikel til. Tanken med den her er at kigge på de elementer, som altid findes i søgeresultatet. Eksemplerne du nævner der er flødeskum, hvis man gør det ekstra godt. Det er langt fra sikkert at man får flødeskummen, selvom man optimerer til enten rich eller featured snippets.

   Jeg har overvejet at fortælle historien om, hvordan vi selv erobrede det featured snippet der i dag er på søgningen seo. For det var ikke vores til at starte med. Men med en fokuseret arbejdsindsats med større og mindre optimeringer over et lille års tid, lykkes det til sidst.

   Svar
 15. Mathias

  Jeg har arbejdet meget med SEO optimering i løbet af min karriere, men føler stadig jeg lærer nye ting hver dag. Har lige haft hjulpet min veninde der eger sin ejen blog, men syntes at der står nogle i din artikel jeg klart vil kunne bruge fremover for at optimere mit arbejde. Tusind tak for det 🙂

  Svar
 16. Lukas Rasmussen

  Hej Lars,

  Du berører kort, at det er muligt at bruge emojies i sin metatitel men kalder det blot for “lir” 🙂 Har du gjort dig nogle erfaringer fra jeres egne kunder, eller hørt fra andre, hvordan der bliver set på brugen af det fra Googles side (udover at de kan finde på at undlade at vise dem)? Jeg tænker på direkte positive/negative resultater på placeringer?

  Jeg forestiller mig, at det kan påvirke positivt hvis de bruges rigtigt – uden selv at have resultater fra tests, undersøgelser eller lignende, men begrunder det at Google ved hvad de forskellige emojies betyder. Eksempelvis ved en søgning på “🍕 i nærheden” får man vist nærliggende pizzeriaer 🙂

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Det har jeg ikke nogen testdata på. Og det der med at bruge andres test data, giver sjældent mening. Det skal testes selv på egen målgruppe og i ens egen tone-of-voice.

   Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *