Derfor skal du bruge et SEO venligt CMS til din hjemmeside


Ønsker du topplaceringer til din hjemmeside på Google, så er en søgemaskinevenlig hjemmeside første skridt på vejen. En søgemaskinevenlig hjemmeside gør det nemt for søgemaskinerne at læse den og finde ud af hvad den handler om.

Det kan du godt opnå ved at lave en statisk HTML side, men det vil højst sandsynligt ende med at blive en dyr løsning. For vil du have søgemaskineoptimeret din hjemmeside, hvad enten du selv gør det eller hyrer en konsulent til det, så skal du forvente at der skal arbejdes med hjemmesidens indhold. Altså tilretning af tekster, billeder og måske skal der endda tilføjes nye sider.

Får du lavet din hjemmeside i statisk HTML, vil ændringer på den være tidskrævende at lave. Bliver din hjemmeside lavet i et Content Management System (CMS), er det nemt enten for dig eller for din konsulent, at lave de nødvendige tilretninger, der kan hjælpe dig til tops i Google.

Men før du vælger et CMS, skal du sikre dig at det også er SEO venligt. Nedenfor kan du se en liste over hvad dit CMS bør kunne indstille og opsætte.

Læsevenlige URL’er

Alle sider på din hjemmeside har en URL adresse, og du skal sikre dig at det CMS du bruger kan lave læsevenlige eller søgemaskinevenlig URL’er.  En god rette snor er hvis du ud fra URL’en kan se hvad siden handler om, kan Google også.

Det er f.eks. ikke til at se hvad følgende side handler om:
www.torbens-rammer.dk/default.php?id=134

Hvor i mod er det relativt nemt at se hvad denne side handler om:
www.torbens-rammer.dk/produkter/alurammer.html

Det er lige gyldigt om siden har en endelse på .html, php., .aspx eller slet ikke har endelse som f.eks.:
www.torbens-rammer.dk/produkter/alurammer

Bemærk at Google ikke som udgangspunkt indekserer det der kommer efter en havelåge eller hastag (#), dvs. en URL som denne er ikke søgemaskinevenlig:
www.torbens-rammer.dk/#alurammer

Update 26/5-2012: Bruges der et hashbang (#!) – altså havelåge plus udråbstegn, kan det, ved at følge Googles retningslinjer for AJAX, faktisk godt lade sig gøre at få indekseret, men det kræver din webudvikler er obs på problematikken.

Vær obs på at nogle CMS’er, f.eks. WordPress, laver som standard URL’er med spørgsmålstegn og tal, men kan med en meget simpel indstillingsændring, lave læsevenlige URL’er.

Definere egne sidetitler

Mange CMS’er er sat op til at genere sidetitler automatisk, og det er ikke altid det fungere lige godt.

F.eks. laver nogle systemer den samme sidetitel på alle sider. Det kunne f.eks. være ”Torbens Rammer ApS”. Det er uheldigt, for din sidetitel skal fortælle både brugeren og Google hvad den enkelte side. Og da siderne på din hjemmeside hver i sær handler om noget forskelligt, skal sidetitlerne også hedde noget forskelligt.

Andre CMS’er kan genere sidetitlen automatisk ud fra sidens navn. Ser man på siden om alurammer, genereres sidetitlen ”Torbens Rammer ApS | Alurammer” og er man på siden om svæverammer hedder den ”Torbens Rammer ApS | Svæverammer”.

Selvom sidetitlerne bliver unikke og faktisk indeholder et søgeord, er denne metode ikke optimal.

Du skal nemlig kunne genere dine helt egne unikke sidetitler for hver eneste side.  F.eks. ”Alurammer i mange størrelser til en god pris” eller ”Unikke svæverammer efter dine mål”.

Unikke metabeskrivelser

Metabeskrivelsen er en lille sidebeskrivelse, som Google viser 160 tegn af i søgeresultaterne. Det du skriver i beskrivelsen har ikke nogen indflydelse på dine placeringer i Google, men det har i høj grad betydning for om brugerne klikker på netop din side frem for konkurrenternes.

Har brugeren f.eks. søgt på Alurammer og der i din beskrivelse står ”Torbens Rammer blev grundlagt i 1976 og bliver i dag drevet af 2. generation” er der stor risiko for du ikke får et klik.

Skriver du i stedet ”Flotte alurammer der nemt monteres med kliksystem. Fås i flere farver og størrelser”, fortæller du hvad siden handler om og at brugeren kan se et stort udvalg, og brugeren får i højere grad lyst til at klikke.

Derfor skal du kunne forfatte dine helt egne unikke metabeskrivelser for hver eneste side i dit CMS.

Differentiere menu navne, overskrifter, sidetitler og sidenavne

Nogle CMS’er bruger som standard menu navnet til både sidenavn i URL’en, som overskrift og som sidetitel. Det er en dårlig idé da hver af disse har hver deres formål.

Som hovedregel skal menupunkter være korte og præcise på 1-2 ord. Men sidens titel og sidens overskrift skal skabe interesse hos brugeren, og en overskrift på er 1-2 ord alt for kort.

Menupunktet kan dog i mange tilfælde fungerer godt som en del af sidens navn (URL). Her er eksemplet fra tidligere:
www.torbens-rammer.dk/produkter/alurammer

Men det bedste er faktisk at bruge sidens overskrift som sidens navn og URL. Se f.eks. URL’en på dette blogindlæg.

Det vigtige er blot at du har mulighed for at differentiere det hvis der er behov for det.

Ubegrænset antal sider

På et opensource CMS er ubegrænset antal sider ikke et problem.

Men vælger du et CMS hos dit webbureau, skal du undersøge om de har et loft på antallet af sider du må oprette.  Sørg for du må oprette rigeligt med sider, så du ikke lader dig begrænse.

En god teksteditor

Et godt CMS har også en god teksteditor hvor du kan formatere din tekst og gøre den spændende at læse for både mennesker og maskiner. Det er vigtigt at  du kan

  • indsætte billeder i din tekst og angive ALT tag
  • lave links i din tekst mellem dine sider
  • lave fed, kursiv, understregninger og evt. overstregning
  • lave overskrifter med f.eks. <h1>, <h2>, <h3>
  • lave punkt og numeriske opstilling

Hvad koster et SEO venligt CMS

Siger din  webdesigner eller webbureau at det ikke kan svare sig at lave hjemmesiden i et CMS, så bør du skifte leverandør. For du skal simpelthen kunne ændre i din hjemmeside nemt og hurtigt.

Nogle webbureauer har udviklet deres eget CMS. Fordelen ved det er at webbureauet, i hvert fald bør sørge for det altid er opdateret for dig. Bed dem evt. om fremsende deres releasenotes eller anden form for dateret liste hvor du kan se de seneste opdateringer i systemet.  For der sker så meget inden for online markedsføring, at der bør være opgraderinger min. hver 3.-6. måned. Ulempen ved at bruge webbureauets eget CMS er, at du højst sandsynligt ikke kan skifte leverandør.

Derfor anbefaler jeg ofte at mindre virksomheder bruger et opensource CMS. Når det er opensource er softwaren gratis. Dit webbureau selvfølgelig skal have betaling for opsætning, design og implementering men fordi det er åbent kan du altså nemt skifte leverandør, eller kople flere specialister på din online markedsføring. Her er en række CMS’er som med en smule ekstra opsætning hurtigt kan gøres søgemaskinevenlige:

Min favorit blandt ovenstående er klart WordPress – som jeg også bruger her på denne hjemmeside. Det er hurtigt at komme i gang og nemt at finde specialister i WordPress – både på dansk og udenlands jord, og så er det nemt at opdatere og vedligeholde. Pas dog på med at vælge et AJAX theme. Jeg har desværre set nogle kedelige tilfælde hvor kun forsiden af en WordPress kunne indekseres fordi temaet var dårligt programmeret.

Bemærk også at før du kan gøre WordPress rigtig SEO venligt, bør du installere et plugin så du kan administrere bl.a. sidetitler og meta-beskrivelser. Jeg anbefaler det plugin der hedder WordPress SEO hollænderen Yoast har udviklet.

Umbraco og Drupal kan stort set alt hvad du vil have dem til. Problemet er ofte, at udvikleren ikke får åbnet for de helt basale funktioner som beskrevet ovenfor. Så inden du kaster dig ud i en Umbraco eller Drupal løsning bør du have en SEO konsulent med på sidelinjen der kan rådgive dig om en korrekt SEO mæssig opsætning og URL struktur.

Når du vælger en af disse ovenstående systemer, så er det vigtigt at du kan få fuld adgang til systemerne. Det gælder administrator rettigheder i CMS’et samt FTP adgang.

Er du på udkig efter et SEO venligt shop system så kan jeg anbefale dig:

  • Magento
  • Prestashop

Og søger du en hosted platform er disse ganske udmærkede:

Så er det din tur.

Hvilket system bruger du?

Er du glad for det?

Kan du få det til at ranke i Google?

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

SEO

SEO trends 2022

Hvad skal vores SEO-fokus være i 2022? Det har vi hos Skjoldby & Co forsøgt at forudsige, og det vil vi gerne dele med dig her. Vi kommer lidt ind på, hvad der skete i 2021 - og hvordan disse... Bliv mere inspireret

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke