42 milepæle i World Wide Webs historie og udviklilng

 

World Wide Webs historie

 

Den 6. august 2016 var det 25 år siden, at the World Wide Web blev en offentlig tilgængelig service. For at fejre vores alle sammen World Wide Web, også bare kendt som WWW, kigger vi tilbage på internettets nok vigtigste applikation. Vi dykker ned i de mest betydningsfulde øjeblikke, WWW har ført med sig og kigger på dem med danske øjne.

Skaberen af the World Wide Web Tim Berners-Lee, postede den 6. august 1991 et resume af World Wide Web projektet, på flere internet nyhedssider. Det blev startskuddet på en udvikling, der for den almene dansker har skabt muligheder og åbnet døre.

Scroll ned på siden med på en tur tilbage i tiden, og genoplev nogle af de teknologiske og samfundsmæssige udviklinger the World Wide Web, har dannet grobund for. Det har i høj grad været en faktor, der har været med til at præge vores hverdag, som den ser ud i dag.

 

DNS gjorde Internettet skalerbart

Forestil dig, at hver gang du skal besøge en ny lanceret hjemmeside, er du nød til at downloade en navneliste med alle internettets servere.

Sådan var det tidlige internet skruet sammen. Navnene på internettets servere lå i en tekstfil kaldet HOSTS.TXT filen, som blev vedligeholdt af Stanford Research Institute. Hver gang en ny server kom på internettet, skulle Stanford Research Institute tilføje serveren til HOSTS filen.

Ikke særligt skallerbart system i et hurtigt voksne netværk.

I november 1983 udviklede Paul Mockapetris fra University of California, Irvine campus, the Domain Name System – forkortet DNS.

Systemet gjorde, at man nu kunne uddelegere vedligeholdelsen af internettets servernavne til flere navneservere. Det er opbygget som et hierarki af servere bestående af rodservere i det øverste lag og navneservere i flere lag herunder.

Heraf udsprang også domænenavnet, som vi kender det i dag, der er opbygget af niveauer adskilt af punktummer. Der er et top-level (top niveau) som f.eks. .com. Et second-level som f.eks. skjoldby.com. Og lower-levels som f.eks. www.skjoldby.com, mail.skjoldby.com osv. Og disse niveauer kan altså uddelegeres til forskellige administratorer og navneservere.

Eksempelvis er DK-Hostmaster administrator for .dk domæner og herunder ligger webhosts, som administrerer, hvor de egentlige domæner peger hen.

NOVEMBER 1983

Første domæne registreres

Det ældste aktuelt registrerede domæne er nordu.net. Det blev registreret d.1. januar 1985.

NORDUnet blev grundlagt i 1985 som et samarbejde mellem The National Research & Education Networks af de fem nordiske lande Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland.

Det blev skabt for at sikre den bedst mulige netværksinfrastruktur for den nordiske forsknings- og uddannelsessektor.

Der går dog endnu 8 år, før domæner bliver brugt til hjemmesider.

JANUAR 1985

Det første .com domæne registreres

Symbolics.com er det første .com domæne som registreres.

MARTS 1985

Ideen til HTML fødes

Meget af kommunikationen på internettet har siden 1979 foregået via et debat og samtalesystem kaldet Usenet. Systemet har en træ-struktur – et hierarki af emneopdelt nyhedsgrupper, hvor man via en simpel news reader, kan læse præcis de nyheder, der interesserer en.

Tim Berners-Lee, der arbejder for den Europæiske Organisation For Atomforskning (CERN), peger på flere udfordringer med denne kommunikation.

Når man skal referere til andre emner, foregår det i ren tekst. Læseren skal altså gå ind og ud af systemet for at skifte emne. Derudover kan en samtale i en træstruktur udvikle sig til mange underliggende emner, hvilket gør debattråden uoverskuelig.

I marts 1989 præsenterer Tim Berners hypertekst for CERN – et tekst system hvor man kan binde dokumenter og tråde sammen.

Det han kort fortalt præsenterer er linket, hvor man ved at klikke på et link kan hoppe til et andet dokument et helt andet sted.

Dette bliver fødslen på HTML (HyperText Markup Language) – sproget som hjemmesider og World Wide Web er bygget af.

 

MARTS 1989

Archie – Den første søgemaskine

Den 10. september 1990 blev den første veldokumenterede søgemaskine lanceret.

Archie, som står for ”Archive” uden ”v”, var den første søgemaskine, hvor man kunne søge efter indhold på internettet.

Det var de tre computer videnskabsstuderende Alan Emtage, Bill Heelan og J. Peter Deutsch, fra McGill University i Montreal, der skabte Archie.

World Wide Web var endnu ikke opfundet, men der lå på dette tidspunkt mange filer spredt rundt på internettet. Måden man uploadede og downloadede filer på, var primært via FTP (File Transfer Protokol) – en protokol der kan overføre filer mellem to computere, og som den dag i dag stadig bruges. Hvis du skal uploade filer til dit webhotel, sker det typisk via FTP.

 

SEPTEMBER 1990

WordWideWeb den første browser

Den første webbrowser så dagens lys i december 1990. Den hed WorldWideWeb og var lavet af samme person der opfandt HTML og the World Wide Web, nemlig Tim Berners-Lee.

Browseren kunne fortolke HTML kode, så man kunne læse tekst og klikke på links. Derudover var browseren også en HTML editor. Man kunne altså selv generere sine egne HTML dokumenter og linke dem sammen med andres.

Browseren blev senere omdøbt til Nexus for at undgå forvirring mellem World Wide Web og browsere. Den var desuden gratis og dermed startskudet til det gratis internet, vi kender i dag.

www-browser

Billede: Ovenstående er et screenshot af browseren. Læg mærke til at teksterne er formateret med overskrifter, indrykninger, punkt opstillinger og rygraden i World Wide Web: Links. © Screenshot bringes med tilladelse fra CERN.

DECEMBER 1990

WWW’s debut som en offentlig tilgængelig tjeneste på internettet

Den 6. august 1991 markerer dagen for WorldWideWeb’s debut som en offentlig tilgængelig tjeneste på internettet. Det skete da skaberen af WWW Tim Berners-Lee delte et resume af projektet i flere nyhedsgrupper bl.a. på gruppen alt.hypertext, som var en gruppe for hypertext entusiaster.

Det er dette træk, der skaber world wide webs udbredelse og at vi i dag tager det for givet, at kunne besøge vores websites på internettet.

AUGUST 1991

Internaut Day

Den 23. august er verden over international Internaut Day. På denne dag fejres World Wide Web også fordi det var denne dag WWW blev frit tilgængeligt. Men det er altså ikke den helt rigtige jubilæumsdag.

Termen Internaut er en sammensætning af ordene Internet og Naut (fra græsk: sejler) og refererer til en der udforsker alle hjørner af internettet og er en teknisk stærk bruger af internettet. Vedkommende har gennemgående erfaring med, at navigere rundt på nettet og finde informationer gennem søgemaskiner, forums og grupper. I dag er den nyeste generation af Internauts forretningsorienterede og kommercielle brugere.

AUGUST 1991

Mosaic den grafiske browser

Mosaic var den browser, der siges at have populariseret world wide web. Med dens mere grafiske udtryk var mosaic en mere brugervenlig browser.

Mosaic gav mulighed for at have billeder i teksten og ikke kun i et separat vindue. Med dens mere polerede brugerflade og det faktum at den både kunne installeres på X Windows System (Unix), Apple Macintosh og Microsoft Windows, henvendte den sig til masserne og var en del af internet boomet i 1990’erne.

 

mosaic.1.0.2

Billede: Screenshot Mosaic browsere © Bragt med tilladelse fra NCSA

JANUAR 1993

Det første .dk domæne

Ret.dk er det ældste danske domæne, der er registreret. Det er domstolsstyrelsen, der ejer domænet, som kun bliver brugt til internt brug. Det har dermed aldrig været tilgængeligt for offentligheden.

På dette tidspunkt er det Tele Danmark der står for administrationen af .dk domæner.

I 1997 liberaliseres .dk domænet så institutioner og privatpersoner også kan registrere domæner. Før var det kun myndigheder og virksomheder, der kunne. Det medfører en kæmpe stigning i registrerede domæner.

I januar 1997 var der 7.736 registrerede .dk-domænenavne og ved udgange af 1999 var tallet steget til over 140.000.

I 1999 overtager DIFO og DK Hostmaster domæne administrationen fra Tele Danmark.

JANUAR 1993

Første streamede radio koncert

I 1993 begynder Carl Malamud at sende Internet Talk Radio over nettet og allerede den den 24. juni 1993 livestreames den første radio koncert over nettet. Banded er det californiske garage band Severe Tire Damage.

Videoen der blev sendt var i størrelsen 152×76 pixel og opdateret 8 til 12 gange i sekundet. Lydkvaliteten blev med lidt god vilje beskrevet som en dårlig telefonforbindelse.

Kilder:

JUNI 1993

Den første mobilbrowser introduceres

Den første browser til en håndholdt enhed kan spores tilbage til 1994. Den hed PocketWeb og blev lavet til Apple Newton, som var en PDA (personal digital assistant)

JANUAR 1994

Yahoo! – Yet Another Hierarchically Organized Oracle

I januar 1994 lavede to universitetsdimittender, Jerry Yang og David Filo, et katalog af hjemmesider, der blev organiserer i et hierarki. De kaldte det “Jerry and David’s guide to the World Wide Web”. Få måneder efter – i marts – omdøbte de kataloget til Yahoo! som var en forkortelse af Yet Another Hierarchically Organized Oracle.

Først i januar 1995 fik de domænenavnet Yahoo.com som endeligt markerede et skifte fra deres oprindelige website. Med tiden udviklede Yahoo sig til en webportal og var i 1998 det mest populære startsted for internet brugere.

På dette tidspunkt skal man manuelt tilmelde sig Yahoo!, hvorefter en redaktør gennemgår tilmeldingen, inden man optages i søgemaskinen.

I forsøget på også at levere organiske søgeresultater implementerer Yahoo! i 2001 en søgemaskine udviklet af virksomheden Inktomi. Softwaren bruges også af søgemaskinen Hotbot. I efterdønningerne på dotcom boblens brist, bliver Inktomi og en række andre søgemaskiner opkøbt af Yahoo!.

Til trods for de nu selv har teknologien, er det fraktisk Google, der i en periode frem til 2004 leverer Yahoo!’s organiske søgeresultater. Her lancerer Yahoo! deres egen webcrawler og søgemaskine.

I 2008 byder Microsoft 44,6 milliarder dollars for Yahoo! – men ledelsen i Yahoo! afslår budet og kalder det “væsentligt undervurderet”.

I 2010 lykkes det Microsoft at lave en 10 årig aftale med Yahoo! og de organiske søgeresultater i Yahoo! bliver erstattet med søgeresultater og annoncer fra Bing.

I juli 2016 køber tele- og kommunikationsvirksomheden Verizon Yahoo for 4,8 millader dollars.

JANUAR 1994

Netscape Navigator

Netscapes originale browser Navigator var den første helt store browser. De første versioner var baseret på Mosaic browserens kildekode og blev kaldt for Netscape Mosaic. Browserens logo var derfor et M. Det var først senere at det karakteristiske Netscape Navigator logo, med et N stående oven på jordens silhuet, udviklede sig.

Netscape Navigator Logo

Browseren var den mest markante op gennem de sene 1990’ere, med den største brugerandel. Navigator var med til at sætte standarderne for browsere. Til sidst tabte den, den store browser krig til Internet Explorer. De sidste versioner af Netscape Navigator byggede på opensource kildekode fra Mozilla Firefox.

SEPTEMBER 1994

Ebay den elektroniske handelsbugt

Ebay startede ud med i 1995 at være en handelsplads, hvor samlere kunne mødes for at købe og sælge ting. Ebay udviklede sig hurtigt da grundlæggeren den fransk fødte Iransk-Amerikaner Pierre Omnidyar, så den store variation af emner, der blev solgt på siden.

Ebay har i dag 162 millioner brugere, 25 millioner sælgere og over 800 millioner emner til salg.

Dermed er siden den største bruger-til-bruger handelsplads og har gjort det muligt for almene www brugere at købe og sælge ting mellem hinanden i stor skala.

JANUAR 1995

DBA – Danskernes bruger-til-bruger handelsplads

Brugtsalgsavisen Den Blå Avis, der udkommer mandage og torsdage i en øst og vest udgave, går online under dba.dk. Ligesom Ebay formilder DBA salg og køb mellem private. DBA er Danmarks største online formidler og har i dag mere end 1.2 millioner unikke besøgende pr. måned, hvilket gør siden til en af Danmarks største handelssider.

I 2008 opkøber Ebay DBA for 2,1 milliarder kroner. På daværende tidspunkt ejer erhvervsmanden Karsten Ree 95% af DBA.

I 2014 udgives den trykte avis for sidste gang og Den Blå Avis er en ren online markedsplads.

Den Blå Avis - 1996

Billede: Sådan så Den Blå Avis ud i 1996. Screenshot er taget via WayBackMachine.

APRIL 1995

Amazon lancere sin boghandel

Amazon er historien om en online boghandel, der voksede sig til verdens største online B2C forhandler. Fra at sælge bøger, udvidede Amazon sit sortiment til at indeholde alt fra mp3 filer, møbler og legetøj til at udbyde cloud computing løsninger til virksomheder.

Det var Jeff Bezos, der grundlagde Amazon og inden da nåede siden både at hedde Cadabra og Relentless.

JULI 1995

Jubii, Danmarks første søgemaskine

I juli 1995 starter Martin Thorborg , Kasper Larsen, Henrik Sørensen og Andreas Jürgensen Danmarks største søgemaskine Jubii. I starten linker de til 200 danske hjemmesider og siden vokser Jubii til en af Danmarks største websteder som rummer både søgemaskine, forums, chats og underholding.

 

Jubii logo

 

I år 2000 køber Lycos-Europe Jubii for 850 millioner kroner i form af aktier i Lycos. Desværre for stifterne er dette også tidspunktet for dot com bristet og Lycos-Europe aktien falder drastisk.

Henrik Sørensen og Martin Thorborg bliver hængende i Jubii i en årrække men vælger at forlade skuden i 2003.

I 2009 bliver Jubii købt af en gruppe af danske internet-iværksættere som lægger en ny strategi.

I december 2013 er det Nord Jyske Medier der overtager Jubii som stadig ejer det i dag.

Jubii gået fra at være en portal til at være et dedikeret nyheds og underholdningssite.

JULI 1995

Danmarks formentligt første private hjemmeside

I 1995 lavede Peder Madsen hvad der formodentligt er Danmarks første privatdrevne hjemmeside under titlen “Familien Madsen Smed”.

 

Første danske private side NOVEMBER 1995

Danmarks første store chat

Mange danskere har nok stiftet bekendtskab med Ofir og husker tilbage på siden, som det første online mødested med mail og chat. Mange husker nok især chatten, som udgjorde en stor del af portalen. Her har World Wide Web forbundet mange danskere, på den ene eller anden måde.

Ofir skiftede navn til Forum i 2007 og i dag er Ofir.dk en af Danmarks største jobportaler, med mere end 775.000 besøgende om måneden.

JANUAR 1996

Google begynder at udforske nettet

Larry Page, en af stifterne af Google, udvikler en webcrawler der begynder at crawle nettet i marts 1996 – altså et par år før søgemaskinen lanceres.

En webcrawler gør det, at den undersøger hjemmesider for links og så følger den disse links videre til næste hjemmeside. Larrys webcrawler er ikke den første, men det bliver grundstenen i Googles søgemaskine.

MARTS 1996

Webmail bliver hot

Når du som privat person skulle bruge en e-mailadresse, har du – med mindre du har været meget teknisk anlagt – skulle oprette den hos en internetudbyder. Derudover har det at læse e-mail, krævet et e-mailprogram installeret på ens computer.

Men i juli 1996 ændres det da Hotmail.com stiftes. Hotmail er en såkaldt webmail, hvor alle gratis kan oprette en e-mailadresse og læse sine e-mails via browseren. Det betyder, at e-mail læsning ikke længere er fastlåst til én computer, men kan læses fra en hvilken som helst computer, der er tilkoblet internettet.

I 1997 sælges Hotmail til Microsoft. På nogenlunde samme tidspunkt lancerer Yahoo! deres Yahoo! mail.

Googles alternativ Gmail udgives i beta version i 2004.

JULI 1996

Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) stiftes

Der tegner sig et tydeligt billede af at handel på nettet er fremtiden og den 20. august 1997 får Danmark sin egen brancheforening inden for e-handel: Foreningen for Dansk Internet Handel – FDIH.

I FDIHs første handlingsplan står der, at foreningen er stiftet for at sikre en fornuftigt udnyttelse af internettet . Medlemmerne i foreningen er 40 primært større danske virksomheder med interesse for at udnyttet internet i forretningsøjemed.

I dag er der over 900 medlemmer, og foreningen gør stadig et stort arbejde for at fremme og forbedre vilkårene for dansk internet handel. Det er for eksempel FDIH, som kører Dankortsagen mod Nets, hvor danske netbutikker i perioden 1/1-2008 til 15/7-2013 var blevet opkrævet 160 mio. kroner for meget i gebyrer. Sagen er endnu ikke afgjort.

AUGUST 1997

Google lancerer deres søgemaskine

Chancerne for du har afgivet en søgning i Googles søgemaskine er tæt på 100%. Siden sin lancering i 1997 har Googles søgemaskine vokset sig til Word Wide Webs største.

Søgemaskinerne der præger nettet på dette tidspunkt er primært kataloger der administreres af redaktører og bibliotekarer. Som hjemmeside ejer skal man selv tilmelde sig for at blive optaget. Og har man ændringer til tilmeldingen, skal man selv indsende disse.

Googles store succes kan i høj grad tilskrives at de selv crawler nettet og finder hjemmesider. De er altså i stand til at have et langt mere opdateret indeks.

Derudover har Googles patenterede algoritme, PageRank, også en stor rolle. PageRank afgører hvilke sider, der skal vises som de første, når en bruger søger. Hvilken PageRank en side har, afgøres ud fra hvem der linker til den. PageRank er den dag i dag stadig en grundalgoritme i Googles søgemaskine.

Selve virksomheden bag søgemaskinen, Google Inc, bliver først stiftet året efter den 27. september 1998.

I løbet af de næste 10 år er det den absolutte førende søgemaskine på nettet og brandet bliver så stærkt, at det “at google” bliver et synonym for at søge på nettet. I 2008 godkender Dansk Sprognævn “google” som et udsagnsord.

SEPTEMBER 1997

Dating.dk – the web of love

Morten Wagner startede tilbage i 1998 Danmarks både første og største datingside. Dating.dk binder danskerne sammen på nettet.

AUGUST 1998

Første Dankort transaktion på nettet

Den første betaling med Dankort på nettet gennemføres 10. april 1999, da PBS’ daværende direktør Peter Max bestiller en buket blomster hos Interflora til daværende erhvervsminister Pia Gjellerup.

I 2001 registreres over 1 million Dankort transaktioner på nettet.

Kilder:
APRIL 1999

DK Hostmaster stiftes

DIFO (Dansk Internet Forum) og DK Hostmaster stiftes med henblik på at overtage administrationen af .dk domænet fra Tele Danmark. På dette tidspunkt er der registreret over 140.000 .dk domæner.

JULI 1999

The Deep Web, du ser kun toppen af isbjerget

I år 2000 bliver udtrykket ”Deep Web” første gang brugt af Mike Bergman. Deep Web dækker over den del af the World Wide Web, der ikke bliver indekseret af de almindelige standard søgemaskiner. The Deep Web indeholder massevis af content og information, som ikke kan findes og indekseres. Det kan være indhold fra databaser og helt almindelige websites.

Indholdet på the Deep Web kan sammenlignes med et isbjerg. Deep web siges at være 400 til 550 gange større end det almindelig World Wide Web. Dermed er det kun en brøkdel af den information der ligger på nettet, standard søgemaskiner kan finde.

Undersøgelser tilbage fra 2001 estimere, at the Deep Web den gang bestod af hele 7,5 petabytes. Det er svært at forestille sig den mængde af information, der er gemt i dag

Deep Web bliver til tider forvekslet med the Dark Web. The Dark Web er World Wide Web indhold der eksisterer på Darknets. Darknets er netværk der ligger ovenpå andre netværk og kun kan tilgås via specielt software, konfigurationer o. lign. På The Deep Web findes indhold af en mere lyssky karakter.

JANUAR 2000

Verdens største online opslagsværk

D. 15. januar 2001 blev den første redigering af Wikipedia registreret. I dag, godt og vel 15 år senere, er der registreret over 40 millioner artikler på tværs af alle sprog. Bag lanceringen af Wikipedia stod Jimmy Wales og Larry Sanger. Wikipedia bygger på Richard Stallmans koncept, om en Encyclopedia der er fri og hvor redigeringen ikke er styret, af nogen central organisation. Dette stod i kontrast til andre opslagsværker, som f.eks. Microsofts Encarta og Encyclopedia Briannica.

Til at starte med var det meningen at Wikipedia skulle komplementere dens forgænger Nupedia. Nupedia var udelukkende redigeret af eksperter og planen var, at Wikipedia skulle sørge for artikler til denne. Det viste sig dog hurtigt at Wikipedia blev det store globale projekt.

I dag er Wikipedia det 6. mest besøgte website – top fem er som følger:

  1. Google.com
  2. Youtube.com
  3. Facebook.com
  4. Baidu.com
  5. Yahoo.com

 

JANUAR 2001

Audi.com bliver mobilvenlig

Det var Audi der havde den første hjemmeside, med et layout der tilpassede sig browserens viewport bredde. I Internet Explorer kunne layoutet tilpasse sig dynamisk. I 2008 begyndte der at dukke udtryk op som ”fleksible”, ”liquid”, ”fluid” og ”elastic” til at beskrive layouts der tilpassede sig enheden.

I dag kommer mere end halvdelen af alt internet trafik fra mobilenheder og i de seneste år er der derfor kommet et markant større fokus på mobilvenlige sider. Dette er hjulpet godt på vej af Google, der med sin algoritmeopdatering ”Mobilegeddon”, favorisere mobilvenlige sider, ved søgninger på mobiltelefoner.

AUGUST 2001

WordPress frigiver deres CMS

Da WordPress i 2003 bliver lanceret, bliver det for alvor tilgængeligt for en hver, at have sin egen hjemmeside eller blog. I dag er mere end 25% af alle websites drevet i WordPress.

JANUAR 2003

Social Business

I 2003 introduceres det største forretningsorienterede sociale netværk LinkedIn. LinkedIn har i dag 106 millioner aktive brugere og muliggør professionelle netværk.

LinkedIn Logo MAJ 2003

Web 2.0

Web 2.0 markerer et paradigme skift for WWW, hvor websiderne i højere grad er drevet af brugergenereret indhold og interaktion mellem brugerne. Det er her de sociale medier gør sit indtog på nettet og i høj grad ændre måden vi socialisere og interagere på.

JANUAR 2004

The Facebook går online

Mark Zuckerberg udgiver TheFacebook på domænet thefacebook.com – det vi i dag kender som Facebook.

The Facebook Screenshot

Screenshot taget fra WayBackMachine

FEBRUAR 2004

Video, video, video…

YouTube har gjort det nemt for brugere over hele verden at dele videoer. En af historierne om YouTubes oprindelse siger, at ideen opstod da medstifter Jawed Karim ledte efter videoer på nettet uden held. Han søgte henholdsvis efter episoden, hvor Janet Jacksons bryst blev blotlagt under et halftime show ved Super Bowl og senere efter videoer fra Tsunamien i det indiske ocean. Det første til ideen om en videodelingsside.

I oktober 2006 – under to år efter lanceringen – køber Google YouTube for $1,65 milliarder – som på daværende tidspunkt er 9,8 milliarder danske kroner. Betalingen sker i Google aktier.

JANUAR 2005

140 tegn er alt hvad du behøver

I marts 2016 havde twitter mere end 310 millioner månedlige aktive brugere og er i dag en af de mest besøgte hjemmesider i verden. Det hele startede da grundlæggerne Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone og Noah Glass lancerede twitter tilbage i 2006. 140-tegn døbt ”tweets”, danner rammen for det sociale netværk, hvor hele verdens befolkning kan dele hvad de har på hjerte.

I 2009 foretog markedsanalysefirmaet Pear Analytics, en undersøgelse af indholdet af 2000 tweets og delte dem op i seks kategorier. Fordelingen var som følger:

  • Meningsløs pludrer: 40%
  • Samtaler: 38%
  • Videregivet værdi: 9%
  • Selvpromovering: 6%
  • Spam: 4%
  • Nyheder: 4%

 

Et af de mest kendte tweets og samtidigt rekordindehaveren af flest retweets, er Ellen DeGeneres selfie fra Oscars uddelingen i 2014. Billedet af 12 kendisser er blevet retweeted mere end 3,4 millioner gange og bare i den første time efter tweeted blev lagt op, blev det retweeted 1,8 millioner gange.

JULI 2006

WikiLeaks, når sandheden skal frem

Den australske internetaktivist Julian Assange, står som grundlægger af den internationale journalistiske non-profit organisation WikiLeaks. Domænet wikileaks.org, registrerer han i oktober 2006 og det første dokument udgives i december 2006.

Da WikiLeaks introducerede deres website, proklamerede de at have 1,2 millioner dokumenter i deres database allerede inden for det første år. Ifølge WikiLeaks er deres formål at, give offentligheden vigtige nyheder og information.

WikiLeaks har igennem årene offentliggjort en lang række følsomme dokumenter. Nogle af de tidligste læk bestod af dokumenter fra Afghanistan krigen. Siden da har de publiceret en lang række materialer og informationer til alt om krige, politikere og store virksomheder.

OKTOBER 2006

Apple introducerer en helt ny verden

Skabelsen af iPhonen startede som et hemmeligt projekt ved navn ”Project Purple”. Siden den første model der blev sat til salg d. 29. juni 2007, er der lavet ni generationer. Den første generation var en GMS telefon og med iPhone 3G var der 3G mobil netværk.

iPhonen har ændret måden vi bruger internettet på og dermed også the World Wide Web. I dag er det en selvfølge for mange, at kunne gå på nettet og browse the World Wide Web.

 

JUNI 2007

Søg under raderen

Privatlivet på nettet bliver et debatemne og det bliver efterhånden klart, at valutaen i gratis tjenester (som Google og Facebook) er adfærdsdata, som bruges i marketingsammenhæng.

25. september 2008 lanceres søgemaskinen DuckDuckGo, som er en søgemaskine som ikke gemmer brugernes adfærdsdata. Det er iværksætteren Gabriel Weinberg som har solgt hans tidligere virksomhed for 10 mio. dollars som stifter og funder søgemaskinen. Senere kommer der dog reklamer på søgemaskinen – som brugerne kan slå fra, hvis de ønsker det.

Vi skal dog op i 10’erne før søgemaskinen bliver almen kendt. I kølvandet på NSA afsløringerne rammer DuckDuckGo 2 milioner søgninger om dagen, den 10. juni 2013. Og allerede ugen efter er der 3 milioner søgninger om dagen på søgemaskinen.

Den 22. juni 2015 rammer de 10 milioner søgninger om dagen. Det er en stor milepæl for DuckDuckGo, men til sammenligning er der 228 millioner søgninger på Google – i timen.

SEPTEMBER 2008

Ad blocker krigen starter

5. december 2009 lanceres AdBlock som er en plugin til browseren, der kan fjerne annoncer fra hjemmesider.

Det er ikke første gang, at et sådan plugin er udviklet, men AdBlock udvikles til både Chrome, Safari, Firefox og Opera browserne, mens tidligere plugins kun har været til et enkelt browser mærke. Det gør det nemt for brugerne at genkende og installere.

Der går dog nogle år før ad blocking bliver mainstream og fra 2013 tager udviklingen fart – så meget at online medierne, som lever af annoncer, forsøger sig med forskellige modtræk:

Nogle blokerer helt for adgangen til deres website, hvis de spotter, at brugeren har installeret en ad blocker, mens andre medier forsøger giver ad blocker brugere en venlig besked om, at annoncerne er vigtige for at opretholde gratis nyheder.

Krigen mellem ad blockere og medier er begyndt.

I 2015 melder Pagefair at over 23,3% af danskerne benytter sig af ad blockere og de vurderer at ad blocking vil koste amerikanske medier 20,3 milliarder dollars i 2016.

DECEMBER 2009

Gammel trend bliver trend igen

World Wide Web er nu så gammel at en ellers gammel og død trend, bliver til trend igen. Animeret gif’er var i 90’erne populære at bruge på hjemmesider og mange husker nok manden der skovler, som symbol for at hjemmesiden er “under construction”.

Under Construction

Trenden genopfindes på det sociale medie Tumblr – som kan sammenlignes med en blanding af et socialt medie og en blog – hvor det netop er muligt at vise animeret gif’er.

Alex Chung and Jace Cooke er fascineret af den “nye” trend, men det er et problem at finde disse animeret gif’er på nettet. Derfor bygger de kataloget Giphy i Februar 2013, hvor man kan uploade animeret gif’er til og nemt finde dem.

Det går så stærkt for trenden og den nye database, at store sociale medier som både Facebook og Twitter, gør det muligt at søge direkte i Giphy fra deres egne apps, og indsætte animeret gif’er i sociale media updates.

FEBRUAR 2013

Danskernes e-handel runder 87 mia. kr.

Danskernes e-handel i 2015 runder 87 milliarder kr. – heraf 60 milliarder kr. brugt på danske webshops og de resterende 27 milliarder i udlandet.

8 ud af 10 danskere har handlet på nettet inden for det seneste år.

DECEMBER 2015

Disney udfordrer streaming med Disney+

I november 2019 lancerede Disney deres egen streamingtjeneste, Disney+, hvilket markerede et betydeligt skridt i streaming-krigen. Med et omfattende bibliotek af klassiske Disney-film og -serier samt nye, originale produktioner, udfordrede Disney+ etablerede spillere som Netflix og Amazon Prime. Disney+'s lanceringsstrategi fokuserede på familievenligt indhold, hvilket skabte en unik niche i det stadigt voksende streaming-marked.

NOVEMBER 2019

Bitcoin rammer toppris

Bitcoin nåede en historisk høj værdi i november 2021, hvilket understregede kryptovalutaens voksende popularitet og accept. Denne prisstigning reflekterede en stigende interesse fra både private investorer og institutionelle aktører, samt øget anvendelse i mainstream finansielle systemer. Bitcoins værditop i denne periode satte et markant præg på kryptovaluta-markedet og fremhævede den digitale valutas volatilitet og potentiale.

NOVEMBER 2021

Midjourney (AI billeder)

I juli 2022 introducerede Midjourney en revolutionerende kunstig intelligens-baseret teknologi til generering af billeder. Dette værktøj tillod brugere at skabe detaljerede og fantasifulde visuelle værker ved blot at indtaste tekstbeskrivelser. Midjourneys evne til at omsætte komplekse idéer til visuelle repræsentationer markerede en betydelig udvikling inden for AI-teknologi, og påvirkede kreativiteten inden for design, kunst og medier

JULI 2022

CHAT GPT åbnes for offentligheden

I november 2022 lancerede OpenAI CHAT GPT, en avanceret AI-chatbot, der tilbyder imponerende samtaleegenskaber og dyb forståelse af sprog. CHAT GPT, som er bygget på GPT-3-teknologien, demonstrerede enestående evner i at generere sammenhængende og relevante svar i realtid, hvilket revolutionerede måden vi interagerer med kunstig intelligens. Dets anvendelser spændte over alt fra kundeservice til uddannelse og underholdning.

NOVEMBER 2022

Musk køber Twitter og omdøber til X

I april 2023 foretog Elon Musk et markant træk ved at købe det sociale medie Twitter og derefter omdøbe det til 'X'. Denne dramatiske ændring signalerede en ny æra for platformen, med Musk der indførte adskillige innovative ændringer og funktioner. Musk's vision for 'X' omfattede at gøre platformen til en mere omfattende kommunikationshub, der integrerer forskellige medieformer og teknologier, og dermed udvider grænserne for social media interaktion.

April 2023

World Wide Web er blot en del af Internettet. Derfor ser du ikke kommercielle streamingtjenester som HBO, Netflix og Spotify - selvom de har haft stor betydning for brugerne af internettet - og er allerede nu med til at sætte dagsorden for fremtidens flow TV. Det samme gælder tjenester for deleøkonomi. Dem har vi vurderet som værende applikationer, der benytter sig af internet-tekonologi, men ikke en del af World Wide Web.

Det samme gælder for førerløse biler, AI og virtual reality teknologi, som ligeledes er og bliver koblet op på Internettet.

Er du enig i vores valg, eller synes du der mangler noget eller nogen? Giv din mening til kende og fortæl os hvad du synes er de største øjeblikke i WWW's 25 års levetid eller hvad du tror fremtiden bringer.

Udarbejdet af Skjoldby & Co

Denne interaktive rejse er udarbejdet af Skjoldby & Co. Skjoldby & Co er et SEO-bureau, som har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at blive fundet og vist i Google på den mest optimale måde.