En ud af ti nordiske kommuners hjemmesider er usikre for brugerne

Stoler du blindt på de hjemmesider, du besøger? Vi har lavet en undersøgelse, som viser, at flere kommuner i Danmark, Norge og Sverige har usikre hjemmesider. Det betyder, at de sider, som burde være de mest troværdige, kan ende med at tømme din bankkonto.

De fleste af os er sikkert opmærksomme på, at vi ikke skal dele personfølsomme oplysninger hvor som helst, men ved du, hvordan en hjemmeside kan kategoriseres som sikker? Hvis svaret er nej, kan dine data hurtigt havne i de forkerte hænder, og det kan komme til at koste dig dyrt.

 

Hvad er forskellen på en sikker og en usikker hjemmeside?

Kort fortalt er det ét enkelt bogstav, der kan fortælle dig, om en hjemmeside er sikker eller ej. Vi har lavet denne side, så det er nemmere at forstå: http://ssleksempel.dk
https://ssleksempel.dk

Forskellen på de to hjemmesider er det ‘s’, der er tilføjet i sidste eksempel. S’et indikerer, at hjemmesiden har et såkaldt SSL-certifikat (Secure Socket Layer), som krypterer al data fra brugeren. 

Hvordan kan MAN tjekke, om en hjemmeside er sikker?

De fleste browsere viser ret hurtigt, om en hjemmeside er sikker eller ej. Det kan du se oppe i adresselinjen til venstre for der, hvor du skriver din URL ind. Hvis du trykker på ikonet, der viser et ‘i’, får du en forklaring på, hvad det vil sige, at en hjemmeside ikke er sikker. 

Som du kan se i ovenstående eksempel, er det ret nemt at tjekke en hjemmesides sikkerhed. Desværre er det ikke nok at tjekke det én gang. Mange kommuner har nemlig både HTTP og HTTPS sider. Det betyder, at du hurtigt kan blive sendt fra en sikker til en usikker side. Klikker du dig ind på en HTTP, bliver du ikke automatisk sendt tilbage til en sikker igen. Det skyldes, at det ikke er nok at få et SSL-certifikat; kommunerne skal også sørge for, at deres hjemmesider omdirigeres. Når det er gjort, viser hjemmesiden fremadrettet sin HTTPS version – også selvom du skriver HTTP i URL’en. Kort fortalt betyder det, at en hjemmeside først er sikker, når alle sider er HTTPS. 

 

USIKRE KOMMUNER

Herunder kan du se, hvilke kommuner der har en usikker hjemmeside uden SSL certifikat.

Listen er opdateret 24. februar 2020.

Hvad betyder en usikker hjemmeside for dig som bruger?

Hvis et website ikke er sikkert, bliver dine data ikke krypterede, hvilket vil sige, at de ikke er beskyttede. Sagt med andre ord: På en hjemmeside uden SSL-certifikat er det ret nemt for hackere at stjæle de oplysninger, som du efterlader på en side.

Hackerne kan bl.a. få fat i:

  • Dine bankkortoplysninger
  • Login og kode
  • Private sager som sagsbehandling
  • Ansøgninger
  • Dine tidligere søgninger

Derudover kan hackeren ændre på den ubeskyttede side. Det vil sige, at hackeren kan ændre et link til fx en selvbetjeningsside over til en falsk side, som hackeren har kontrol over. Den nye side kan ligne kommunens på en prik, og det kan resultere i, at du i god tro indtaster dine kortinformationer, din kode eller andre personfølsomme oplysninger. 

Eksempel på HTTP vs HTTPS
Billedetekst: her viser vi forskellen på et website med HTTP og et med HTTPS

Som du kan se, kan det få ret store konsekvenser for dig at besøge en usikker hjemmeside. Det er derfor en god idé at dobbelttjekke, om en hjemmeside er sikker, når du besøger den, så du slipper for grimme overraskelser senere hen. 

Vi har lavet en video som forklarer det hele her:

Du kan også se denne video hvor Troy Hunt forklarer viser nogle eksempler på hvad hackere kan gøre ved en hjemmeside uden SSL:

Udarbejdet af Skjoldby & Co

Denne undersøgelse er udarbejdet af Skjoldby & Co. Skjoldby & Co er et SEO-bureau, som har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at blive fundet og vist i Google på den mest optimale måde. 

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke