SEO kan godt være teknisk

Migrering og relancering af website

Når I skal migrere eller relancere jeres website til et nyt CMS, ny platform, nyt domæne eller i et nyt design, kan I miste store dele af  jeres organiske trafik fra søgemaskinerne, hvis ikke I får tænkt SEO ind i projektet fra starten. 
“Kan vi ikke bare lægge SEO på bagefter?”

Det hører vi udviklere, designere og projektledere spørge om, når vi bliver indraget i et hjemmesideprojekt. Og med rette.
For når først beslutningen om et nyt hjemmesideprojekt er i taget, vil alle interessenter selvfølgelig bare gerne i gang, og komme hurtigst muligt i mål.
Frygten for, at SEO-bureauets indblanding trækker processen i langdrag, er forståelig. 

Men…. 

Se her hvad der går galt

JavaScript Frameworks
Ny teknologi kan spænde ben for søgemaskiner

Det er blevet meget populært at bygge websites i JavaScript enten baseret på frameworks som React, Angular og Vue, eller programmeret helt fra bunden.

JavaScript funktioner og frameworks kan gøre brugeroplevelsen superlækker og give et indtryk af et lynhurtigt website.

Men søgemaskinerne – hvor trafikken til websitet blandt andet skal komme fra – kan have store problemer med at fortolke websites i JavaScript. 

Det kan betyde, at søgemaskinerne ikke nødvendigvis ser det gode indhold, som brugerne ser. Det kan også betyde, at søgemaskinerne slet ikke kan finde de enkelte siders URLs. Og det kan resultere i, at søgemaskinerne får prioriteret jeres sider forkert. 

Der skal derfor tages forholdsregler, som både tilgodeser den ønskede funktionalitet, og at siderne og indholdet indekseret optimalt i søgemaskinerne.

Jeres indholdsrengøring kan blive for grundig 

Med et nyt website på trapperne, er det også oplagt at revudere indholde på websitet. I jeres projektgruppe har I måske snakket om, at I vil have mindre tekst på hjemmesiden, at I vil måske beskære noget indhold, splitte indhold op i flere sider, samle indhold til færre sider eller måske helt renskrive indholdet.

Det er nogle rigtig gode tanker, men hvordan vil søgemaskinerne opfatte jer, når jeres indhold forandres?

Med i jeres overvejelser skal I også kigge på, hvilket indhold der i dag bliver fundet på søgemaskinerne, hvilke søgeord det bliver fundet på, hvad bliver læst og hvad bliver ikke læst, og næsten vigtigst af alt, hvad konverterer til salg eller leads. 

Med den viden i hånden, kan I meget nemmere holde eventuelle risici op i mod jeres strategi. Det betyder, at I kommer til at vide, hvilke sider og hvilket indhold, der er vigtigt at bevare, samt hvor meget trafik I kommer til at miste, hvis I kommer til at fjerner det populære indhold.

Indhold
Kaffekopper
Filtre og facetter kan give søgemaskiner overarbejde

Filtringsmuligheder på en webshop kan hjælpe brugeren med at finde præcis det produkt, brugeren søger efter. Det kan være størrelser, farver, brands, typer, materialer eller hvilke facetter jeres produkter har.

En risiko filtre og facetteret navigation kan skabe er, at det kan generere en enorm mængde af URL-kombinationer. For søgemaskinerne betyder det, at de skal crawle alle disse kombinationer, og tage stilling til om de skal indekseres. Og det kan betyde, at søgemaskinerne bruger mindre energi på jeres vigtigeste kategori- og produktsider.

Der er også risiko for at skabe duplicate content, hvilket kan betyde, at værdien af jeres vigtige sider udvandes.

Disse risici betyder, at I ikke får de optimale betingelser for at skabe topplaceringer. Det bliver simpelthen svære at komme til tops og i nogle tilfælde umuligt. 

Når I udvælger og udvikler filtrer, skal I tage grundigt stilling til den URL-struktur filtrene og facetterne skaber.

 

Tab af linkværdi ved manglende eller forkerte redirects

I mange hjemmesideprojekter sker der typisk en eller anden form for ændring i URL-strukturen. Det kan være en ny mappestruktur eller kategoriopdeling, en URL-endelse som fjernes, at gå fra www.domæne.dk til bare domæne.dk, eller at I skifter til et helt andet domænenavn. 

Når I laver den slags ændringer, ændrer I i det hieraki, som jeres eksisterende website har, og netop hierakiet på jeres website, har stor betydning for, hvordan søgemaskinerne opfatter og rangerer jeres sider.

Det kan også være, at I nedlægger sider eller slår sider sammen, og derfor står tilbage med URLs, der ikke længere er brug for, og som vil give brugerne fejl, hvis de besøger dem.

Det er ikke kun søgemaskinerne, som kender jeres links. Andre hjemmesider har linket til jer, og hvis disse URLs ikke længere findes, går den anbefaling, som linket giver tabt. 

Hvis ikke I sørger for, at omdirigere de gamle URLs til nye, mister I linkværdi. Og hvis I omdirigerer forkert, f.eks. med andre typer redirects end 301, mister I også linkværdi. Når I mister linkværdi, vil I opleve store fald i søgemaskinerne. Fald som ikke nødvendigvis kan vindes tilbage efterfølgende.

 

Mobile First SEO
Mobile Friendly overskygger Mobile First

På mange websites er mobiltrafikken højere end desktoptrafikken. Denne adfærd alene kan starte dialogen om et ny mobilvenligt website.

Google har heller ikke lagt skjul på, at mobilvenlighed er vigtig: 

Tilbage i 2015 annoncererede Google at Mobile Friendly Websites var vigtige ifht. rangering. Det betød, at et ikke-mobilvenligt website som udgangspunkt havde dårligere betingelser end mobilvenlige websites. Og I 2018 begyndte Google at rulle deres Mobile-First indexing ud. Det betød, at deres crawlere ville tilgå websites, som var det en smartphone. 

Disse trends og disse opdateringer har ledt til nogle udfordringer. 

For et Mobile Friendly website er ikke lig med et website, der er optimeret til Mobile First Index. 

Skjuler I vigtigt indhold bag faner og læs mere-knapper for at gøre websitet mere minimalistisk og mobilvenligt, kan det have betydning for jeres indeksering og rangering. Med fare for at gøre kompleksiteten større, betyder det ikke, at I ikke må bruge faner og læs mere-knapper.

Men I skal tage nøje stilling til om det vigtige indhold, samt om det mobilvenlige design egentligt er optimeret godt nok i forhold til mobile first-indekseringen. Det er ikke en nem opgave.

Små ting kan have store konsekvenser
På selve lanceringsdagen er begejstringen høj. Den nye hjemmeside skal i luften. Men det er også her, at småting og detaljer – der kan have store konsekvenser – bliver glemt.
 
Her er nogle eksempler, vi er stødt på: 
 
I udviklingsmiljøet er der sat en dissallow regl i robots.txt filen eller noindex på alle siderne, for at undgå at søgemaskinerne crawler websitet, mens det udvikles. Da websitet lanceres, er der ingen der opdager at disallow og noindex stadig er på. Den nye side kan ikke crawles og indekseres. 
 
Vi har set live websites hvor canonical links peger på URLs der kunde findes i udviklingsmiljøet. 
Puslespil

Når migreringen fejler SEO-mæssigt

Når en migrering eller relancering af et website fejler, er det tydeligt at se i jeres statistikker. 
Jeres rangering i søgemaskinerne vil typisk lave et frit fald.
Nogle gange fra den ene dag til den ande. Andre gange over nogle uger.

Migrering af webshop til ny platform

Her over ser du en graf over estimeret trafik på en webshop, der op til julen i 2017 skiftede shopplatform.
Et skifte deres webbureau havde forsikret dem om, der var helt styr på.

Webshoppen mistede over 250 top 3 placeringer og over 75% af deres trafik – i en højsæson.
Omsætningstabet var på næsten en million i forhold til året før.

De kom til os da skaden var sket, og grundet måden den nye shop var bygget på, skulle der bruges hundredvis af timer på at rette op på de mange fejl. 
Det havde de ikke økonomi til, og det måtte lade shoppen stå, som den var.
De har aldrig formået at komme tilbage på samme synlighed fra før de skiftede.

Case: stjernegaard rejser

“Vi har siddet tilbage med god ro i maven fordi det var dem (Skjoldby & Co red.) og webbureauet der sammen løste de tekniske udfordringer der kan være med sådan et projekt”

Kathrine Zøllner
Online Marketing Ansvarlig hos Stjernegaard Rejser

“Det er betryggende for os at der kommer nogen som ved rigtig meget om SEO og kigger på vores arbejde inden det er gået i drift”

Rune Peter Olsen
CTO hos Twins Solutions

Vores migreringsproces består af 3 faser:

Før

Minimum 1-2 måneder før lanceringen starter vores planlægning og rådgivning med:

 • Søgeordsanalyser
 • Indholdsanalyser
 • Potentialeanalyser
 • Teknisk SEO analyser og anbefalinger
 • Anbefalet tracking setup
 • Løbende rådgivning
 • Klargøring af redirects

Under

På dagen hvor I lancerer jeres nye website, er vi tilstede hos jer for at sikre:

 • Crawling og indeksering
 • Test af redirects
 • Test af tracking i live miljøet
 • Ad hoc assistance lige ved hånden

Efter

I 2-3 måneder efter lanceringen er vi med på sidelinjen, hvor vi hjælper jer med:

 • Opfølgning på 404 fejl og døde links
 • Sikring af korrekt crawling
 • Optimering af crawl budget
 • Rettelser af eksterne links
 • Monitorering af rangering
 • Overvågning af trafik og fejl

Kunne du tænke dig at høre mere?

Mads er klar til at fortælle dig mere om dine muligheder
Mads Jespersen
Mads Jespersen

CCO & Partner

Skriv til os på hej@skjoldby.com
Så ringer vi dig op til en uforpligtende snak.
Medlem af FDIH

Skjoldby & Co © 2013-2020 - Vi connecter vores kunder med nye kunder gennem digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke