Migrering og relancering af website

Når du skal migrere eller relancere dit website til et nyt CMS, ny platform, nyt domæne eller i et nyt design, kan du miste store dele af  din organiske trafik fra søgemaskinerne, hvis du ikke får tænkt SEO ind i projektet fra starten. 
“Kan vi ikke bare lægge SEO på bagefter?”

Det hører vi ofte udviklere, designere og projektledere spørge om, når vi bliver inddraget i et hjemmesideprojekt. Og det med rette.
For når først beslutningen om et nyt hjemmesideprojekt er taget, vil alle interessenter selvfølgelig gerne i gang og komme hurtigst muligt i mål.
Frygten for, at SEO-bureauets indblanding trækker processen i langdrag, er forståelig. 

Men… 

Se her, hvad der går galt

JavaScript Frameworks
Ny teknologi kan spænde ben for søgemaskiner

Det er blevet meget populært at bygge websites i JavaScript, enten baseret på frameworks som React, Angular og Vue eller programmeret helt fra bunden.

JavaScript funktioner og frameworks kan gøre brugeroplevelsen lækker og give et indtryk af et lynhurtigt website.

Men søgemaskinerne, hvor trafikken til websitet blandt andet skal komme fra, kan have store problemer med at fortolke websites i JavaScript. 

Det kan betyde, at søgemaskinerne ikke nødvendigvis ser det gode indhold, som brugerne ser. Det kan også betyde, at søgemaskinerne slet ikke kan finde de enkelte siders URLs. Og det kan resultere i, at søgemaskinerne får prioriteret dine sider forkert. 

Derfor skal der tages forholdsregler, som både tilgodeser den ønskede funktionalitet, og som sørger for, at siderne og indholdet er indekseret optimalt i søgemaskinerne.

Din indholdsrengøring kan blive for grundig 

Med et nyt website på trapperne er det oplagt at revurdere indholdet på websitet. I din projektgruppe har I måske snakket om, at I vil have mindre tekst på hjemmesiden. I vil måske beskære noget indhold, splitte indhold op i flere sider, samle indhold til færre sider eller måske helt renskrive indholdet.

Det er nogle rigtig gode tanker, men hvordan vil søgemaskinerne opfatte din side, når indholdet forandres?

Det er vigtigt, at du undersøger, hvilket indhold der i dag bliver fundet på søgemaskinerne, hvilke søgeord det bliver fundet på, hvad bliver læst, hvad bliver ikke læst, og – næsten vigtigst af alt – hvad konverterer til salg eller leads. 

Med den viden i hånden kan du meget nemmere holde eventuelle risici op imod din strategi. Det betyder, at du ved hvilke sider og hvilket indhold, der er vigtigt at bevare, samt hvor meget trafik du kommer til at miste, hvis du fjerner det populære indhold.

Indhold
Kaffekopper
Filtre og facetter kan give søgemaskinerne overarbejde

Filtreringsmuligheder på en webshop kan hjælpe brugeren med at finde præcis det produkt, brugeren søger efter. Det kan være størrelser, farver, brands, typer, materialer eller andre facetter, som dine produkter har.

En risiko, som filtre og facetteret navigation kan skabe, er, at det kan generere en enorm mængde af URL-kombinationer. For søgemaskinerne betyder det, at de skal crawle alle disse kombinationer og tage stilling til, om de skal indekseres. Og det kan betyde, at søgemaskinerne bruger mindre energi på dine vigtigeste kategori- og produktsider.

Der er også risiko for at skabe duplicate content, hvilket kan betyde, at værdien af dine vigtige sider udvandes.

Disse risici betyder, at du ikke får de optimale betingelser for at skabe topplaceringer. Det bliver simpelthen sværere at komme til tops og i nogle tilfælde umuligt. 

Når du udvælger og udvikler filtre, skal du tage grundig stilling til den URL-struktur, som filtrene og facetterne skaber.

 

Tab af linkværdi ved manglende eller forkerte redirects

I mange hjemmesideprojekter sker der typisk en eller anden form for ændring i URL-strukturen. Det kan være en ny mappestruktur eller kategoriopdeling, en URL-endelse som fjernes, et skift fra fra www.domæne.dk til bare domæne.dk, eller et skift til et helt andet domænenavn. 

Når du laver den slags ændringer, ændrer du i det hierarki, som dit eksisterende website har, og netop hierarkiet på dit website har stor betydning for, hvordan søgemaskinerne opfatter og rangerer dine sider.

Det kan også være, at du nedlægger sider eller slår sider sammen og derfor står tilbage med URLs, der ikke længere er brug for, og som vil give brugerne fejl, hvis de besøger dem.

Det er ikke kun søgemaskinerne, som kender dine links. Andre hjemmesider har linket til dig, og hvis disse URLs ikke længere findes, går den anbefaling, som linket giver, tabt. 

Hvis du ikke sørger for at omdirigere de gamle URLs til nye, mister du linkværdi. Og hvis du omdirigerer forkert, f.eks. med andre typer redirects end 301, mister du også linkværdi. Når du mister linkværdi, vil du opleve store fald i søgemaskinerne. Fald, som ikke nødvendigvis kan vindes tilbage efterfølgende.

 

Mobile First SEO
Mobile Friendly overskygger Mobile First

På mange websites er mobiltrafikken højere end desktoptrafikken. Denne adfærd alene kan starte dialogen om et nyt og mobilvenligt website.

Google har heller ikke lagt skjul på, at mobilvenlighed er vigtigt. 

Tilbage i 2015 annoncererede Google, at Mobile Friendly Websites var vigtige ift. rangering. Det betød, at et ikke-mobilvenligt website som udgangspunkt havde dårligere betingelser end mobilvenlige websites. Og i 2018 begyndte Google at udrulle deres Mobile-First indexing. Det betød, at deres crawlere ville tilgå websites, som var det en smartphone. 

Disse trends og opdateringer har ledt til nogle udfordringer. 

Et Mobile Friendly website er nemlig ikke lig med et website, der er optimeret til Mobile First Index. 

Skjuler du vigtigt indhold bag faner og læs mere-knapper for at gøre websitet mere minimalistisk og mobilvenligt, kan det have betydning for din indeksering og rangering. Med fare for at gøre kompleksiteten større, betyder det ikke, at du ikke må bruge faner og læs mere-knapper.

Men det betyder, at du skal tage nøje stilling til, om det vigtige indhold og det mobilvenlige design egentligt er optimeret godt nok i forhold til mobile first-indekseringen. Og det er ikke en nem opgave.

Små ting kan have store konsekvenser
På selve lanceringsdagen er begejstringen høj. Den nye hjemmeside skal i luften. Men det er også her, at småting og detaljer – der kan have store konsekvenser – bliver glemt.
 
Her er nogle eksempler, vi er stødt på: 
 
I udviklingsmiljøet er der sat en disallow regel i robots.txt filen eller noindex på alle siderne for at undgå, at søgemaskinerne crawler websitet, mens det udvikles. Når websitet lanceres, er der ingen, der opdager, at disallow og noindex stadig er på. Den nye side kan ikke crawles og indekseres. 
 
Vi har set live websites, hvor canonical links peger på URLs, der kun findes i udviklingsmiljøet. 
Puslespil

Når migreringen fejler SEO-mæssigt

Når en migrering eller relancering af et website fejler, er det tydeligt at se i dine statistikker. 
Din rangering i søgemaskinerne vil typisk lave et frit fald.
Sommetider fra den ene dag til den anden. Andre gange over nogle uger.

Migrering af webshop til ny platform

Ovenfor ser du en graf over estimeret trafik på en webshop, der op til julen i 2017 skiftede shopplatform.
Et skifte, som deres webbureau havde forsikret dem om, at der var helt styr på.

Webshoppen mistede over 250 top 3 placeringer og over 75% af deres trafik – i en højsæson.
Omsætningstabet var på næsten en million i forhold til året før.

De kom til os, da skaden var sket, og grundet måden, den nye shop var bygget på, skulle der bruges hundredvis af timer på at rette op på de mange fejl. 
Det havde de ikke økonomi til, og de måtte lade shoppen stå, som den var.
De har aldrig formået at komme tilbage på samme synlighed, som før de skiftede.

Case: Stjernegaard Rejser

“Vi har siddet tilbage med god ro i maven, fordi det var dem (Skjoldby & Co red.) og webbureauet, der sammen løste de tekniske udfordringer, der kan være med sådan et projekt”

Kathrine Zøllner
Online Marketing Ansvarlig hos Stjernegaard Rejser

“Det er betryggende for os, at der kommer nogen, som ved rigtig meget om SEO, og kigger på vores arbejde, inden det er gået i drift”

Rune Peter Olsen
CTO hos Twins Solutions

Vores migreringsproces består af 3 faser:

Før

Minimum 1-2 måneder før lanceringen starter vores planlægning og rådgivning med:
  • Søgeordsanalyser
  • Indholdsanalyser
  • Potentialeanalyser
  • Teknisk SEO analyser og anbefalinger
  • Anbefalet tracking setup
  • Løbende SEO-rådgivning
  • Klargøring af redirects.

Under

På dagen, hvor du lancerer nyt website, er vi tilstede hos dig for at sikre:

  • Crawling og indeksering
  • Test af redirects
  • Test af tracking i live miljøet
  • Ad hoc assistance lige ved hånden.

Efter

I 2-3 måneder efter lanceringen er vi med på sidelinjen, hvor vi hjælper med:

  • Opfølgning på 404 fejl og døde links
  • Sikring af korrekt crawling
  • Optimering af crawl budget
  • Rettelser af eksterne links
  • Monitorering af rangering
  • Overvågning af trafik og fejl.

Skal vi hjælpe jeres salg- og marketingteam?

Lad os hjælpe jer med at bringe specialistkompetencer og ressourcer til jeres salg- og marketingteam,
så vi i fællesskab kan få sat fart på jeres online markedsføring.

Book et gratis afklaringsmøde

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke