Client-Side vs. Server-Side tracking: Hvad er forskellen?


Hvis du i dag sidder med et arbejde, der berører mange snitflader inden for digital markedsføring, er du med stor sandsynlighed stødt på en masse finurlige og nye begreber, som du måske ikke helt har fanget, hvad reelt set betyder.

Og i dag skal vi snakke om to af dem, der måske hører til i denne kategori for dig.

Inden for tracking skelner vi i Skjoldby & Co oftest mellem Client-Side og Server-Side tracking. Det er dog ikke altid til at forstå, hvorfor det ene er noget, alle har, mens det andet er noget, man taler om, at alle “bør” have – men som langt fra de fleste i dag har.

Netop dét vil vi gerne forsøge at gøre dig klogere på i dette blogindlæg, så du efter endt læsning forhåbentlig kan tilføje to nye begreber til din marketingordbog.

Hvad er Client-Side tracking?

Client-side tracking er den form for tracking, som du sandsynligvis sporadisk støder på i din dagligdag. Du navigerer måske jævnligt frem til din hjemmesides Google Analytics eller Facebook Pixel og ser, hvordan dine besøgende har interageret med din hjemmeside. 

Rent teknisk er client-side de forskellige ting, som sker på brugerens enhed og i dennes internetbrowser, når de besøger din hjemmeside. Det vil sige, at alle de informationer, der kommer ind til dine forskellige analyse- og marketing værktøjer, er data, der kommer direkte fra dine besøgendes enhed/browser. 

Oftest er hjemmesidens client-side tracking sat op ved hjælp af Google Tag Manager, som er koblet sammen med ens hjemmeside og dermed kan sende hændelser ind til for eksempel Google Analytics.

Hvad er Server-Side tracking?

Server-side tracking har i et godt stykke tid været på alle marketers to-do over ting, de skulle forholde sig til, men er oftest noget, der bliver nedprioriteret i den travle hverdag.

Server-side tracking er måden, hvorpå de forskellige systemer får information fra. Ved client-side kommer denne information typisk fra den besøgendes browser, men med server-side tracking er det informationer, som sendes direkte fra hjemmesidens server ind til de forskellige analyse- og marketing værktøjer.

Teknisk er et server-side tracking setup oftest bestående af ens normale client-side opsætning ved hjælp af f.eks. Google Tag Manager. For at understøtte dette opsætter vi de samme hændelser server-side. På den måde tager vi forbehold for, at det ikke er altid, at den besøgendes browser/client-side sender de helt korrekte informationer. 

Det kan blandt andet være, at den besøgende anvender en såkaldt Adblocker, som blokerer for, at hjemmesider kan tracke vedkommendes adfærd, eller browsere som benytter sig af Intelligent Tracking Protection (ITP), ETP eller tilsvarende teknologi. Det kan også være, at der er en eller anden given fejl i browseren, som gør, at Google Tag Manager ikke bliver indlæst korrekt og dermed ikke sender data til dine systemer client-side.

Ved at opsætte server-side tracking vil du potentielt opleve, at du får endnu mere data ind i dine systemer, fordi du får de besøgende med, som ikke sender data client-side ind til dine værktøjer.

Vil du lære mere om ITP, kan du se vores webinar om emnet her.

Hvilken løsning er bedst?

Når vi sætter to løsninger op mod hinanden på denne måde, er et nærliggende spørgsmål: Hvilken løsning er bedst?

Som udgangspunkt vil jeg sige, at server-side tracking er den bedste løsning. Den giver dig de mest præcise data, som du kan optimere din forretning efter. Men den er også mere teknisk og giver nogle løbende udgifter.

For den mindre virksomhed vil client-side tracking derfor være ganske udmærket og et tilstrækkeligt valg. Det er nemmere at sætte op og tildels også nemmere at vedligeholde.

Er du interesseret i at vide mere, eller vil du have hjælp til opsætning og gennemgang, er du velkommen til at kontakte os til en uforpligtende snak.

Kontakt os her.

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

Google Analytics

Derfor er UTM tracking guld værd i Google Analytics

Hvad er UTM tracking? UTM tracking er ganske enkelt små bidder af informationer (også kaldet URL parametre), der tilføjes til et hjemmesidelink. Disse UTM informationer fortæller primært, hvor trafikken er kommet fra, samt hvorfor og hvordan den er kommet. Formålet... Bliv mere inspireret

Google Analytics

Kom godt i gang med Google Data Studio

Hvad er Google Data Studio? Google Data Studio er kort sagt et gratis værktøj fra Google til at visualisere dine data. Det kan f.eks. være data fra populære tjenester som Google Analytics eller Google AdWords. Men systemet understøtter også en... Bliv mere inspireret

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke