Tag ejerskab over dine Google Analytics data


Når jeg skal kigge på en hjemmesides potentiale bruger jeg ofte den eksisterende statistik som en del af grundlaget. Hvis kunde har installeret Google Analytics på deres hjemmeside gør det arbejdet noget nemmere, for jeg ved præcis hvor jeg skal finde de oplysninger der er vigtige.

Desværre oplever jeg at nogle bureauer installerer Google Analytics på en måde, så kunden ikke har fuld ejerskab over kontoen.

Dine data i Google Analytics er nøglen til online succes. Sørg for du har administrator adgang til dem.

Det er ikke fordi jeg igen vil skyde med skarpt mod webbureauer, for jeg har set Adwords bureauer gøre det samme. Og desuden er det også af en god mening hvis de har installeret Google Analytics på din hjemmeside.

Men det medfører nogle problemer hvis ikke du har administrator adgang og dem vil jeg påpege her.

Niveauerne i Google Analytics

Man kan opsætte Google Analytics på mange forskellige og avancerede måder. Det er klart at virksomheder som Maersk og Danfoss, vil have nogle helt andre behov end den lille virksomhed med bare en enkelt hjemmeside.

Udgangspunktet i denne artikel er den mindre virksomhed som ofte kun har en enkelt hjemmeside og en flad virksomhedsstruktur.

Brugere og logins

Lige som alle mulige andre Google produkter, skal du have et bruger login for at komme ind i Google Analytics.  Google Analytics opdeles herefter i

  • Konto
  • Ejendom
  • Visning

Konti

Kontoen er topniveauet og samler Ejendomme og Visninger.  Har du adgang til kontoen, har du samtidig også adgang til alle underliggende Ejendomme og Visninger. Skal du linke andre kilder til Google Analytics som f.eks. en Adwords konto eller Adsense konto, er det på kontoniveau du skal starte.

Ejendomme

En Ejendomme er et website.

Der hvor du f.eks. vil bruge have behov for flere Ejendomme er hvis du har et dansk website på dit-firma.dk og et engelsk website på dit-firma.com. Eller hvis du har en blog på et subdomæne (blog.dit-firma.dk). Her vil du oprette en Ejendom en til hvert website under samme konto.

(Hvis du vil måle trafik flow fra et website til et andet skal du gøre nogle lidt andre ting, men det kommer jeg ikke ind på her).

Visning er din rapport

Under Ejendommene ligger en Visninger.  I din virksomhed hvor du typisk sidder med alle kasketterne har det ikke den store betydning at du kan lave flere Visninger, og den Google opretter som standard er som regel være den du vil fortsætter med at bruge.

Men i meget store organisationer kan det være hensigtsmæssigt at have flere profiler.  Her kan marketingafdelingen have en profil med fokus på at genere brugerengagement til leads. Mens salgsafdelingen har en profil hvor der er fokus på at leads til omsætning.

Opsummering

Når du er logget ind vil du se en oversigt over de Konti og de Visninger du har adgang til som i billedet til højre.

Er du administrator på en konto, har mulighed for at give andre brugere adgang til Kontoen eller Visninger under kontoen.

Det er f.eks. hensigtsmæssigt hvis du vil have mig til at analysere din statistik. Du behøver altså ikke udlevere dine adgangskoder, men kan blot tilføje min konto på din konto eller Visning.

Adgangen du uddelegere kan enten være en bruger eller en administrator. En bruger kan kun læse statistikken, mens en administrator kan oprette nye Visninger, tilføje nye brugere, oprette mål og meget andet.

Læs Googles forklaring her.

Derfor SKAL du være administrator

Ovenstående skærmbillede viser en konto hvor der ligger flere kunder under. Det smarte er at kontoejeren eller webbureauet kun skal bruge ét login til at komme ind og se samtlige kunders statistik. Problemerne opstår når du vil bruge Google Analytics aktivt.

Du kan ikke opsætte mål

Det kan være ganske hyggelig søndagslæsning at se hvor mange besøgende der kommer forbi dit website. Men du kan ikke bruge et besøgstal til noget, hvis ikke du ved om de rent faktisk udfører de handlinger du gerne vil have dem til.

Du kan selvfølgelig til en vis grad se i ordre bogen om det går godt eller skidt. Men hvis du vil øge dit salg skal du vide hvad det er som virker og ikke virker. Det kan f.eks. hvor kommer dem som køber noget af os fra og hvad søger de på?

Har du opsat mål i Google Analytics, kan du se hvad og hvem der udløser mål. Dermed kan du forbedre de ting som ikke virker og øge indsatsen på de ting som virker.

Du kan ikke linke Google Adwords til Google Analytics

Hvis du kører eller gerne vil køre med Google Adwords er det vigtigt at du kan måle på om de virker efter hensigten. Den statistik Google Adwords giver er et godt udgangspunkt, men det virkelig værdifulde data findes i Google Analytics – hvis du vel og mærket har kædet de to konti sammen.

Hvis dit webbureau ejer Google Analytics kontoen kan hverken du eller din Adwords konsulent kæde dine konti sammen.  Dermed kan du ikke se hvilke kampagner der udløser de føromtalte mål og du vil højst sandsynligt ende med at smide penge ud af vinduet.

Du kan ikke uddelegere ansvar

Flere forskellige brugere kan få adgang til dine Analytics konti og profiler. Det er smart hvis du f.eks. vil uddelegere ansvarsområder til 3. part hvad enten det er en medarbejder eller en ekstern konsulent.

    • Hvis din SEO konsulent skal måle om effekten af søgemaskineoptimeringen virker, skal han have adgang til din statistik.
    • Hvis din Adwords konsulent skal optimere dine kampanger, skal han også have adgang til din statistik.
  • Hvis dit webbureau skal hjælpe dig med at optimere en landingpage kan de også få adgang til din statistik.

Netop. Dit webbureau kan stadig få adgang og de kan endda også være administratorer. Det vigtigste er bare at du også er administrator.

Løsningen og et lille aber dabei

Løsningen er at du får administrator adgang og dermed ejerskab over din Google Analytics konto. Desværre kan webbureauet ikke give dig administrator adgang til kontoen – for så vil du få adgang til alle deres kunders statistik. Og den går jo ikke.

Derfor er enten du eller dit webbureau nød til at oprette en hel ny Google Analytics konto, en ny Ejendom og en ny Profil. Det giver en ny sporingskode som skal sættes på din hjemmeside, og desværre en hel ny og tom profil uden nogen form for historik.

Selvom det ikke helt er det samme og det bliver svære at sammenligne bagud, kan beholde adgangen til den gamle Visning. Men du kan altså ikke få de gamle tal ind i den nye statistik.

Ja – det er vilkårene. Get over it!

Tro mig. Du vil takke dig selv den dag du begynder at arbejde målrettet med at forbedre de ting som ikke virker, og øge de indsatser som virker.

P.S. En lille fodnote: Du ikke tage 100% ejerskab over dine Google Analytics data. Uanset hvordan du vender og drejer det, er det i sidste ende Google der sidder på dem.

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

Google Analytics

Derfor er UTM tracking guld værd i Google Analytics

Hvad er UTM tracking? UTM tracking er ganske enkelt små bidder af informationer (også kaldet URL parametre), der tilføjes til et hjemmesidelink. Disse UTM informationer fortæller primært, hvor trafikken er kommet fra, samt hvorfor og hvordan den er kommet. Formålet... Bliv mere inspireret

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke