Hvor lang tid tager SEO (søgemaskineoptimering)?


Du ved der kun 10 organiske pladser på side 1 af Google. Nogle gange eksperimentere Google faktisk med færre. Det er også yderst sjældent at du selv kommer om på side 2. Det menes at 75% af søgningerne på Google aldrig går videre fra side 1. Det er altså først når du rammer side 1 at du mærker resultaterne.

Hvor meget tid skal jeg bruge på søgemaskineoptimering og hvor lang tid tager det? De spørgsmål får jeg rigtig tit.

I følge et studie fra Ahrefs tager det et nyt domæne ca. 2 år at få side 1 placeringer.  Men den egentlige tid afhænger af mange forskellige faktorer, som jeg vil forklare nærmere herunder. Afslutningsvis vil jeg fortælle om en case som viser hvor lidt søgemaskineoptimering der rent faktisk skal til, hvis du har fundamentet i orden.

Dine kompetencer

Hvis du selv skal arbejde med søgemaskineoptimering er det vigtigeste selvfølgelig, at du har de grundlæggende kompetencer. Det er bl.a det jeg lærer kursisterne på mine SEO kurser.

Som alternativ kan jeg anbefale dig bøgerne SEO LEX og Linkbuilding Bogen, – de klæder dig rigtig godt på til de forskellige SEO discipliner. De består i hovedtræk af en god blanding af teknik, appellerende indhold og kreativ marketing. Er du ikke stærk på alle disse discipliner, så find dem hvor du har dine forcer og outsource det resterende til specialister.

Din platform

Jeg ser ofte at virksomhedernes CMS (hjemmesidesystem) er en hæmsko for søgemaskineoptimeringen. Det kan være problemer som duplicate content i Joomla, manglende mulighed for sidetitler og meta-beskrivelser i Umbraco, at der er brugt et AJAX  theme i WordPress eller noget helt fjerde. Disse problemer er ikke bare noget du skal bruge tid på, men det er højst sandsynligt også noget du skal bruge penge på at få løst.

Desværre oplever jeg også, at virksomheder har fået leveret en helt ny hjemmeside på en platform, som ikke kan tilrettes så den opfylder helt basale SEO krav. Afhængigt af hjemmesidens størrelse er min anbefaling typisk at bygge en ny. Bemærk at en hjemmeside i et søgemaskinevenligt CMS behøver ikke koste mere end 5-10.000 kr. hos et webbureau.

Dine konkurrenter

Du skal huske på, at du ikke er den eneste som vil have en side 1 placering. Og SEO er ikke længere nyt. Det betyder, at dine konkurrenter har måske arbejdet med det i måneder eller år. Dem kan du ikke bare vippe af pinden, fordi du gerne vil være i toppen.

Den indsats dine konkurrenter har lagt i deres arbejde, har altså meget at sige for, hvor meget tid du skal bruge på søgemaskineoptimering. Og vær opmærksom på at deres indsats kan være både bevidst og ubevidst. Det forklarer jeg om et øjeblik.

Du skal først identificere dine konkurrenter, og her mener jeg ikke nødvendigvis ham som laver det samme som dig længere nede af gaden eller ham som annoncerer i samme avis som dig. Du skal søge på Google og se hvilke hjemmesider der dukker op her. Dét er dine konkurrenter.

Tag et kig på de respektive sider og vurder hvor stærke de er udfra følgende principper:

Sider fra ministerier, kommuner eller andre offentlige institutioner har ofte en høj ofte status hos Google og er derfor stærke. Den slags sider laver ikke en bevidst SEO indsats, men fordi mange andre stærke sider linker til dem, anser Google dem som tillidsfulde, hvilket de i størstedelen af tilfældene jo også er. Derfor kan de være svære at slå af pinden.

Er der sider fra konkurrerende virksomheder, må du vurdere hvor stærke de er. Det kan være de har et stærkere brand. De har måske udnyttet deres interne kompetencer eller har en bedre platform end dig. Det kan også være de har et højere marketingbudget. Alt dette kan indikere at de har gjort bevidst SEO indsats.

Når du skal vurdere konkurrenterne kan du bruge backlink værktøjer som Majestic SEO, Open Site Explorer eller Ahrefs. Konkurrenterne vil typisk have links fra nogle stærkere sider end du har. Hvis ikke konkurrenterne har links fra stærkere sider end dig, så er du ret godt stillet og så kan du måske komme afsted med et mindre budget.

Du skal selvfølgelig også vurdere hvor relevante konkurrenterne er i forhold til dig. Hvis du gerne vil findes på en søgning som Tømrer Roskilde, men selv holder til i Tune, er du så relevant i Googles øjne? Nej, ikke umiddelbart. Google vil jo gerne vise tømrere i Roskilde når der søges efter det. Så må du være kreativ og gøre dig selv relevant.

Casen hvor 5 minutters arbejde gav en fremgang på 109 pladser (og som du ikke kan bruge til noget som helst)

Når du kender de helt basale ting inden for søgemaskineoptimering, når du har dit fundament i orden og du har skabt nogle gode links til din side, kan helt små ændringer på siden gøre en enorm forskel for dine placeringer. Lad mig fortælle dig hvordan jeg med 5 minutters arbejde hoppede 109 pladser frem lige ind i top 5.

Jeg driver en hjemmeside som handler om sikring af ens bolig og en af siderne her på handler om røgalarmer.

I slutningen af november ’13 tog jeg et kig på min søgeordsliste og her stod der bl.a. trådløs røgalarm. Jeg rankede helt af HT på det søgeord. Jeg lå på plads 113 altså helt omme på side 12. Som du nok kan regne ud kom der O besøgende ud af det.

Jeg tog et hurtigt kig på min side og ændrede røgalarm til trådløs røgalarm disse fire steder:

  • I sidens titel
  • I sidens primære overskrift (H1)
  • I en af sidens sekundære overskrifter (H2)
  • Samt ét enkelt sted  i bødteksten

En uges tid efter havde Google indekseret min ændring og jeg røg direkte ind i top 15. Og en måneds tid efter, uden yderligere ændringer, ramte jeg plads 4.

Tracking af placeringer
Placeringshistorik på søgeordet trådløs røgalarm. Screenshot fra det danske ranktracker værktøj TinyRocketLab.

Mere skulle der ikke til.

Arbejdsforbrug: 5 minutter
Ventetid: Ca. 1 måned

Når du kigger på regnestykket på den måde, er det jo godt givet ud.

Men du kan ikke benchmarke op i mod cases som denne. For der er selvfølgelig 117 andre faktorer som har spillet ind. I den konkrete case har det fundamentale SEO selvfølgelig været på plads. Det vil sige det tekniske på websitet har været i orden. Den interne linkstruktur har spillet. HTML’en har været i orden. Websitets har haft stærke nok links til at skabe den autoritet, det har krævet at få en topplacering. Artiklens grundindhold har ligeledes været god nok, siden det blok krævede et par finjusteringer.

Skal jeg lave SEO (nu)?

Det er et godt spørgsmål. Det afhænger jo helt af dine ressourcer og dine ambitioner. Skal du f.eks. bruge 6, 12 eller 24 måneder på at skaffe de gode placeringer, så bør du overveje at starte med AdWords. Og driver du webshop, vil jeg anbefale dig at starte med Google Shopping.

Men har du ambitionerne om at være blandt de bedste i din branche, så er det bare på med arbejdshandskerne. Så må du skære tid fra noget andet (det kunne være den tid du bruger på Facebook opslag, som sjældent giver dig noget). Eller du må finde budget til at få hjælp.

Er SEO et evighedsarbejde?

Det kan du i princippet godt sige det er; ligesom salg, momsafregning, rengøring og alle mulige andre opgaver du har i din virksomhed.

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere digital marketing-tips i din indbakke

Relateret Indlæg:

SEO

SEO trends 2022

Hvad skal vores SEO-fokus være i 2022? Det har vi hos Skjoldby & Co forsøgt at forudsige, og det vil vi gerne dele med dig her. Vi kommer lidt ind på, hvad der skete i 2021 - og hvordan disse... Bliv mere inspireret

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke