Hvad er SEO?

SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization, som betyder Søgemaskineoptimering på dansk.

SEO eller søgemaskineoptimering er det arbejder, der ligger i at optimere en hjemmeside ud fra de faktorer, som søgemaskinerne kigger på, når de skal rangere hjemmesider.

At arbejde med SEO handler overordnet om at gøre din side relevant i forhold til brugerens søgning samt at gøre din side bedre en dine konkurrenters, for at få bedre placeringer end konkurrenterne.

I den her artikel får du her forklaringen på SEO, og hvordan du kan selv, kan arbejde med SEO.

SEO kan godt være teknisk

Hvorfor hedder det SEO?

På engelsk siger man faktisk S.E.O. mens man på dansk udtaler SEO som ét ord. Derfor er der også mange, der (fejlagtigt) skriver CEO – som jo betyder Chief Executive Officer, altså administrerende direktør.

Det er heller ikke ualmindeligt, at jeg støder på begreberne søgeordsoptimering, søgeoptimering, google optimering eller for den sags skyld SEO optimering. Den sidste må (næsten) være den ekstra optimerede af slagsen 😉

Endelig så har vi også et fagterm, der hedder organisk søgemaskineoptimering. Man siger organisk, fordi resultaterne er “naturlige” modsat de betalte Google Ads resultater.

Hvordan laver jeg søgemaskineoptimering?

Søgemaskineoptimering er ikke noget, du bare lægger oven på hjemmesiden og så er du færdig.

Søgemaskineoptimering består af flere forskellige arbejdsområder og egentlig også fagområder, og det er netop derfor, det for mange kan virke kompliceret.

Lad mig give dig en kort introduktion, til de 3 elementer i søgemaskineoptimering:

Først og fremmest har vi den tekniske del. For langt de fleste virksomheder, er det ikke noget de beskæftiger sig med. De har købt en hjemmeside og teknikken spiller langt hen af vejen.

Men webdesignere og webudviklere har det også med at benytte nye spændende teknologier, der fungerer godt visuelt eller funktionelt for brugeren, men som ikke nødvendigvis fungerer særlig godt i søgemaskinerne. Og så bliver teknikken et problem, der skal optimeres på.

Dernæst har vi den indholdsmæssige del. Den er mere lige til, og meget nemmere at forstå og til dels også at arbejde med. Det handler i bund og grund om kommunikation i tekstform på websitet. Der hvor  kommunikationsdelen, kan blive lidt tricky, er når kommunikationen skal adskilles af brugernes forskellige søgetyper, søgefraser og søgeintentioner.

Den sidste del er det autoritære. Google vil nemlig vise de sider, som har det bedste indhold og den højeste autoritet, øverst i søgeresultaterne. Autoriteten opnås blandt andet ved, at andre websites linker til dit. Dette arbejde kaldes linkbuilding, og kan også være relativt svært at begå sig i.

Det er i korte træk de tre punkter.

Den tekniske del, arbejder man primært med i starten af SEO arbejdet. Det er platformen og hjemmesiden der skal spille. Det indholdsmæssige og det autoritære er ofte en løbende arbejde, hvor du tester, producerer og optimerer indhold samt skaber ekstern autoritet og troværdighed.

Hvilke arbejdsopgaver er der i SEO?

De enkelte arbejdsopgaver kan forenklet set, deles op i sådan:

  • SEO-analyser – handler om at lave en gennemgang af websitet for at finde ud af, hvad der skal optimeres. Der findes en række forskellige SEO-analyser, f.eks. en teknisk analyse, indholdsanalyse eller E-A-T analyser
  • Linkanalyser – kan baseres på dit eget website, hvor man kigger på hvilken typer links, der linker til dig. Det kan være, at der er skadelige links, som linker til dig, og at der skal ryddes op i disse. En linkanalyse kan også vise, om det er de rigtige links du har, eller om du har brug for flere links. Det gør man typisk ved, også at lave linkanalyser på dine konkurrenters websites.
  • Søgeordsanalyse – handler om at finde de søgeord, som dine kunder søger på, og som kan være med til at skabe salg – enten direkte eller som et led i din online salgstragt.
  • SEO-strategi – denne binder foranalyserne sammen. Det er her, du får beskrevet den store plan. Du beskriver måske dit udgangspunkt og hvor du er i markedet i forhold til dine konkurrenter. Du beskriver dine mål for dit SEO-arbejde. Og du beskriver, hvor i søgemaskinerne du skal være synlig. I strategien vil du typisk også beskrive hvilke SEO-taktikker du vil benytte.
  • Local SEO – er et SEO-område for lokale håndværkere, behandlere, restauranter og liberale erhverv, hvor ens potentielle kunder typisk vælger lokale leverandører. Her skal du f.eks. arbejde med profiler i Google My Business, lokale landingssider samt sikre at din adresse er tydeligt markeret.
  • Teknisk SEO – handler om at få domæner, HTML, JavaScript-frameworks og serverteknik til at spille, så søgemaskinerne bedst muligt kan indeksere websitet. Det kan være barierer på siden, så Google ikke kan læse den, automatiseret indhold, der skaber duplicate content, sikkerhedsproblemer eller hastighedsudfordringer.
  • Onpage SEO – handler om at optimere de elementer på siden, som Google vægter i deres rangering. Der er ca. 200 faktorer – og kun Google kender alle 200. Men vi ved af erfaring at optimering af sidetitler, metabeskrivelser og tekstindhold på siden – er det Google vægter højt. I mange tilfælde er det noget, som virkomheden selv kan stå for.
  • Linkbuilding – handler om at skaffe links fra andre hjemmesider til din hjemmeside. I Googles øjne fungerer et link nemlig som en slags anbefaling af dit website og din virksomhed. Så jo bedre anbefalinger (bemærk ikke nødvendigvis jo flere), des højere vil Google rangere din hjemmeside. Links får du f.eks. via samarbejder med kunder, leverandører eller sponsorater. Du kan også bruge Digital PR, hvor du gennem gode historier eller interessant indhold, for omtaler på andre websites. Der er også mere lyssky former for linkbuilding, hvor man bruger Private Blog Networks (PBNs). Dette vil vi dog på det kraftigeste advare i mod. Linkbuilding er en stor del af det løbende arbejde og kan væren hård nød at knække for mange virksomheder. Derfor vælger de ofte at outsource denne del til et SEO bureau.
  • Effektmåling og rapportering – handler om at måle på de ting, du optimerer. Det er dine placeringer i Google, din trafik fra Google – om trafikken giver salg, henvendelser, tilmeldinger eller hvad du måtte ønske med trafikken.
  • Overvågning – handler om at du overvåger dit website for løbend fejl. Dette kan f.eks. gøres i værktøjer som SEMRush og Google Search Console.

Under hvert område og opgave, er der mange ting, du skal kigge efter og optimere på.

Sådan har SearchEngineLand illustreret de vigtigeste faktorer via et periodisk system:

SEO periodisk system

Hvad du skal starte med, og hvor meget du skal arbejde med, afhænger helt af din situation. Når vi arbejder med SEO, forsøger vi at at finde det område, hvor vi kan skabe den største forandring først (biggest gain first).

Se her hvordan vi arbejder med SEO >

Laver mit webbureau ikke SEO?

Langt de fleste webbureauer leverer ofte kun et webdesign. Deres speciale er at lave noget der er pænt og iøjnefaldende, og som grafisk følger din virksomheds profil. Har du valgt et godt webbureau har de også tænkt konvertering – altså dit salg – ind i designet.

Men, med fare for at skære for mange over en kam, så er der ikke mange der har Googles retningslinjer for webmastere og har sat sig ind i, hvad SEO eller den løbende process egentlig er.

De får ikke rigtigt tænkt ind i hjemmesideprojektet, at siden måske skal findes på søgemaskinerne, og at den teknologi man vil benytte, måske ikke er optimalt i forhold til søgemaskinerne, eller som måske kræver ekstra arbejde.

Når det er sagt, så mener jeg heller ikke, at det er webbureauets opgave at kunne tilbyde søgemaskineoptimering (udover helt basale ting som at benytte et SEO venligt CMS), for som du har kunne læse her på siden, er SEO meget mere end bare at lave en hjemmeside.

Hvor hurtigt virker søgemaskineoptimering?

Hvad er SEO?Det er et rigtig godt spørgsmål, som vi får ofte.

Jeg kan desværre ikke give dig et svar i dette blogindlæg, for hvornår søgemaskineoptimeringen virker for dig. Det handler nemlig om, hvad dit udgangspunkt er.

Du skal huske på, at på nuværende tidspunkt ligger der allerede 10 på side. Og der ligger 10 mere på side 2. Og 10 mere på side 3. Osv.

Det er dem, du skal slå.

Har du et helt nyt website, så kan du ikke forvente at du kan slå dem med det samme. Der kan sagtens gå et år eller to. Eksempelvis tog det os to år at komme til at ranke højt på ordet “søgemaskineoptimering” og endnu længere tid at blive nr. 1 på “seo” – en plads vi stadig kæmper om.

Det der skal vurderes, er, dels om du har indhold, som er bedre end dine konkurrenter. Hvis ikke, skal du først lave det og herefter løbende optimere det.

Der skal selvfølgelig også kigges på din platform. Har du en hjemmeside på en amatørplatform som Wix, så skal du overveje, om ikke det giver bedre mening at bruge tid og penge på professionel hjemmeside lavet i et mere søgemaskinevenligt CMS.

Har du ikke nogen (eller har du for få) som linker til dig, så skal vi ud og skaffe links. Forestil dig at der skal bruges 1-2 time per link der skaffes. Har dine konkurrenter så 100 links – ja så skal der bruges 100-200 timer alene til dette.

Og sidst men ikke mindst er der selve indeksering og rangering af indhold og links. Det kan også tage fra uger til måneder før man kan se en effekt af ens arbejde.

Så der er rigtig mange faktorer, og derfor er det utroligt svært at sætte en tid på. Hvis du indgår et samarbejde med et SEO bureau, vil det være en god idé at tænke samarbejdet ind over en periode på 6-12 måneder som minimum. Alt andet vil simpelthen være for kortsigtet, og tænker du så kortsigtet med din markedsføring, så er det ikke SEO, du skal arbejde med, men måske mere SEM og Google Ads.

Det her er SEO ikke

Jeg synes, det er vigtigt, at du også forstår, hvad SEO ikke er.

#1. SEO er ikke en garanti for topplaceringer

Denne er særligt målrettet dig, som skal til at købe SEO eller har købt SEO.

Når du køber SEO, så køber du hverken synlighed eller en topplacering i søgemaskinerne. Du køber det arbejde, der skal til for at opnå synligheden og topplaceringerne.

Om du opnår synligheden, er ude af dine og vores hænder. Det er alene Google (og de andre søgemaskiner) der bestemmer, hvilken placering du skal have. Men vi kan arbejde med de faktorer, vi ved Google kigger på.

Det er som hvis du skal købe et logo. Er vil du gerne opnå en vis effekt med logoet. Det kan være troværdighed, branding elle profilering. Det er måske dét du køber ind på, men reelt set ikke det du køber og betaler for. Her køber du arbejdet, der skal skabe det du vil udtrykke.

Hvordan arbejdet så prissættes, kan variere fra leverandør til leverandør.

#2. SEO er ikke salg

SEO er som sådan ikke det, der får kunderne til at købe af dig eller for den sags skyld kontakte til dig.

SEO er ikke salg. SEO er marketing.

Formålet med marketing er selvfølgelig at få ens målgruppe til at foretage sig de handlinger, man vil have dem til at foretage sig. Og her kan SEO som marketingkanal bidrage, men det kan sjældent stå alene.

#3. SEO er ikke statisk

Denne overskrift er måske lidt misvisende. Lad mig forklare:

Har du opnået placering #1 på dit vigtigste søgeord, så er denne placering ikke statisk. Et andet website kan godt vippe dig af pinden. Det kan der være flere årsager til:

En søgemaskine som Google optimerer og forfiner sin algoritme over 500 gange om året. De fleste gange er det bitte små ting, som vi ikke ser. Men disse forfinelser kan altså have indflydelse på det arbejde, du laver og de placeringer, du har opnået.

Det kan også være, at konkurrenten opper sig, og optimerer sine sider endnu bedre end dig. Det kan have indflydelse på dine placeringer.

Endeligt kan det også være, at du laver ændringer på din side eller på hele dit website, som gør, at søgemaskinerne opfatter din side anderledes, og det kan ligeledes have indflydelse på dine placeringer.

#4. SEO er ikke at snyde søgemaskinerne

Indrømmet. Denne kan der være delte meninger om. Men min holdning er rimelig klar:

Når du søger på Google, er det Googles opgave at vise dig de mest relevante resultater i toppen. Det er meget vigtigt at have i mente, inden du køber SEO.

For ligger du ikke i toppen, på de søgeord du vil findes på, betyder det simpelthen, at Google finder dine konkurrenter mere relevante – altså bedre end dig.

Opgaven for dig ligger ikke i at forsøge at snyde Google til at tro, at du er mere relevant end konkurrenterne. Opgaven er, at BLIVE mere relevant.

En fodnote til dette punkt er, at du godt kan snyde søgemaskinerne, f.eks. ved at bruge black hat metoder, som manipulerer med søgeresultatet. Jeg synes, det er uetisk, og det er ikke noget vi arbejder med i Skjoldby&Co. Vi gør det kun efter bogen. Det lyder klichéagtigt, men vi sætter en stor ære i netop det, og det er en af hovedårsagerne til, at vi bliver tilvalgt som SEO bureau for nogle af Danmarks stærkeste brands.

Hvorfor søgemaskineoptimering? – Hvad kan SEO (og hvad kan SEO ikke)?

Det overordnede formål med SEO er at tiltrække ny trafik til din hjemmeside. De potentielle besøgende har et erkendt behov eller problem. Det vil sige, at har du et produkt eller en ydelse, som kunden ikke ved findes, eller ikke ved de har behov for, så skal du fange de besøgende i et tidligere stadie end søgningen.

I det øjeblik at de erkender at de har et problem, og begynder at søge efter problemets omfang. Her er vi selvfølgelig rigtig højt oppe i salgstragten.

Jo mere bevidst søgeren er om problemet, og jo mere han eller hun ved om løsningerne, des længere nede i din salgstragt, kan du trække den potentielle kunde ind.

Hvad du gør med den trafik og hvad du vil have ud af den, kan variere afhængigt af, hvad du arbejder med og hvad brugerne har søgt.

Sælger du sko, og er de ellers pæne til konkurrencedygtige priser, vil du kunne få flere salg med SEO, uden nødvendigvis at indrage andre kanaler som Google Ads, Facebook annoncering og E-mail marketing. Jeg vil dog anbefale, at du indrager disse kanaler, hvis du ønsker vækst.

Sælger du rådgivning eller services, så kræver det meget mere tillid, før du kan konvertere de besøgende til kunder. Her vil du have behov for at støtte op om din kundes kunderejse via andre kanaler. Det kan f.eks. være med retargeting, e-mail marketing såvel som webinarer og podcasts.

Medlem af FDIH

Skjoldby & Co © 2013-2019 - Vi connecter vores kunder med nye kunder gennem digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik