SEO Leksikon og Google ordbog

Vi har lavet dette SEO leksikon, fordi vi selv har manglet et sted vi kunne henvise til, når ordene blev lidt nørdet.

Bemærk at hvert ord har et såkaldt anker, det vil sige, at du kan linke direkte til hvert ord i leksikonet. Det gør du ved at klikke på de røde knap Kopier link ude til højre. Herefter vises linket, og dette kan du så indsætte hvor du vil, f.eks. i en e-mail i et word dokument, et blogindlæg, på sociale medier eller hvor du nu har tænkt dig. 

0-9A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z ÆØÅ

0-9 (tal)

301 redirect

En redirect betyder at man videresendes til en ny side. Der findes flere forskellige typer af redirects og her er 301 redirecten en af dem.

301 redirecten er en permanent redirect. Det vil sige at man har en hjemmeside adresse som udgår – og ikke kommer tilbage, og dermed redirecter man brugeren og søgemaskinerne til en ny side. 301 redirecten er særlig god i SEO sammenhæng, fordi den viderefører linkjuice gennem videresendelsen, modsat en midlertidig redirect (som f.eks. 302) hvor linkjuicen tabes. Det er derfor det er hamrende vigtigt at lave 301 redirects, når din hjemmeside får nye URL’er, f.eks. i forbindelse med et redesign, skifte af platform eller hvis du skifter domænenavn.

301 er den status kode, som webserveren sender til den som sender en forespørgsel (f.eks. din browser eller googlebot) på den pågældende webadresse.

302 redirect

En 302 redirect er en midlertidig redirect. Her bliver den besøgende omdirigeret, men vi fortæller ikke til Google at omdirigeringen er permanent. Derfor vil Google stadig opfatte den oprindelige side som den rigtige. Flytter du indhold, bør du altid gøre det med en 301, med mindre du kun vil flytte det midlertidigt.

404 fejl

En 404 fejl betyder at en side ikke findes. En af opgaverne inden for søgemaskineoptimering er lave et godt website med høj kvalitet. Men hvis du linker til sider som ikke længere findes (404 fejl), så afsender du ikke et særligt godt kvalitetssignal til hverken bruger eller Google.

Derfor går søgemaskineoptimering også ud på at rydde op så der er få og helst ingen 404 fejl på hjemmesiden.

Bemærk at 404 fejlen kan både opstå hvis du linker til en udgået eller slettet side på din egen hjemmeside eller på en ekstern hjemmeside. Uanset hvad er 404 fejlen lige dårligt kvalitetssignal.

404 fejlside

Alle servere har en 404 fejlside, der fortæller at siden eller filen ikke eksisterer. En 404 fejlside er altså siden der kommer op, når en besøgende eller en søgemaskine besøger en side på dit website, der ikke længere findes. Det er dårlig brugervenlighed og spildt linkværdi, når du har links til 404 sider og dermed besøgende på sider, der ikke eksisterer.

A

Ahrefs

Ahrefs er værktøj til at analysere linkprofiler og backlinks. Det er i min optik det bedste og mest præcise backlink analyser værktøj der findes.  Prøv det her.

Alt attribut

Alt er en attribut du kan sætte på et HTML img tag (HTML koden for et billede). Koden ser således ud i HTML:

<img src="/sti-til-dit-billede/billede-filnavn.jpg" alt="Dette er en lille billedtekst. Sæt gerne dit søgeord her i.">

Alt attributten bruges f.eks. til som hjælp til blinde og svagtseende, som kan få oplæst hvad billedet forestiller.

Google læser også hvad der står i alt-attributten. Og de bruger det både til at få bedre forståelse af den side billedet er placeret på, men også af det enkelte billede. Det er bl.a. denne tekst der er afgørende for om dine billeder dukker op i Googles billedsøgning. Derfor er det en rigtig god idé – i hvert fald SEO mæssigt – at bruge et søgeord her i.

I langt de fleste CMS’er kan du angive alt attributten når du uploader billedet eller efterfølgende i billedets egenskaber. Så du behøver sjældent at skulle ind og rode i HTML koder.

Ankertekst

Ankerteksten er den tekst som bliver klikbar i et link.

Den har i længe år haft en betydning for, hvordan Google forstår og rangerer siden der linkes til. Det vil sige, at linker man med ankerteksten SEO, så vil Google som udgangspunkt forstå det som, at siden der linkes til, handler om SEO.

Dette kan selvføgelig manipuleres i stor stil og det er Google godt klar over. Derfor har Google i mange år bekæmpet den slags med forskellige linkstraffe. Den mest kendte er nok Google Penguin, som dels kigger på typerne af de links man har til sin side, og dels kigger på ankerteksterne disse links har.

Ankerteksten behøver egentlig ikke være tekst. Det kan også være et billede. Oftest ser du hjemmesiders logo linke tilbage hjemmesidens forside – her er det så logoet der er den fungerende ankertekst. Et billede-link kan alene ikke overføre betydning, som en tekst ankertekst kan. Men har billedet en alt-attribut er det denne tekst der bliver den “SEO mæssige ankertekst”.

B

Black hat

Black hat er en betegnelse for søgemaskineoptimering, der går i mod Googles webmaster guidelines.

Mange SEO bureauer mener, at denne sorte hat har forskellige nuancer af sort.

For søgemaskineoptimering handler jo om at blive fundet, på de søgeord ens kunder bruger. Og en af de mest betydningsfulde rangerings faktorere Google bruger til det er links. Derfor er det vigtigt for hjemmeside-ejeren at have (og skaffe) links.

Nogle links kommer selvfølgelig naturligt, som når jeg her i leksikon, linker ud til eksterne kilder som har skrevet nogle gode artikler. Men langt de fleste links, skabes af virksomhederne selv (eller af deres SEO firma).

Dem kan de f.eks. skabe via traditionel PR og marketing, forbindelser i netværket, gæsteblogging, sponsorater, outreach og anden god markedsføring. De kan også skabes via “link-hjemmesider” som splogs og linkkataloger, via programmer som automatisk placerer links på forums og i blogkommentarer eller via decideret hacking af andres hjemmesider.

Du kan sikkert godt se nuancerne i de forskellige metoder. Om at skabe links, skriver Google følgende i deres webmaster guidelines:

Alle links, der har til formål at manipulere PageRank eller et websites rangering i Googles søgeresultater, kan blive betragtet som en del af en linkudveksling og i strid med Googles retningslinjer for webmastere. Kilde.

Uanset hvilken linkbuilding-metode man benytter, så er formålet jo at skaffe et link, for at få bedre placeringer, og dermed falder langt de fleste i, i denne bestemmelse. Og det er så her den sorte farve begynder at blive lidt nuanceret. For selvom man måske benytter de gode marketingmetoder til linkbuilding, så kan de også afføde andre ting end bare linket. F.eks. omtale, styrkelse af brandet, interaktion på sociale medier osv. osv.

Black hat behøver ikke kun at være links. Det kan også være onpage teknologier som f.eks. cloacking, automatisk genereret indhold, skjult tekst og meget andet. Se Googles liste her.

Blog

En blog er en hjemmeside eller en del af en hjemmeside hvor man udgiver artikler. Blog artikler adskiller sig typisk fra almidelige sider ved, at der er dato på, at man kan kommentere på artiklen, men også ofte på den skriveform der benyttes. Artiklerne på en blog er nemlig ofte talesprog.

SEO mæssigt har en blog flere fordele. Du kan f.eks. bruge bloggen til at besvare de spørgsmål som kunderne har eller bruge den til at fortælle om dine kompetencer. Når du gør det, vil du mere eller mindre automatisk komme til at bruge de søgeord som kunderne bruger på Google. Og dermed øger du din egen synlighed.

Du kan også bruge bloggen til at fortælle om nyheder og trends inden for din branche, og jo mere aktiv du er, des mere frisk opfattes din side af Google, og jo oftere vil de komme forbi din side for at indeksere den.

Men udover det gavner dig SEO mæssigt, så hjælper artiklerne også med at opbygge tillid til dine kunder. De lærer dig simpelthen at kende inden de skal købe.

Det mest kendte og udbredte blogsystem er WordPress. Det kan du installere helt gratis på langt de fleste webhoteller. WordPress er særlig godt fordi du (nemt) kan opbygge en hel hjemmeside med det – både sider som beskriver dine produkter og ydelser, samt bloggen hvor du skaber dynamik og tiltrækker trafik. Mine hjemmesider er altid bygget oven på WordPress.

C

Canonical

Et canonical tag er et tag, som du kan sætte på en side på dit website. Tagget fortæller søgemaskiner, at en anden side er originalen. Det kan du bruge til at undgå Duplicate Content selvom du har det samme indhold på flere sider. Et canonical tag giver eksempelvis god mening at sætte på kategorisider med filtre og sorteringer for at undgå disse bliver indekseret og skaber Duplicate Content.

Cloaking

Cloaking er en black hat SEO teknik som viser én side til søgemaskinerne og en anden side til brugerne.

Webserveren, som hjemmesiden ligger på, kigger simpelthen på hvem det er som kommer ind på siden. Hvis den besøgende identificeres som en søgemaskine, så bliver den sendt hen til én side, som så kan indekseres af søgemaskinen, og er det en almindelig bruger, som går gennem en browser så bliver man sendt til en anden.

Formålet er, at man over for søgemaskinen kan (over)optimere de cloakede sider, men sende brugerne hen til salgssider og landingssider som ikke nødvendigvis er optimeret.

Læs meget mere om cloaking her.

CMS

CMS er en forkortelse for Content Management System. Når du har et CMS skal du ikke bekymre dig om programmering og kode når du skal administrere dit indhold på din hjemmeside.

Sørg for at du har et SEO venligt CMS. Mit favorit CMS er WordPress. Det er super nemt at administrere og nemt at søgemaskineoptimere. Andre CMS’er som Joomla, Drupal og Umbraco kan også optimeres, men det kræver typisk mere programmeringsarbejde.

CTR

CTR står for click through rate. CTR referer til andelen af personer, der klikker på dit resultat i søgeresultatet (SERP) frem for andres. Placeringer 1 har som oftest den højeste CTR. Du kan ved at optimere din titel, meta beskrivelse og Rich Snippets arbejde på at skabe en højere CTR med dine placeringer.

D

Dofollow

Dofollow er en lidt spøjs betegnelse. Det er det modsatte af nofollow (som er en attribut man kan sætte på links for at fortælle at søgemaskinerne ikke skal følge et link), men i princippet er der ikke noget der hedder dofollow.

For selvom du godt kan angive et link som nofollow, så kan du ikke angive det som dofollow. Der er ingen teknisk attribut der hedder dofollow. Så enten er et link nofollow eller også er det ikke – og som udgangspunkt er der jo ikke nofollow på links.

Døde links

Et dødt link er et link på et website, der peger hen på en side, der ikke længere eksisterer. Døde links er ikke godt for din SEO eller for din brugervenlighed, idet både besøgende og søgemaskiner bliver ledt hen til en død ende. Du bør rette dine døde links for at undgå 404 fejl og for ikke at miste intern linkværdi. Når du omdøber sider bør du altid lave en 301 redirect for at omdirigere besøgende og Google

Duplicate content

Duplicate content eller på dansk dobbelt indhold, betyder at det samme eller identisk indhold findes på tværs af flere URL’er. Det kan dels forvirre søgemaskinerne, så de ikke ved hvilke sider de skal rangere højst, og dels opfatte dig som én der kopierer indhold for at få bedre placeringer.

Læs her hvad duplicate content er og hvorfor det kan være skadeligt. 

E

EDU links

EDU er forkortelsen for education. Det er domæneendelsen for amerikanske uddannelsesinstitutioner. F.eks. harward.edu og berkeley.edu. Edu domæner kan ikke købes af hverken privatpersoner eller virksomheder, men kun af uddannelsesinstitutioner. Derfor har det inden for linkbuilding været ret attraktivt at få links fra netop .edu domæner.

Der findes mange holdninger til .edu links. Nogle mener at Google tillægger dem mere værdi, bare fordi de er på .edu domæner. Andre mener at den højere værdi skyldes, at .edu domæner bare har den bedre linkprofil fordi andre universiteter og offentlige institutioner linker til dem.

F

Footer links

Footer links er links som er placeret i bunden af din side, typisk på tværs af alle dine sider. Efter Google Penguin opdateringen har været meget fokus på at footer links i overdrevet stil, kan være skadeligt for din hjemmeside. Har du f.eks. 100 sider så vil du også have 100 links – efter som footer linksne går igen på alle dine sider – med enslydende ankertekster. Har du 1.000 sider, ja så er det pludseligt 1.000 links med enslydende ankertekster.

G

Gæsteblogging

Gæsteblogging er en glimrende måde at blive synlig over for nye målgrupper. Ideen er simpelthen, at du får spalteplads på en anden blog end din egen. Gæsteblogging giver også mulighed for at lave gode og relevante links tilbage til din hjemmeside. Dog meldte Google ud i 2014 at gæsteblogging med henblik på linkbuilding var no-go.

Google

Google behøver vidst ikke den store introduktion. Du ved allerede at den er den mest brugte søgemaskine i verden. I Danmark der står Google typisk for 95-99% af søgningerne. Google gik i øvrigt live i 1998 og har totalt ændret den måde vi finder viden idag.

Googlebot

Googlebot er Googles robot som de sender ud på internettet for at finde nye sider. Robotten følger links – både internt på din hjemmeside, men også de eksterne hjemmesider du linker til. Når Google finder en ny side så sender Googlebot den tilbage til Googles store databaser, hvor den bliver indekseret og rangeret, så du får mulighed for at finde den via deres søgemaskine.

H

H1, H2, H3 overskrifter

I HTML findes der i alt 6 overskrifts størrelser. H1 er den vigtigeste overskrift mens H6 er den mindst vigtigeste. I en SEO test udført af Online Partners, påviste de at søgeord placeret H1 overskriften og H2 overskriften fremmede sidens placering i Google, mens brugen af H3 til H6 overskrifter blot svarede til at skrive søgeordet i brødteksten.

HTML koden for H1 ser således ud:

<h1>Placer sidens vigtigeste søgeord her!</h1>

htaccess

.htaccess er en fil man bl.a. bruger lave 301 redirects på Apache webservere – er den mest almindelige webserver på PHP webhotel. Apache kører oftest på Linux eller Unix servere.

Filen er blot en ren tekst fil og ligger typisk i roden på webhotellet. På Linux og Unix systemer kan man skjule filer ved at lade dem starte med et punktum, og det er derfor at .htaccess starter med punktum.

Du kan lave 301 redirects på mange forskellige måder i .htaccess filen. Du kan bruge den simple måde, hvor du blot angiver den gammel adresse og ny adresse i en linje. Det ser således ud:

Redirect 301 /gammel-side.php http://www.ditfirma.dk/ny-side.php

Men du kan også lave regler. Hvis du vil skifte navn på en mappe, så kan du bruge en regel som denne:

RewriteRule ^gammel-mappe/(.*)$ /ny-mappe/$1 [R=301,NC,L]

Eller hvis du vil redirecte ditfirma.dk til www.ditfirma.dk – samt alle underliggende sider, så gør du det således:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ditfirma.dk$
RewriteRule (.*) http://www.dit-firma.dk/$1 [R=301,L] 

Du kan også bruge .htaccess til at styre rettigheder på filer og mapper under dit webhotel.

HTML sitemap

Et HTML sitemap er en oversigt over siderne på ens hjemmeside. Typisk lister man de vigtigeste sider op i sitemappet. Men har du mange sider, f.eks. på en webshop eller et større indholdstungt website, så deler du sitemappet over i flere sider. Det kan f.eks. være at du lave et sitemap til hver kategori og hver underkategori.

Et sitemap er super godt til at få skubbet linkjuice ud til sider som ligger mange klik fra din forside.

I

Indeksere

At indeksere betyder at man systematiserer data. På et bibliotek er bøgerne f.eks. indekseret i genre og kategorier, og går man hen under en given genre, så er bøgerne indekseret alfabetisk.

Nutidens søgemaskiner, som f.eks. Google og Bing, gør faktisk det samme. De indekserer bare sider på nettet og rangerer dem ud fra en masser forskellige faktorere. Google har faktisk over 200 faktorer de rangerer ud fra.

K

L

Link

Links er essensen af hele internettet. Det er links der binder hjemmesiden sammen – dels hjemmesidens egne sider, men også sammen med andre hjemmesider.

Et link består som minimum af en URL og en ankertekst. Et link til min forside med ankerteksten SEO vil f.eks. se således ud:

<a href="https://www.skjoldby.com">SEO</a>

Linkbuilding

Linkbuilding betyder at lave links til din hjemmeside. Man taler typisk om intern linkbuilding og eksterne linkbuilding.

Intern linkbuilding handler om at lave links på dit eget website mellem dine sider. Det kan f.eks. være i indholdsteksten hvor du linker over til en anden relevant side. Det kan også være links via HTML sitemaps, brødkrummer, footer links, din menu eller andre steder hvor der nu en gang linkes på din hjemmeside.

Ekstern linkbuilding betyder at man kan få andre hjemmesider til at linke til ens egen. Det kan man f.eks. gøre via splogslinkkataloger, presseomtale, gæsteblogging og mange andre linkbuilding dicipliner.

Grunden til vi arbejder med linkbuilding i SEO, er fordi, links er den stærkeste rangeringsfaktor i Googles algoritme. Links er en form for anbefalinger af den side der linkes til. Jo stærkere website der linker, des stærkere er anbefalingen og des bedre er linket.

Linkjuice

Linkjuice er SEO-slang som betegner den værdi der kan gå gennem et link fra en side til en anden. Man siger at linkjuice “flyder” gennem links. Linkjuice er dog ikke en måleenhed, og der kan som sådan ikke sættes tal på værdien.

Det nærmeste man kan komme måleenheder er Googles Page Rank (PR), Moz‘ Domain Authority (DA) og Page Authority (PA), Ahrefs‘ Domain Rank (DR), URL Rank  og Majestic SEOs Trustflow og Citation flow.

Longtail søgeord

Longtail står for den lange hale. Longtail refererer til de mange søgninger, der er efter specifikke termer. Eksempelvis søgninger efter produktnumre, produktmodeller, konkrete løsninger på et problem, hv-spørgsmål osv.

M

Majestic SEO

Majestic SEO er en virksomhed som har udviklet en række SEO værktøjer. Mest kendt er deres Site Explorer som kan lave backlink analyser.

Meta Description

Meta-beskrivelsen (som det hedder på dansk) eller meta-description er et tag som sættes i HTML filens header område, som kort fortæller hvad en given side handler om.

Det du skriver i meta-beskrivelsen har faktisk ingen betydning for hvordan din side placeres. I hvert fald ikke direkte. Det kan dog have en inddirekte betydning. For det du skriver i meta-beskrivelsen vises i søgeresultatet i søgemaskinen. Og skriver du en god og attraktiv meta-beskrivelse, som giver brugeren lyst til at klikke, så er der god sandsynlighed for at det – altså en højere klikrate (CTR) – giver dig bedre placeringer.

Derfor er optimering af meta-beskrivelsen også en meget vigtig del af onpage søgemaskineoptimering. Tagget ser således ud:

<meta name="description" content="Er du i tvivl om hvad de forskellige SEO ord betyder? Slå det op i dette ultimative SEO leksikon." />

Hvis du vil læse mere om hvordan du optimerer din meta-beskrivelse så læs denne artikel:

Derfor skal du skrive gode sidetitler og meta-beskrivelser

Meta Keywords

Det første der er at sige om Meta Keywords er, at Google og alle de andre store søgemaskiner ikke bruger det til noget. Før i tiden var det dog her man angav hvilke søgeord man gerne vil have den pågældende side til at blive fundet på. Men efter som Google blev klogere til at læse og rangere sider på baggrund af indhold, blev meta-keywords overflødigt.

Meta keyword koden ser således ud:

<meta name="keywords" content="seo, søgemaskineoptimering, søgeordsoptimering, seo optimering" />

I content angiver du dine søgeord separeret med komma. Som sagt, så bruger søgemaskinerne de ikke til noget.

Dog kan den interne søgemaskine på din hjemmeside måske bruge dette. Det har jeg bl.a. set på CMS’et Umbraco.

Komplet liste med meta tags som Google understøtter.

Microdata

Microdata (eller på dansk Mikrodata) er nogle ekstra specifikationer du kan koble på dine siders HTML, for at give søgemaskiner og søgerobotter en forståelse af hvad de enkelte elementer på din side er.

F.eks. kan du med LocalBusiness standarden angive hvad der er din virksomheds fysiske adresse. Det hjælper dig bl.a. i forhold til Local SEO.

På produkt sider kan du med Product standarden, angive hvad der er produktets navn, producent, pris. Du kan også angive anmeldelser, og sammentælle dem og dermed give produktet en score fra 1-5.

Har du en hjemmeside om kost, kan du bruge mikrodata på dine opskrifter. Du kan altså fortælle Google hvor længe det tager at lave opskriften – både forberedelsestid og samlet tid. Du kan angive hvor mange kalorier opskriften indeholder, vise et billede af retten og meget mere.

Hjemmesider om film og musik kan angive informationer om spillelængder, instruktører, kunstnernavne osv.

Alle disse informationer kan Google bruge til at vise nogle mere indholdsrige uddrag i søgeresultatet, via det man i fagsprog kalder for rich snippets.

Få yderligere inspiration til mircodata og rich snippets her.

Moz

Moz tidligere kendt som SEOMoz er en virksomhed som har udviklet en række SEO værktøjer. De startede egentlig som traditionel SEO bureau, men valgte adskille konsulentarbejdet for at dedikere sig 100% til at udvikle SEO værktøjer. De har blandt andet udviklet backlinkanalyse værktøjet Open Site Explorer samt Moz Analytics som kan analysere onpage SEO, placeringer i søgemaskinerne, holde øje med konkurrenterne.  Derudover står Moz også bag FollowerWonk som kan bruges til at finde brugere på Twitter inden for bestemte brancher og nicher.

N

Negativ SEO

Negativ SEO er en betegnelse for SEO der går ud på at skade andres hjemmesider frem for at forbedre sin egen. Negativ SEO er givetvis ulovligt, men bliver brugt af nogle på linje med Black Hat. En måde at lave Negativ SEO på er ved at købe mange spam links ind til en konkurrent, hvorefter der er chance for at konkurrentens website bliver straffet af en Google Penguin straf. Negativ SEO kan absolut ikke anbefales.

Nofollow

Nofollow betyder følg ikke og fortæller søgerobotterne at de ikke skal følge linksne på siden. Der er dog ingen garanti for at de overholder det. Der er tre måder du kan benytte nofollow på din hjemmeside. Dels kan du sætte nofollow i dit meta-robots tag. Det tag sætter du i din hjemmesides <head> område og ser således ud:

<meta name="robots" content="noindex" />

Bruger du det her, fortæller du robotterne at de ikke skal følge nogle links på den pågældende side.

Du kan også sætte nofollow på det enkelte link. Dette er en standard som Google, Bing og Yahoo blev enige om, for at gøre noget ved kommentar spam. Dette ser således ud i HTML:

<a href="http://www.meget-spammy-domaene.info" rel="nofollow">Køb viagra her</a>

Det sidste sted du kan bruge nofollow er i HTTP headeren. Her sætter man et såkaldt X-Robots-Tag. Dette opsætter du via din .htaccess fil.

O

Onpage SEO

Onpage SEO eller Onsite SEO er den type søgemaskineoptimering der foregår på din hjemmeside. Det kan f.eks. være optimering af sidetitler og meta-beskrivelser, SEO tekster, optimering af billeder, intern linkbuilding og meget andet.

Organisk SEO

Organisk SEO er ikke forskellig fra SEO. Men man bruger ordet organisk fordi man gerne vil understrege at der er tale om at påvirke ens  organiske placeringer.

P

Panda update

Google Panda update er en form for kvalitets filter Google bruger for at rydde ud i dårlige hjemmesider. Den blev første gang frigivet i februar 2011 og kørte de første mange gange som et filter oven på den eksisterende algoritme. Det vil groft sagt sige, at Google trykkede på deres Panda knap som så vurderede alle de hjemmesider de havde i deres index. Faldt man under de kvalitetskrav som Panda filteret stiller, så blev hjemmesiden skubbet et godt stykke bagud i søgeresultatet.

I dag menes det at Google Panda er en integreret del af algoritmen. Man sidder altså ikke længere hos Google og trykker på Panda knappen, med mindre de har en opdatering til det.

De kvalitetssignaler Panda kigger efter bl.a. om der er mange døde links (404 fejl), om der er duplicate content, om din hjemmeside og din online profil er til at stole på – og på engelske sider kigger Panda faktisk også efter stavefejl.

Penguin update

Google Penguin er en opdatering i Googles algoritme som første gang blev rullet ud 24. april 2012. Den ramte tusindvis af websites som i årevis havde manipuleret sig til top-placeringer ved hjælp af overoptimerede og selvskabte links.

Kun en måned efter første udrulning, nemlig den 25. maj 2012, rullede Google den ud i en ny version og denne gang ramte den ligeledes tusindvis af websites. Det var første gang at Google lavede en så omfattende opdatering mod link-manipulation. Siden hen har Google rullet Pengiun ud ca. hvert halve år.

Det Google Penguin kigger bl.a. efter er overoptimering af ankertekster, irrelevante links, links fra dårlige hjemmesider f.eks. splogslinkkataloger og artikel databaser og links der går på tværs af hjemmesiden (sitewide links).

Læs mere om Google Penguin her.

Q

QDF

QDF er en forkortelse for Query Deserves Freshness. Det er en del af Googles algoritme som sørger for at rangere nyt og relevant indhold, i forhold til den pågældende søgning, helt i top. Det kan f.eks. være aktuelle historier i medierne eller pludselig omtale af en virksomhed eller et produkt.

Du kan også udnytte denne del af algoritmen ved at publicere nyt indhold på f.eks. din virksomheds blog.

R

Ranking og placering

Din rank eller ranking er den placering eller rangering du har på et givet søgeord. Når man snakker rankings så adkiller man de organiske fra de betale annoncer i søgemaskinerne. I Google kan de tre øverste resultater f.eks. være annoncer – men dem tæller man altså ikke med, hvis man snakker organiske placeringer. Lige som når man snakker betalte placeringer, heller ikke tæller de organiske med.

Rich Snippets

Rich snippet er udvidede uddrag af ens visning i Googles søgeresultat. Eksempelvis kan man få vist produktanmeldelser i form af stjerner, billede og opskriftsdata på opskrifter. Før i tiden var det også muligt at få vist forfatter billede (AuhtorShip) på artikler samt thumbnail på sider med video. Nu er det dog kun videoer på Youtube og Vimeo der vises med thumbnail og AuhtorShip er desværre lukket ned.

Eksempeler på Rich Snippets:

Måden du får disse rich snippets vist i Googles søgeresultat er ved at bruge microdata som f.eks. Schema.org på din hjemmeside.

S

SEM

SEM står for Search Engine Marketing. Det er meget normalt at kalde den betalte del i en søgemaskine for SEM. På Google er det f.eks. Google AdWords. Men søgemaskineoptimering er jo også marketing, så den korrekte betydning af SEM er faktisk, at det er en fælles betegnelse for søgemaskineoptimering og betalt trafik via søgemaskinerne.

SEO

SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization – eller oversat til dansk: Søgemaskineoptimering.

SERP

SERP står for Search Engine Result Page og er således en forkortelse. SERP betyder på dansk søgeresultatside, altså det resultat, der kommer op i Google, når en person søger med et søgeord.

Sitewide links

Sitewide links er links som går på tværs af alle dine sider. Typiske Sitewide links er din menu. Andre sitewide links kan være footer links, links i sidebaren (med f.eks. de 5 nyeste artikler).

Det menes at sitewide links er noget af det Google Penguin kigger efter. Selvfølgelig ikke i din menu, men typisk på links i sidebaren eller footer links. Langt de fleste hjemmeside-ejere skal ikke være bekymret for at bruge sitewide links. Men har du flere tusinder af sider, så skal du overveje hvordan du kan differentiere disse sitewide links. F.eks. have forskellige footer-links til de forskellige kategorier eller emner du har på hjemmesiden, så det ikke er de samme der går igen på alle dine sider.

Søgemaskineoptimering

Søgemaskineoptimering, på engelsk Search Engine Optimization eller forkortet SEO, er disciplinen i at optimere ens hjemmeside så Google kan forstå den og brugerne kan finde den på de søgeord de bruger. Læs mere om søgemaskineoptimering her.

Søgeord

Søgeord, eller på engelsk keyword, er faktisk en lidt skidt betegnelse. For et søgeord kan godt bestå af flere ord. For mit vedkommende kan et søgeord f.eks. sagtens være SEO konsulent eller kursus i søgemaskineoptimering. Derfor er der også flere fagfolk der bruger betegnelsen søgestreng eller søgefrase – altså den frase, af et eller flere ord, som brugeren skriver i søgefeltet i søgemaskinen.

Hvis du gerne vil findes på et søgeord, så skal du bruge det på din hjemmeside helst i de varianter og synonymer som din målgruppe bruger.

Søgeordsanalyse

En søgeordsanalyse er en analyse af potentialet på udvalgte søgeord. En søgeordsanalyse går ud på at finde de søgeord, det giver bedst mening at rangere på for dit website. En god søgeordsanalyse giver værdifuld viden til dit arbejde med søgemaskineoptimering. Det kan være udarbejdelse af den rigtige struktur på websitet, valg af landingssider der skal optimeres samt valg af emner der skal udarbejdes tekst og linkbuildes omkring.

Hvis du selv vil lave en søgeordsanalyse kan jeg varmt anbefale at du downloader Nikolaj Mogensen’s gratis ebog om søgeordsanalyse her.

Splog

En splog er en sammentrækning af spam og blog. Det er en hjemmeside som er sat i verden alene med det formål at kunne skabe links ud fra. Du skal være opmærksom på at links fra splogs kan skade dig. Benytter du dig af sploglinks, så sørg for at du også benytter dig af andre linkbuildingmetoder. F.eks. links fra leverandører, PR eller andre metoder.

Hvis du køber linkbuilding som X links for X kroner om måneden, så vil det typisk være sploglinks du får.

T

Title tag

Title tagget (eller på dansk sidetitlen) bruges til at give dine sider en titel. Det er vigtigt, at du giver hver eneste side på din hjemmeside en titel, og hver af disse skal være unikke.

Google vægter sidetilen meget højt i deres algoritme. Faktisk er det det element på din hjemmeside som vægtes højst. Dvs. lægger du søgeord i sidetitlen, så har du nemmere ved at blive fundet på dette søgeord. Læs denne artikel hvis du vil vide mere om at optimere sidetitlen.

Bemærk at title tagget er IKKE det samme som meta-title. Google læser title-tagget og vægter det som sagt højt. Der i mod læser de ikke meta-title.

Rent teknisk ser title tagget således ud:

<title>Dette er den vigtigeste sted du kan bruge dit søgeord</title>

Og meta-title således ud:

<meta name="title" content="Google kiggger ikke her, så ifht. SEO er det er fløjtende ligegyldigt hvad du skriver.">

U

Upersonlig søgning

For at forklare begrebet upersonlig søgning, vil jeg først forklare hvordan Google normalt viser dig søgeresultatet.

Først og fremmest så husker Google hvad du har søgt på tidligere. Og hvad du har klikket på. Det vil sige har du søgt på et af dine hovede søgeord, fundet dig selv omme på side 4 og klikket på dig. Så vil Google huske det og muligvis vise dit resultat i toppen, næste gang du søger igen. Men ikke når jeg søger. Eller din nabo søger. Eller din kunde søger.

En upersonlig søgning gør at Google ikke tager højde for dine tidligere søgninger.

Det er ikke nok bare at logge ud af din Google konto, for Google kigger også på dine cookies. Men du kan lave en upersonlig søgning ved at åbne et “inkognito vindue” som det hedder i Chrome eller et “privat vindue” som det hedder i Firefox. Det finder du ved at gå ind i Fil/Filer menuen i din browser.

Først nu vises en upersonlig søgning. Og så alligevel ikke helt. For Google kigger også på hvor du sidder henne geografisk. Sidder jeg i Roskilde vil jeg få et resultat og sidder jeg i Århus vil jeg få et andet.

URL

Hver eneste side på nettet har en URL – en adresse. URL’en er det som står oppe i adresselinjen i browseren. F.eks. er URL’en til dette leksikon: https://www.skjoldby.com/seo-leksikon

Indeks over ord i SEO leksikonet

Wizzi-Januar-2015

Leadinfo

Skjoldby & Co © 2013-2024 - Vi skaber nye kunder til B2B virksomheder med digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik - Cookie samtykke