5 danske webshop-eksperter afslører deres vigtigeste prioriteter

Set ude fra, ser det måske nemt ud at drive webshop. Men som en hver anden virksomhed, skal du have nogle kompetencer, hvis din webshop skal blive en succes og du skal have nogen som helst chance for at tjene penge på den.

Personligt har jeg undret mig over, hvorfor mange webshop-startups ikke investerer tid og penge i at blive dygtige til den markedsføring, der kan tiltrække nye kunder.

Det virker nogen gange som om, at nogen tror det skal nok komme af sig selv, så længe produktet er godt, prisen er rigtig og servicen er høj.

 

Jeg har snakket med 5 danske webshop-eksperter, der sidder – og har siddet – i spidsen for nogle af de hurtigst voksne danske webshops.

Jeg stillede dem ét spørgsmål.

Dét her:

 

Patrick T. Ramussen

Patrick T. Rasmussen
Tidligere marketingchef ved Unisport

Efter min mening, så vil jeg vurdere at det er svært og tæt på umuligt at prioritere kompetencer, da det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed alt efter hvilken position virksomheden er i. Dog vil jeg mene at produktkendskab ikke behøves at prioriteres højere end købmandsskab, markedsføring og kundeservice, da man sagtens kan køre en forretning uden at have det store produktkendskab, det kan dog være en fordel, hvis du har et sortiment der konstant bliver opdateret eller skifter.

Indenfor online marketing er der ekstremt mange discipliner og efter min mening er alle disciplinerne næsten lige vigtige, dog på hver sin måde; eksempelvis SEO er langsigtet og hvor Adwords er en kortsigtet strategi osv. – det er derfor umuligt for mig at vælge én, hvis man virkelig vil have succes online. Den bedste anbefaling er nok at bliv dygtig til alle discipliner, men ikke nødvendigvis ekspert.

Hos Unisport prioriterede vi dog analysedelen meget højere end det har været tidligere, det kan vi også kun gøre da vi har rigtig meget data at jonglere med.

Dennis Drejer

Dennis Drejer
Indehaver af Rito.dk

Det kommer helt an på hvor i forløbet man er. Jeg tror prioriteringsrækkefølgende ændre sig alt efter om man er nystartet, drifter eller vækster kraftigt.

I en opstart vil jeg for eksempel bedømme markedsføring rigtig højt og måske produktkendskab lidt mindre, da man som ny spiller vil kunne suge på konkurrenternes viden.

Når man når et driftsniveau, så er købmandsskab virkelig vigtigt. Her skal man sikre at man rent faktisk tjener penge.

Har man besluttet sig for at vækste er markedsføring igen virkelig vigtig, men her mener jeg så også at produktkendskabet bliver vigtigt. Jo større man er, desto mere bør man kunne leve op til på produktkendskabsfronten.

Kundeservice er en disciplin man skal have 100% fokus på uanset hvilket stadie man er på.

Lige nu er markedsføring og kundeservice vigtigst for Rito.dk, hvor jeg sælger garn og hobbyartikler. Vi er små og vil rigtig gerne vækste. Skulle jeg dele vores prioritering op i procent i vores nuværende stadie ville det se sådan her ud:

 • Markedsføring: 4o%
 • Kundeservice: 30%
 • Produktkenskab: 15%
 • Købmandsskab: 15%

 Vi vil kun tjene de penge som er nødvendige til de mest basale ting såsom løn, markedsføring og driftsomkostninger. Lige nu er det ikke vigtigt at lave store overskud.

Lige nu skal vi kunne svare på kunderne spørgsmål og skrive gode produkttekster, men vi skal endnu ikke være nyskabende på content fronten i form af blog, strikkeopskrifter og lignende.

Tonny Andersen

Tonny Andersen
CEO og Partner ved den erotiske webshop Sinful.dk

Der er mange måder man kan få succes med en webshop på, fælles for dem alle er dog at man skal brænde for en del af processen og være villig til at kæmpe hårdt for at lære de andre. Meget få webshops kan fungere uden at man har en forståelse for alle de 4 kompetencer du nævner.

Min (og Mathilde’s) tilgang til at starte en webshop bundede i en stor interesse for produkterne og det at hjælpe at hjælpe folk til et bedre sexliv. Det var vores passion der gjorde, at vi var villige til at kæmpe for at blive gode til de andre discipliner også. Da vi lancerede vores shop i December 2008, var den fyldt med spændende produkter og klar til salg, men vi kendte ikke vigtigheden af marketing, så vi fik sådan ca. 0 ordre den første måned. Men efter en del læste bøger og mange timers arbejde fik vi også en god forståelse for den del.

Købmandskab og kundeservice bliver først aktuelt når man begynder at få kunder i butikken, men vil du skabe en sund forretning skal du også lære disse elementer.

Igen er min vinkel nok lidt anderledes for det er vores produktkendskab og en forståelse for vores kunder, der gør at vi kan lave god marketing uanset hvilken kanal vi benytter. Dog vil jeg sige at Google (SEO og Adwords) for de fleste webshops er de kanalaer med bedst ROI. Tror dog det vigtigste i starten er fokus. Hvis du ikke kender til online marketing så brug kræfterne på at bliv rigtig god til den “kanal” som du tror mest på. Erkend også at du aldrig bliver verdensmester i alle marketings facetter og find derfor gode samarbejdspartnere som kan hjælpe dig med dem du ikke mestrer 🙂


Simon Elkjær

Simon Elkjær
Marketingchef og partner ved roomsa.dk og forfatter af Optimeringsbogen.

Lige meget hvor dygtig du er til kundeservice, købmandsskab og produktkendskab kommer du ingen vegne uden god online marketing. Hvis du ikke selv har styr på det, skal du finde en der har styr på det. Ellers er det umuligt at komme nogle vegne online.

Kundeservice er også marketing. Du har fået de første kunder ind i folden, de skal nu være ambassadører for din virksomhed. Gør alt for at kunderne kommer igen, der er ikke så mange af dem i Danmark. Hvis du yder skod-kundeservice breder det sig som ebola i din forretning og vil enten langsomt slå dig ihjel og/eller gøre din markedsføring ekspontielt dyrere.

Jeg mener at købmandskab er mindst vigtig online, det er ikke en svær disciplin og det kan automatiseres rimelig nemt. Hvis du er den bedste til pkt. 1 og 2 kan du sagtens sælge ting 10 gange så meget som din konkurrent, selv om jeres priser er de samme.

Når du så er vokset, så køber du af dig selv mere ind – det kan du så bruge til at forhandle med dine leverandører.

Produktkendskab er fuldstændig ligegyldigt.

Jeg kan sælge hårprodukter og f.eks Dennis Drejer sælger garn på Rito.dk – Det gør vi fordi vi er dygtige til i den rækkefølge ovenstående.

Søren Sieg Jensen

Søren Sieg Jensen
IT og Marketing ved Cykelpartner

Jeg mener alle er vigtige for en god forretning, men nogle kan læres og tilføjes efterhånden som forretningen vokser.

Kundeservice er dog klart den vigtigste! Man bør fra dag ét yde rigtig god kundeservice, så kan man komme rigtig langt.

Dernæst skal man bruge sine kræfter på markedsførring, for at få nogle kunder i butikken, der kan opleve ens gode kunderservice.

Efterhånden som ens forretning vosker bliver produktkendskab og købmandsskab vigtige. Produktkendskab så man løbende udvider med de rigtige produkter til ens kunder. Købmandsskab så man også sørger for der kommer noget overskud ud af ens forretning.

Inden for online markedsføring er Adwords og SEO er uden tvivl de 2 store, som man bare skal have styr på. De to tilsammen vil i langt de fleste tilfælde stå for over størstedelen af trafikken.

Når det er sagt, så mener jeg ens nyhedsbrev er en rigtig vigtig diciplin, som mange ikke udnytter godt nok.

Folk på dit nyhedsbrev har et større kendskab til dig og din forretning end folk der lander på din side fra Google. Det skulle gerne give dig en fordel, når det kommer til salg. Folk på din nyhedsbrevsliste har givet lov til, at du må forstyrre dem direkte i deres indbakke. Udnyt det, der er meget omsætning at hente.

 

 

Er du webshop ejer?

… så lad mig høre hvad du synes der er vigtigst. Skriv en kommentar herunder.

 

 

19 kommentarer til “5 danske webshop-eksperter afslører deres vigtigeste prioriteter”

 1. Jesper hvesjel

  Nu har du jo taget cremen af den danske ungdom – så der er rigtigt gode bud.

  Den ting som jeg synes er vigtigst er købmandskab – og det er på tværs af alle de andre ting. Hvis du laver god kundeservice så gør det fordi din kundegruppen efterspørger det, og det giver dig en konkurrence fordel. Hvis du laver onlinemarketing så skal du være sygt skarp på købmandsskabet i det. Hvis du leder efter prosuktkendskab skal du altid kende det købmandsmæssige mål.

  I alt hvad vi laver på 7 shops bliver alting vejet i forhold til rentabilitet og virksomhedens overordnede mål. Så for mig er købmandsskab først, sidst og imellem og alle de andre ting gør man fordi det er godt købmandsskab.

  Men de fleste ovenfor er også forbandede gode købmand fra naturens hånd 😉

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Super god vinkel Jesper. Da jeg spurgte købmandsskab tænkte jeg det som indkøb af de rigtige produkter til de rigtige priser.
   Men det er selvfølgelig også god købmandsskab at købe den rigtige markedsføring eller investere i den viden der skal til. Så super fedt du sætter endnu en vinkel på købmandsskabet. 🙂

   Svar
 2. Tobias Ehlig

  Jeg vil mene at et 5. punkt burde være “Konverteringsoptimering”, altså selve det at opbygge en webshop der rent faktisk konverterer besøgende til kunder. I mine øjne er dette sammen med “Markedsføring” de to absolut vigtigste elementer.

  Som jeg ser det bør man i opstartsfasen med en webshop fokusere 70 % på markedsføring, og så ellers stille og roligt sørge for at hæve konverteringsraten. Produktkendskab er ikke synderligt relevant, og det er købmandsskab heller ikke i starten. Ift. kundeservice vil jeg mene at man til en start kan stille sig tilfreds med blot at “have glade kunder og en fin Trustpilot-score”, uden at levere helt ekstraordinær kundeservice med fx telefonsupport hele døgnet og lign. Når man så har økonomien til det, så kan man opgradere.

  Nu bliver der i indlægget nævnt SEO og AdWords som primære marketing-discipliner (her er jeg helt enig), og Søren nævner også e-mail marketing (som vel ikke er relevant i opstartsfasen). Jeg synes det kunne være interessant at høre hvad folk har af yderligere bud på alternative trafikkilder. Måske nogen vil byde ind her i kommentarerne?

  Svar
 3. Lennart Øster

  jeg er helt enig med jer alle. Dog mest med Tony om produkt kendskab. Det er naturligvis branche specifikt. I vores brancher som er både sexlegetøj og garn er produkt kendskab vigtigt.

  Det er muligt man kan sælge produktet men hvis ikke man kan svare på spørgsmål falder troværdigheden og lysten til at vende tilbage.

  Alle er jo enige om at alle punkter er vigtige… Blot i forskellig rækkefølge.

  Svar
 4. Troels Skytte

  Produktkendskab er ikke en nødvendighed. Mine partnere og jeg er absolut ikke ur-nørder, men har været i stand til at indtage en pæn markedsposition i branchen. Jeg vil dog sige, at har men god produktkendskab, så har man sandsynligvis også en kortere rute til de rigtige fora ift markedsføring, de rigtige mærker markedet efterspørger osv osv. Dog tror jeg også der er en god værdi i at gøre ting anderledes end de etablerede, der ofte har dannet en lemming-konsensus om hvordan man “gør” tingene i branchen, baseret på “sådan har vi altid gjort” og ikke så meget andet. Så det kan være en bonus ved manglende produkt/branchekendskab.

  I min optik er en succesfuld ehandels-rejse 80% markedsføring, og så kan de 3 andre dele de resterende 20% i mellem sig. Som Simon Elkjær er inde på, så skal du alligevel ha’ volumen, førend der er noget som helst at hente ift indkøbsforhandlinger. Får folk hvad de bestiller indenfor kort tid, så er du nået langt på kundeservice-delen. Derudover er der store forskelle brancher imellem ift pre/aftersales-kundekontakten.

  Svar
 5. Emil Sørensen

  Jeg er ikke enig i at Produktkendskab er ligegyldigt. Man kan ikke yde en god kundeservice uden at kende til produkterne. Man kan ikke skrive gode indlæg eller en ebog uden at have produkt kendskab.

  Svar
 6. Simon Paag

  Jeg synes faktisk at IT og udvikling oftest er en roadblock som rammer flere e-coms. Når en e-commerce er vokset til vis størrelse, så vil der naturligt komme nogle krav fra eksempelvis marketing som kræver teknisk udvikling af platformen. Hvis virksomheden ikke har de kompetencer in-house eller vælger ikke at prioritere den slags opgaver, så vil det kune begrænse virksomhedens vækst og skalleringsevne. Et godt eksempel kunne være overhovedet at have ressurser til at kunne prioritere et velorganiseret produktfeed eller den rette struktur på siden ift. søgemaskine- eller konverteringsoptimering.

  Svar
  • Lars Skjoldby

   Hej Simon
   Rigtig godt indspark. Jeg tror det gælder både start-ups og dem der skal videre fra start-up niveauet. Jeg er stødt på mange start-ups som har valgt helt forkert platform. Det gør de fordi de ikke undersøger mulighederne nok, eller ikke er klar over, at platformen kan blive en klods om benet.
   Så står de med en løsning, som de ikke kan bygge videre på, fordi de ikke har kompetencerne, ikke har de økonomiske ressourcerne eller fordi de ikke kan finde nogen der kan hjælpe dem.
   /Lars

   Svar
   • Simon Paag

    Ja fuldstændig enig Lars. Det er tydeligt at mange af dem der har opnået stor success og hurtig vækst har udviklingstunge profiler. (Eg. Simon Elkjær, Dennis Drejer)

    Svar
 7. Susanne Lund Mikkelsen

  God artikel med mange relevante synspunkter. Det er nemt at starte en webshop, men det er hårdt arbejde at gøre den til en succes. Derfor synes jeg også, at tid er en vigtig parameter. Ikke forstået som hvor lang tid det tager at blive synlig i søgeresultaterne og forankret i kundernes bevidsthed, men den tid man er nødt til at investere i at bygge og drive en webshop, hvis den skal blive en succes. Jeg synes især, det er relevant at overveje, hvis man starter helt fra scratch, for som artiklen også understreger, er der mange ting, man skal sætte sig ind i.

  Svar
 8. Henrik Kepler

  Nogle interessante indspark alle kommer med, og alle er jo lige berettiget. Personligt føler jeg dog, der er lidt for mange internet fantaster derude, der starter op og sælger sig selv for billigt, der accepteres for lave marginer/avancer/afkast for at konkurrere i markedet.

  Svar
 9. Kent Christiansen

  Super fedt indlæg 🙂

  Jeg er delvis enig i at du på produktkendskab kan “fake it till you make it”. Men tro absolut også at vil du frem i verden med din webshop, så kræver du at du kender dit sortiment og kan vejlede dine kunder igennem kundeservice-funktionen.

  Næste alle 5 nævner at mange af punkterne kan læres og læses op.

  Det kunne være fedt med et indspark omkring hvilke bøger, kurser, etc som de 5 vil anbefale for at tilegne sig den viden som de har idag på de punkter som de nævner.

  Svar
 10. Henrik

  Hej
  Gode relevante emner allesammen – meeen når vi snakker webshop, så mener jeg, at det vigtigste er at få shoppen optimeret – du kan billedelig talt ikke køre racerløb i en lada, hvis alle de andre kører BMW uanset, hvor dygtig du er eller hvad benzin du bruger – så jeg vil som det vigtigste og første område tage fat i optimeringen og dernæst markedsføringen – betydningen af produktkendskab og købmandsskab er nok meget afhængig af branchen – jeg har haft en shop hvor branchekendskab og godt indkøb mm var meget vigtigt og nu en hvor det ikke har ret stor betydning.
  Mvh
  Henrik

  Svar
 11. Martin Højberg

  Spændende læsning.. kan bestemt godt følge de der deler den holdningen omkring dynamik omkring disse værdier. I stor grad især at man især i opstartsfasen virkelig bør holde fokus på markedsføring og skubbe noget salg igennem, for senere at kunne bruge denne volumen til at optimere de andre fokus områder.

  Svar
 12. Mads Jensen

  Super fedt at læse om andres syn på drift at internetvirksomhed – når man selv bruger en masse tid på det. Alt efter hvad man sælger vil jeg mene produktkendskab er vigtigt.

  Svar
 13. Heine

  Hav en nogenlunde grundlæggende forståelse for købmandsskab, lav en side der sparker røv og kan konvertere fra start, skab trafik gennem PPC annoncering, så simpelt kan det være. Hellere 50.000 på en ordentlig shop fra start, end en gratis shop der ikke kan konvertere.

  Svar
 14. Mikkel

  Hej,

  Jeg syntes der mangler et punkt der kunne hedde fornyelse eller innovation – hvorfor skal kunderne vælge dig fremfor dine konkurrenter. Har din webshop noget at tilbyde, som de andre ikke har?

  Hos Ditur.dk forsøger vi konstant at innovere på sortiment, mersalg og generelt tilgangen til online handel med ure. Vi bestræber os på at finde de næste “nye” brands før konkurrenterne gør det. Det er en af hjørnestenen i vores succes. Også mersalg er vigtigt og en af vejene til succes, et mersalg kan ofte være profitten, hvor det almindelig salg blot er dæknings bidraget.

  Svar

Kom og vær med. Skriv en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *