Analyse: Spisesteder ikke webtunet til Roskilde Festival 2012

De sidste 5 år har jeg arbejdet som frivillig medhjælper på campingområdet på Roskilde Festival. Her har jeg set hvordan smartphonen er blevet et redskab til både kommunikation og informationssøgning.

En webservice som Twitter er ét eksempel hvor der nemt kommunikeres og deles informationer direkte fra smartphonen. Kigger man på brugen af det officielle Roskilde Festival hashtag, tog Twitter rigtig fart sidste år, og det ser ud til at 2012 slår ny rekord.

Overskrift.dk har været så venlige at give mig lidt konkrete tal på danskernes brug af de officielle Roskilde Festval hashtags:

#rf10 i alt 7.888 tweets
#rf11 i alt 21.586 tweets
#rf12 pt. ca. 7.000 tweets

På Google er det også tydeligt at der sker en interesse for Roskilde omkring festivallen. Optil festivallen er det informationer som vejret og musik programmet der er søges efter.

Når festivalgæsterne er landet i Roskilde, bliver søgningerne relevante for byens handelsliv. For får de lyst til sushi, en god sandwich eller mexicansk mad, i en by de ikke er stedkendte i, så vil mange bruge deres smartphone til at finde det nærmeste eller bedste spisested.

Derfor har jeg analyseret lidt på nogle lokale søgninger, for at se hvor godt Roskildes handel er med, men først vil jeg lige beskrive hvad en lokal søgning er.

Hvad er en lokal søgning

Hvis du selv har en smartphone, ved du sikkert også at en smartphone er udstyret med en GPS. Opsætter du din smartphone til at bruge din aktuelle placering eller tilføjer du et stednavn når du søger på Google, så ved Google at den skal finde noget i nærheden af hvor du er. Langt de fleste søgninger på en mobiltelefon er lokale søgninger.

En lokal søgning kan selvfølgelig også foretages fra en almindelige computer. Google kan ud fra din IP adresse se hvor du befinder dig og der udover kan du selvfølgelig selv tilføje et stednavn (f.eks. Roskilde) til søgningen.

Du laver typisk en lokal søgning når du har et relevant behov for en ydelse, kontaktoplysninger og adresse oplysninger, eller måske åbningstider.

Kort om analysen

På Google har jeg foretaget lokale søgninger efter retter som f.eks. sushi samt lands køkkener som f.eks. mexicansk mad. Søgningerne er både lavet på Google Places fra min smartphone mens jeg var i Roskilde, og efterfølgende valideret på computeren ved at tilføre placering i Roskilde. Der var få tilfælde hvor der var forskel på resultatet.

Jeg har også kigget lidt på hvordan Roskildes spisesteder ser ud i Danmarks nye byguide Yelp. Yelp har kun en måned på bagen i Danmark, men på baggrund af hvad jeg har fundet, synes jeg bestemt ikke man må overse den som restaurations ejer.

Der findes ingen gode valide data over spisesteder og restauranter som er kategoriseret efter retter og lands køkkener. Derfor er mit sammenligningsgrundlag baseret på den baggrundsviden jeg har som bosiddende i Roskilde.

Resultatet

Jeg kan bl.a. se at flere restauranter og spisesteder ikke kan findes på de søgninger man typisk vil lave. Som roskildenser kan jeg nævne minimum fem restauranter i Roskilde som laver sushi, men søger jeg på sushi Roskilde dukker der kun to restauranter op i Google Places. Søger jeg på mexicansk mad bliver jeg henvist til København.

Lokale søgninger på spisesteder i Roskilde

Læg i øvrigt mærke til hvordan ★★★★★ Google-anmeldelserne giver et rigtig godt indtryk – uanset om man kender restauranten eller ej.

Min analyse viser ganske som jeg havde forventet at Pizzeriaer mest repræsenteret, men her er der mange mangler og fejlregistreringer. Mange pizzeriaer står listet med ejerens navn og ikke det navn der står på facaden. Det kan skyldes at Google Places trækker data fra CVR, men hvis ikke de to navne matcher så skriver kunderne ikke anmeldelser om spisestedet, og så får man ikke flotte visninger som skærmbilledet ovenfor.

Lokale Søgninger med fejl

Total set har jeg fundet 42 spisesteder i Roskilde på de søgninger jeg har lavet på Google. Ud af dem har kun 19% udfyldt kategorier, beskrivelser, åbningstider og parkeringsinfo på deres stedside. Til trods for det har 35% faktisk fået en eller flere anbefalinger fra brugere.

Jeg har lavet tilsvarende søgninger på Yelp og her dukker der faktisk 29 spisesteder op – altså næsten 2/3. Dog skal det siges at jeg ikke har krydssammenlignet – dvs. der kan være spisesteder på Yelp som ikke er i Google.

På en enkelt af de søgninger jeg foretog i Yelp var der faktisk en anbefaling af spisestedet. Jeg har prøvet Yelps smartphone app og den gør det uhyre nemt at skrive en anbefaling af et spisested. Det mener jeg man bør udnytte som restaurationsejer.

Her er et overblik over mine data:

Analyse data for lokale søgninger

Min analyse går kun på spisesteder, men der er ingen tvivl om at andre forretninger og servicevirksomheder kan vinde noget ved at optimering af deres lokale profiler. F.eks. hvad mon festivalgæsterne søger efter, hvis det skulle blive regnvejr?

Medlem af FDIH

Skjoldby & Co © 2013-2020 - Vi connecter vores kunder med nye kunder gennem digital marketing
Salgs- og leveringsbetingelser - Cookie- og privatlivspolitik